Başakşehir Şehir Hastanesinin ilk etabı hizmete açıldı
SAĞLIKCumhurbaşkanı Erdoğan, telekonferans yöntemiyle katıldığı törende, "Az gelişmiş ülkelerin vatandaşları zaten kayda değer bir sağlık hizmeti alamıyor, gelişmiş ülkelerde ise ancak parası olanlar yeterli sağlık hizmetine sahip olabiliyor." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başakşehir Şehir Hastanesi Hizmete Alım ve Yerli Solunum Cihazı Teslim Töreni'nde konuştu.
Başakşehir Şehir Hastanesi’nin hizmete giren ilk etabının Türkiye’ye ve İstanbul’a hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yap-işlet-devret modeliyle yapılan hastanenin ikinci etabının da Mayıs ayının 20’sinde açılacağı müjdesini verdi.
"Dünyanın Coronavirus salgınıyla adeta kavrulduğu bir dönemde bu açılışı yapmamız şüphesiz çok daha önemlidir" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gelişmiş ülkelerin sağlık sistemlerinin dahi çöktüğü, insanların evlerinde, hastane koridorlarında yetersiz müdahale sebebiyle öldüğü bir dönemde elimizdekinin kıymetini iyi bilmeliyiz." dedi.
Türkiye’nin, yatak ve doktor sayısında değilse bile yoğun bakım yatağı sayısındaki üstünlüğü ile bu sürece oldukça avantajlı girdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı yapılan hastanenin bin 500’ün üzerinde yatak kapasitesi bulunduğunu bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi kendine yeterli olmanın yanı sıra dostlarına yardım elini uzatabilecek seviyede bulunmasının önemini bu dönemde yaşayarak gördüklerini anlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu: "Büyük ideallerle kurulmuş birliklerin, küresel yapıların, uluslararası kuruluşların anlamını yitirdiği bir dönemde Türkiye kendi ayakları üzerinde durarak gücünü göstermiştir. Tabii bu başarının gerisinde özellikle şu 17-18 yılda kurmuş olduğumuz altyapı, özellikle de hükûmetlerimiz döneminde attığımız adımların, inşa edilen eserlerin çok büyük önemi var. Bakınız bu dönem içerisinde kararlı bir adım attık. Fakat bir kongre merkezini panellerle ayırarak ‘hastane yapacağız’ demedik. Yeşilköy Havalimanı’nın bir bölümüne ‘45 günde bin yataklı hastane inşa edeceğiz’ dedik tek odalı olmak üzere. Şu anda yoğun bir şekilde çelik konstrüksiyondan oluşmak kaydıyla bu hastanemizin inşası devam ediyor. Aynı şekilde yine Sancaktepe’de aynı oda sayısına sahip bir başka hastaneyi daha yapıyoruz. Bunlar her odasında gerekli olan banyosu, tuvaletiyle birlikte bütün ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yapılıyor."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeşilköy ve Sancaktepe’de yapılacak hastanelerin hava ulaşımlarının olacağının altını çizerek, böylelikle bu hastanelerin uluslararası camiaya da hizmet verme imkânının olacağını belirtti.
Sadece bugüne değil 10 yıl sonrasına da hizmet verecek bir yatırım yaptıklarına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, sağlık alanında yapılan reformlarla hem altyapıyı hem de sistemi güçlendirdiklerini kaydetti.
"Türkiye’de herkes genel sağlık sigortası kapsamında"
Derince’deki devlet hastanesinin yanına yine 250 yataklı bir hastane yapıldığını, Sultan Abdulhamit’in Hadımköy’de inşa ettirdiği tarihî hastanenin restore edildiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mesele şu: Tarihi toprağa gömmeyelim, onları yeniden kazanalım ve gelecek onunla da iftihar etsin." ifadesini kullandı.
Türkiye’de herkesin genel sağlık sigortası kapsamında bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eskiden kelimenin tam anlamıyla dökülen, şifa değil dert kapısı olan hastanelerimizi binasından cihazına, ambulansından personeline kadar tamamen yeniledik. Bununla kalmadık, hayalimiz olan şehir hastanelerini kurmaya başladık. Ne zamanki bu ülkede başbakan oldum, o süreçte hep bunu söyledim, ‘şehir hastaneleri benim rüyamdır, benim hayalimdir’ ve elhamdülillah o günden itibaren başladık ve şehir hastanelerimizi inşa ederek, her geçen gün asgari tüm büyük şehirlerimizde bunları yapacağız, bunun dışında da yine bazı şehirlerimizde bu şehir hastanelerimizi inşa edeceğiz." dedi.
Bugüne kadar Yozgat, Bursa, Isparta, Mersin, Adana, Kayseri, Elazığ, Manisa, Eskişehir, Ankara Bilkent şehir hastanelerinin hizmete alındığını, Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nin de bitmek üzere olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün açılışı yapılan Başakşehir Şehir Hastanesi’nin 2 bin 682 yatak kapasitesiyle birlikte, şehir hastanelerinin toplam yatak kapasitesinin 16 bin 99’a çıktığını açıkladı.
İnşası devam eden sekiz şehir hastanesinin büyük bölümünü bu yılsonuna kadar, kalanları ise gelecek yıl hizmete almayı planladıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehir hastanelerinin Türkiye’nin sağlık turizminin de lokomotifleri olacaklarını söyledi.
Salgın sürecinin Türkiye’nin sağlık altyapısının gücü yanında sağlık hizmetlerinin ücretsiz verilmesinin önemini de gösterdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Az gelişmiş ülkelerin vatandaşları zaten kayda değer bir sağlık hizmeti alamıyor, gelişmiş ülkelerde ise ancak parası olanlar yeterli sağlık hizmetine sahip olabiliyor. Türkiye’de tamamen ücretsiz olan pek çok teşhis ve tedavi hizmetiyle ilaca erişimin Batı ülkelerinde nasıl büyük meblağlarla mümkün olduğunun örneklerine her gün rastlıyoruz. Ülkemizde 1,5 milyon vatandaşımızın ücretsiz şekilde evde bakım hizmeti alabildiğini söylediğimiz Batılı dostlarımız sadece buna bile inanmakta güçlük çekiyor" diye konuştu.
Covid-19 hastalığının teşhisinde çok önemli olan bilgisayarlı tomografi cihazının Türkiye’deki sayısının tüm Avrupa’daki toplam sayıdan daha fazla olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer ülkelerde sadece ciddi paralar ödenerek gidilebilen hastanelerin hizmet standartlarının Türkiye’de şehir hastanelerinin seviyesine ancak ulaşabildiğini söyledi.
Türkiye’nin bugün 5 bin 400 tam donanımlı araç ve 19 hava aracıyla en modern ambulans filolarından birine sahip olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sağlık çalışanlarının sayısının 1 milyon 100 bine yaklaştığını, sadece altyapıyı değil, insan kaynağını da tahkim ettiklerini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün bin 526 hastane, yaklaşık 4 bin tedavi kurumu, 15 binin özellikle birinci derece sağlık kuruluşu ile milletimize ülkenin her köşesinde sağlık hizmeti veriyoruz. Eskiden ancak İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde alınabilen sağlık hizmetleri bugün en ücra yerlerdeki ilçelerimize kadar yayılmış durumdadır. Türkiye’nin sağlık harcamalarına ayırdığı miktar 2002 yılında 19 milyar lirayı bile bulmazken, bugün 190 milyar liraya ulaştı. Sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı ise yüzde 70’lerin üzerine çıktı." bilgisini verdi.
"Hangi açıdan bakarsanız bakın Türkiye sağlık hizmetlerinde bir destan yazmıştır" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı başarıya eğitimden ulaştırmaya, adaletten enerjiye kadar her alanda rastlamanın mümkün olduğunu dile getirdi.
Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri hâline getirmek için çalıştıklarını, temel hizmet altyapısı yanında savunma sanayinden yüksek teknolojiye kadar her alanda Türkiye’yi bir üst lige çıkartmakta kararlı olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birliğimizi, beraberliğimiz, kardeşliğimizi güçlü tuttuğumuz sürece Allah’ın izniyle bu hedeflere ulaşmamıza kimse mani olamaz. Coronavirus salgın sonrası yeniden kurulacak dünya düzeninde ülkemizi hak ettiği yere ulaştırmak için hep birlikte daha çok çalışacağız." dedi.
Yerli ve millî olarak üretilen 100 solunum cihazı
Yerli ve millî olarak üretilen 100 solunum cihazını üreten kadroyu tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kadronun Mayıs ayı sonuna kadar 5 bin yeni cihaz üretme sözü verdiğini söyledi.
Birçok ülkenin solunum cihazı üretme konusunda sıkıntılar yaşadığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ama bütün bunlara rağmen biz bu süreci başarılı bir şekilde atlattık. Şu anda Başakşehir Şehir Hastanemizin 115 ventilatörü geldi, 100’de bugün teslimatı yapıldı ve yine bir bölümü de peyderpey geliyor, gelecek. Bu ne demektir? Yani Başakşehir Şehir Hastanemizin böyle bir sıkıntısı yok ve olmayacak" sözlerine yer verdi.
Yeşilköy ve Sancaktepe hastanelerinin de bütün ihtiyaçlarının şimdiden giderildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye kendine yeter, biz bize yeteriz. Hele hele ilaç sanayinde de kendimizi bu noktada konsolide edersek ilacımızı inşallah üretir hâle geldiğimiz andan itibaren bu noktada da çok daha farklı adımları atacağız. Tabi burada ben Arçelik, ASELSAN, Baykar, Biyosis ve koordinatör olması hasebiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’yla, Sağlık Bakanlığı’mıza da şahsım, milletim adına çok çok teşekkür ediyorum. Bu alanlarda yarışı devam ettireceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
Başakşehir Şehir Hastanesi yanına metro geleceğini ve hastaneye ulaşımın metro ve karayolu ile ulaşım sağlanacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ulaşım noktasında da sıkıntı yaşanmayacağını söyledi.
Törende; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hizmete giren hastaneye, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise yerli solunum cihazına ilişkin brifing verdi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: "Hasta yataklarının her biri yoğun bakım standartlarına dönüştürülebilecek"
Fahrettin Koca, hastanenin 789 bin metrekare üzerine kurulduğunu, 171 bin metrekare peyzaj alanına sahip olduğunu söyledi.
Koca, "Hastanenin 145 bin metrekare oturum alanı mevcut. Toplam kapalı alanı ise 1 milyon 21 bin metrekaredir. Hastanemiz birçok lojistik mekanları bulundurmakta ve 1 milyon metrekare kapalı alan, 304 bin metrekaresi medikal alanı oluşturmaktadır. 1713'ü açık 6 bin 421'i kapalı olmak üzere toplamda 8 bin 134 araçlık otopark kapasitesi bulunmaktadır. Toplamda 725 muayene odası ve 2 bin 682 hasta yatağı bulunmaktadır. Bu hasta yatakları, yine her biri istenildiğinde yoğun bakım standartlarına dönüştürülebilecek yataklardır." ifadelerini kullandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: "Mayıs sonuna kadar 5 bin solunum cihaz üretilmiş olacak"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise yerli ve millî olarak üretilen solunum cihazlarına ilişkin şunları söyledi: "Onlarca mühendis bir araya geldi, gece gündüz çalıştılar ve büyük bir özveriyle sadece 14 gün gibi kısa bir sürede seri üretim bandından ilk yerli ve milli yoğun bakım solunum cihazlarını indirdiler. Bugün testleri tamamlanmış ürünlerin bir kısmını Sağlık Bakanlığı'mıza teslim ediyoruz. İnşallah mayıs sonuna kadar 5 bin cihaz üretilmiş olacak. Tüm çabamız, sağlık çalışanlarımızın insanüstü emeklerine bir nebze de olsa katkı sağlamak." (İLKHA)
İlginizi Çekebilir