© Malatya Objektif

Bayramda uygulanacak sokağa çıkma yasağının esnaf ve halka yansımaları

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeyle, arife ve bayram günlerinde 81 ilde uygulanacak sokağa çıkma yasağının esnaf ve bayram hazırlığında olan halka yansımasını araştırdık, işte sonuçları.

Esnaf, bayramda uygulanacak sokağa çıkma yasağının sağlık açısından iyi ama işlerini çok kötü etkilediğini söylerken, halk ise bayramı evde geçirecekleri ve kimse gelemeyeceği için hazırlık yapmadıklarını, bayramı sadece aile içerisinde kutlayacaklarını belirttiler.

Malatya halkı, çarşamba günü 0-14 yaş grupları için uygulanan sokağa çıkma serbestliğini fırsat bilerek çarşı pazarın yolunu tuttu.

Alışveriş merkezlerinin önünde yaşanan yoğunlukta sosyal mesafeye uyulmadı

Alışveriş merkezlerine girmek isteyen halkın, kapıdaki görevliler tarafından ateşleri ölçülerek içeriye alındıkları görüldü.

Bayramda en çok satılan giyim ayakkabı ve şekerleme esnafı, iş yapamayacaklarını tahmin ettikleri için hazırlık yapmadıklarını söylediler.

Ayakkabı ve giyim esnafı işlerinin yok denecek kadar düştüğüne dikkat çekerken, şekerleme esnafı ise halkın geçen bayramda aldıkları şekerin ancak yarısını aldıklarını söylediler.

"Sokağa çıkma yasağı nedeniyle bayramı evde geçireceğiz"

0-14 yaş grubunun izin saatleri olduğu için çocuğu ile alışverişe çıkan Mevlit Demir, "Eşim sağlıkçı ve çalışıyor, ben de çocuğu biraz gezdirmek ve kendisine bir şeyler almak için dışarıya çıkardım. Sokağa çıkma yasağı nedeniyle bayramı evde geçireceğiz." dedi.

"Bu bayramı 2 yaşlı tek başımıza geçireceğiz. Allah Kurban Bayramı'nı çocuk ve torunlarımızla geçirmeyi nasip eylesin"

Torununa bayram hediyesi olarak ayakkabı aldığını söyleyen Gülay Dilgin, "Sokağa çıkma yasağından sonra ilk defa çarşıya çıktım. Maaşımı aldım, torunuma bayramlık için ayakkabı aldım ve şimdi eve gidiyoruz. Bayramda sokağa çıkma yasağı uygulanacağı için kimse gelemeyecek, onun için hiçbir hazırlık yapmadım. Bu bayramı 2 yaşlı tek başımıza evde bayramı geçireceğiz. Allah (Celle Celaluhu) bu bayramı bu şekilde bizlere nasip etti. Yapacak bir şey yok. Allah Kurban Bayramı'nı çocuk ve torunlarımızla birlikte mutlu ve huzurlu geçirmeyi nasip eylesin." dileğinde bulundu.

Bayram alışverişi için geldiklerini, içeriye girmek için sıra beklediklerini belirten İmra Şimşek, kendisine bayramlık alacağını ve bayramı evde geçireceklerini söyledi.

"Çocuklara bayramlık kıyafet aldık"

Herkes gibi bayram alışverişine çıktıklarını, çocuklara kıyafet aldıklarını söyleyen Sibel Kal, "Bugün çocuklara sokağa çıkma serbestliği olduğu için onları dışarı çıkarttık. Eski bayramlara göre hazırlığımız yok. Çünkü sokağa çıkma yasağı nedeniyle bayramı evimizde geçireceğiz. Ne bir yere gideceğiz ne de misafir gelecek. Onun için bu bayramın sevinci diğer bayramlar gibi olmuyor." dedi

"Sağlığımız için evimizde kalıp bayramı bu şekilde geçireceğiz"

Çocuklarıyla bayram alışverişine çıktıklarını, çocuklar tedbir amaçlı içeriye alınmadığı için dışarıda beklediklerini söyleyen, Cafer Baykazan, "Tabi bu hem çocuklarımızın hem kendi sağlığımız için doğru bir karar. İnşallah her şey eskisi gibi iyi olacak. Bayramda 81 ilde sokağa çıkma yasağı var. Biz de sağlığımız için evimizde kalıp bayramı bu şekilde geçireceğiz. Tüm İslam âleminin bayramı mübarek olsun." diye belirtti.

"Hem deprem hem Coravirus bizi perişan etti"

Çarşıda görülen kalabalığın çocukların sokağa çıkma serbestliğinden kaynaklandığını, yasak başladıktan sonra çarşının tekrar boş olacağını söyleyen ayakkabı esnafı Hikmet Tabaş, "Bayramda sokağa çıkma kısıtlaması sağlık açısından iyi oldu. İşimiz diğer bayramlara göre çok düşük. Hem deprem hem Coravirus bizi perişan etti. Az çok tahmin ettiğimiz için bayram hazırlığını yapmadık. Elimizdeki ürünlerle idare ediyoruz. Çünkü yaklaşık 2-3 aydır böyledir. Allah (Celle Celaluhu) herkesin yardımcısı olsun." dedi

"Eski bayramlardan eser yok!"

Coronavirus salgını nedeniyle bayram için hazırlık yapmadıklarını söyleyen giyim esnafı Berat Yetiş, "Eski bayramlara göre işler çok kötü! Eski bayramlardan eser yok. Eskiden bayram öncesi çarşı ve esnaflarda hareketlilik vardı ama bu bayramda yok. Bir iki müşteri gelip gidiyor. Bayramda uygulanacak sokağa çıkma yasağı, sağlık açısından iyi oldu ama işleri bayağı etkiledi. Tabi yapılabilecek bir şey yok, sağlığımız yerinde olsun, ileride inşallah işler düzelir." diye konuştu.

"Covid-19 salgınından dolayı hiç iş yok diyebiliriz"

Yaklaşık 2 buçuk yıldır giyim sektöründe çalıştığını ve ilk defa böyle bir durgunlukla karşılaştığına dikkat çeken giyim tezgâhtarı Buket Karademir, "Covid-19 salgınından dolayı hiç iş yok diyebiliriz. Gerçekten çok zorlanıyoruz elimizde ürünlerimiz var, kira sorunu var. Rabbim esnafın yardımcısı olsun. İnşallah bu zor durumlardan kurtuluruz." diye dua etti.

"Bayramı köyde geçireceğiz"

Bayram şekeri almaya geldiğini söyleyen, Ali İhsan Kılıç, "Bayramı köyde geçireceğiz. Daha önce 2 kilo şeker almıştım, şimdi de yedekte bulunsun diye 2 kilo daha aldım. Torunuma da bayram kıyafeti aldım. 2 kilo da et alacağım." dedi.

"Eski bayramlara göre şeker satışı yarı yarıya düştü, eskiden 5 kilo alan şimdi 2 kilo alıyor"

Eski bayramlara göre şeker satışının yarı yarıya düştüğünü söyleyen Bayram Porgalı, "Satış oluyor ama eski bayramlar gibi değil. Vatandaşlar bayramı evde geçirecekleri için yarım kilo ya da bir kilo şeker alıyor. Bayramı anlamak ve bayram olduğunu çocuklarına anlatmak ve bayram geleneğini sürdürmeye çalışmak için lokum veya şeker alıyorlar. Eskiden köyde kalanlar 5-10 kilo alıyorlardı. Eskiden 5 kilo alan şimdi 2 kilo alıyor, bir kilo alan yarım kilo alıyor, bu şekilde çocuklarıyla bayramı kutlayacaklar. İnşallah önümüzdeki bayramlar daha güzel olur." diye temennide bulundu.

"Geçen bayram 4 kilo, bu bayram için bir kilo şeker aldım"

Geçen bayram 4 kilo bayram şekeri aldığını ama bayramda sokağa çıkma yasağı olduğu için bir kilo aldığını söyleyen Ebubekir Ulu, kimse gelemeyeceği için az aldığını söyledi. (İLKHA)
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER