© Malatya Objektif

Askerî okullarda İHL’ye ambargo, YAKIŞMIYOR

Malatya’da İmam-Hatip Lisesi (İHL) öğrencileri, Harp Akademileri’ne ve Astsubay Meslek Yüksekokullarına başvuramadıklarını belirterek, bu okullarında imam hatiplilere açılmasını istediler. Öğrenciler, 7 Mayıs tarihinde kente gelecek olan Cumhurbaşkanı Erd

 
 

Malatya’nın Yeşilyurt Belediyesi tarafından Anadolu İmam Hatip Lisesinde “Gelecek Hepimizin” adlı konferans düzenlendi. Konferansa katılan İmam Hatip Lisesi öğrencileri yaptıkları konuşmalarda, Kara, Deniz ve Hava Harp Okulları’na halen müracaat edemediklerini belirttiler. Öğrenciler, Kız meslek liselerinden güzel sanatlar liselerine, turizm ve otelcilik liselerinden hemşirelik meslek liselerine, laborantlık meslek liselerine kadar her tür eğitim veren liseden askeri okullara öğrenci alınırken, kendi liselerinden alım yapılmamasına üzüldüklerini ve bu ayrıma son verilmesi gerektiğini ifade ettiler.

MEMUR-SEN: BU AYRIMA SON VERİLMELİ

Memur-Sen Malatya İl Temsilcisi Kerem Yıldırım da, İmam Hatiplilere yönelik bu ayrıma son verilmesi gerektiğini söyledi. Yıldırım, “İmam hatip lisesi öğrencilerini diğerlerinden ayıran fark, düz lise müfredatına ek olarak, Kur'an-ı Kerim ve bazı dini konuları içeren dersleri öğrenmiş olmalarıdır. Bu derslerin hepsi Milli Eğitim Bakanlığınca, resmi devlet okullarında, devletin öğretmenlerince okutulmaktadır. Öyleyse İmam Hatipli öğrencilere yapılan bu ayrım neyle izah edilecek? Bu ülkenin gençlerini, sadece diplomalarına bakarak elemeye tabi tutmanın hiçbir dayanağı olamaz. Bu ayrıma son verilmelidir” dedi.

İLK BASKI İMAM HATİPLERE YAPILDI

Konferansa konuşmacı olarak katılan Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ise, öğrencilerin bu mağduriyetini kendisinin de 7 Mayıs’ta Malatya’ya gelecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ileteceğini söyledi. İmam Hatiplerin 1950’li yıllarda kurulduğunu anımsatan Polat, “İmam Hatip bu ülkenin tarihini ifade ediyor. İmam Hatiplerin kuruluşundan bugüne kadar ki sürecine baktığımız zaman aslında bu ülkenin genel tarihine bakmış olursunuz. İmam Hatiplere ne zaman baskı olmuşsa dindar insanlara baskı olmuştur. İmam Hatiplerin önü ne zaman açıldıysa toplumunda önü açılmıştır.1950 ile 1960’lı yıllarda ülkemizin birçok yerinde bu okullarımız faaliyetlerine başladı ve ardından birçok baskı ile karşı karşıya kaldı. 1980 yılına kadar İmam Hatiplerden mezun olan öğrenciler belli bölümlere kayıt yaptırabiliyordu. Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’ın İmam Hatip’te okuduğu yıllarda imam hatip mezunu olan bir gencimiz istediği bölüme gidemiyordu. 28 Şubat döneminde ilk baskı İmam Hatiplere yapıldı. 28 Şubat’ta “İmam Hatipleri nasıl baskı altına alabiliriz, nasıl durdurabiliriz” düşüncesinden yola çıkanların getirdikleri kat sayı uygulamasını aklım almıyor. Bu anlayışın altında toplumun genelini “öcü” olarak görmek yatıyor. Sürekli baskı ve durdurulmayla karşı karşıya kalan İmam Hatipler bu toplumun ana damarıdır” ifadelerinde bulundu.

BAŞVURU LİSTESİNDE YOKLAR

Öte yandan, Kara Harp Okulu ve Astsubay Meslek Yüksekokulunun 23 Mart-13 Mayıs 2016 tarihleri arasındaki başvuru kılavuzunda ise, 12 okul türünden mezun olanların başvurusu kabul edileceğine yer verilirken, İmam Hatip lisesi okul türünün olmadığı dikkatlerden kaçmadı. Haber-Foto: Hanifi Evren-Yakup Arkın

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER