Malatya Kayısısını Iğdır Sahiplendi
GÜNCELTürkiye ve Dünyada marka haline gelen Malatya kayısına Iğdır sahip çıktı. Sosyal medyada çokça tartışma konusu haline gelen bir fotoğrafta Iğdır Belediyesi tarafından yapıldığı iddia edilen “Kayısı Diyarı Iğdır” ifadesi Malatyalılar tarafından tepki ile karşılandı. Uzun süredir Iğdır aşısı yapılan erkenci kayısı olarak bilinen ve çarşı pazarda tezgâhlarda satılan kayısılar Malatya’da tartışma konusu haline gelirken, kayısının genetiği ile oynandığı dedikodular
Türkiye ve Dünyada marka haline gelen Malatya kayısına Iğdır sahip çıktı. Sosyal medyada çokça tartışma konusu haline gelen bir fotoğrafta Iğdır Belediyesi tarafından yapıldığı iddia edilen “Kayısı Diyarı Iğdır” ifadesi Malatyalılar tarafından tepki ile karşılandı. Uzun süredir Iğdır aşısı yapılan erkenci kayısı olarak bilinen ve çarşı pazarda tezgâhlarda satılan kayısılar Malatya’da tartışma konusu haline gelirken, kayısının genetiği ile oynandığı dedikoduları tüm şehirde endişeye yol açmıştı.
Dünya kuru kayısı üretiminde birinci sırada yer alan, Türkiye’de kayısı üretiminde yüzde 80 oranında üretimini temin eden ve her yıl yaklaşık 250 milyon dolar gelir getiren Malatya kayısısına Iğdır sahip çıktı. Sosyal medyada binlerce kez paylaşılan Kayısı Diyarı Iğdır fotoğrafı büyük tepki topladı. Coğrafi ürünler arasında bulunan Malatya kayısısı getirdiği ekonomik kazanç ve geçim kaynağı ile Malatya’nın gözbebeği, umudu ve geleceği olarak kabul ediliyor. Uzun süredir Iğdır aşısı ile çarşı pazarda tezgahlarında satılan kayısılar Malatya’da tartışma konusu haline gelirken, Kayısının genetiği ile oynandığı dedikoduları tüm şehri kapladı. Iğdır’da giderek artan kayısı üretimi, Malatya’ya nazaran çok önem arz etmezken, Iğdır Belediyesi Malatya’yı hiçe sayarak kayısıya sahip çıktı. Türkiye’de ve dünyada kayısı denilince akla gelen Malatya’da 8 milyona yakın kayısı ağacı bulunuyor ve her yıl 400 bin tonun üstünde yaş kayısı elde ediliyor. Buna karşı Iğdır Belediyesi Malatya ve Türkiye için ekonomik ve gelir getirici bir kaynak olan kayısıya sahip çıkıyor. Malatya Kayısısı hem kokusu, hem rengi, hem tadı ve de yetiştiği bölge özelliğine bağlı olarak lif oranı yüksek, kurutma potansiyel en yüksek kayısı olarak kabul ediliyor. Iğdır’da üretilen kayısının ise sadece erkenci kayısı olması ve kurutulmaya elverişli olmaması itibari ile yaş olarak tüketilmesi ile biliniyor. Iğdır kayısısının erken çıkmasıyla pazarlarda Malatya kayısısı olarak satılması çokça tartışılmıştı. Konuya ilişkin Tarım İl Müdürlüğü, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odaları ve üreticilerden uyarı açıklamaları yapılmıştı. Iğdır ve Mut’tan getirildiğine inanılan aşıların Kale ve Baskil’in yüksek yerlerinde yetişen erkenci kayısılara uygulanması günlerce tartışılan konular arasındaydı. Tarım İl Müdürlüğü bu konuda aşıların yapılmasının imkansız olduğunu ve Malatya’da Iğdır kayısılarının yetişmediğini açıklamasına rağmen, Ticaret Odası ise Kale ve Baskil’in yüksek bölgelerinde bu tür kayısıların yetiştiğini doğruladı.
M .ALİ GÜNAYDIN (ÖZEL HABER)
İlginizi Çekebilir