© Malatya Objektif

BM TRUMP'A KIRMIZI KART

Trump'ın Kudüs kararını eleştiren kararı tasarısı BM Genel Kurulu'ndan ABD'nin tehditlerine rağmen 9'a karşı 128 oyla kabul edildi

BM Genel Kurulu'ndaki Kudüs oylamasında Trump'ın istemediği karar çıktı.

OYLAMA SONUCU

Türkiye'nin girişimiyle hazırlanan karar tasarısı kabul edildi.

Oylamada 128 kabul, 9 ret ve 35 çekimser oy kullanıldı.

Oylamada; ABD, israil, Togo, Palau, Marshall Adaları, Honduras, Guetemala, Nauru ve Kiribati ret oyu verdi.

OYLAMA ÖNCESİ ÇAVUŞOĞLU KONUŞTU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin girişimleriyle hazırlanan ve Trump'ın Kudüs kararını eleştiren Kudüs'ün statüsüne ilişkin karar tasarısının görüşüldüğü oturumda konuştu.

"BUGÜN SESİMİZİ YÜKSELTECEĞİZ"

Bakan Çavuşoğlu, “Buraya daha önce defalarca geldik ve Filistinlilerin hepimiz gibi yaşamaya hakkı olduğunu söyledik” ifadelerini kullanarak, “Onların da özgür ve güven içerisinde olma hakları var. Müreffeh bir hayat yaşama hakları var.” dedi.

1967 sınırlarına göre Doğu Kudüs'ün Başkentleri olması ve Filistin'in kendi sınırları olma hakkı olduğuna dikkati çeken Bakan Çavuşoğlu, “Bu ana parameter ve kalıcı bir barışın sağlanması için tek umuttur.” değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Yasa dışı işgal devam ediyor ve Filistinliler en basit haklarını dahi alamıyorlar. Filistinliler sistematik şiddet ve ayrımlığına maruz kalıyor. Bugün kullanılacak oy bize Filistinlilerin yalnız olmadığını göstermesi açısından önemlidir. Bugünkü oylama Filistin davasının hala bizim davamız olduğunu göstermesi açısından önemlidir. Bu bağlamda, bugün adalet ve barış için sesimizi yükselteceğiz. Bugün, üç ilahi din için de kutsal sayılan Kudüs için sesimizi yükselteceğiz. Bugün farklı etnik grupların ve dinlerin bir arada yaşayabileceğini göstereceğiz.”

"BU, BÜTÜN İNSANLIĞIN GÖREVİDİR"

Konuşmasında, ABD'nin Kudüs'ü israil'in Başkenti olarak tanımasını eleştiren Çavuşoğlu, bu kararın uluslarası hukuku hiçe saydığını kaydetti.

Çavuşoğlu, bu kararın ardından Türkiye'nin dönem başkanlığını yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı'nın 13 Aralık'ta İstanbul'da olağanüstü bir toplantı yaptığını belirterek, teşkilatın bu karara tepki gösterdiğini ve Doğu Kudüs'ün Filistin'in başkenti olduğu kararına vardığını açıkladığını hatırlattı.

Filistin'in tarihi statüsünün “bütün insanlığın” görevi olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, konuşmasında, Filistin için verilecek tek taraflı bir kararın şehrin çok etnisiteli ve çok kültürlü dokusunu tehdit ettiğini söyledi.

"BU GRUP, TRUMP'IN TEHDİDİNE BOYUN EĞMEYECEKTİR!"

Çavuşoğlu ayrıca, ABD'nin diğer BM üyesi ülkeleri tehdit etmesine tepki gösterdi.

Bakan Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu toplantı öncesinde bir BM üyesi bir ülke diğer bütün BM üyelerini tehdit etti. Hepimizin hayır oyu kullanması istendi ya da sonuçlarına katlanmamız söylendi. Bazıları ise gelişme yardımlarının kesilmesiyle tehdit edildi. Bu kabul edilemez. Bu tehdittir ve bu grup buna boyun eğmeyecektir. Oy kullanacak ülkelerin oylarının satın alınabileceğini düşünmek ahlaki değildir. Ya da şöyle söyleyeyim, biz korkmadık! Sen güçlü olabilirsin ama bu seni haklı yapmaz.”

"TARİHİ BİR AN YAŞIYORUZ"

Öte yandan Bakan Çavuşoğlu, BM Genel Kurulu'nda yapılacak oylamanın “tarihi bir an” olduğuna dikkati çekerek, “Filistin halkı için kullanılacak oy, tarihin doğru tarafında yer bulacaktır.” dedi.

2012 yılında Filistin'in BM'de gözlemci ülke statüsü aldığına vurgu yapan Çavuşoğlu, “daha önce yaptık” diyerek, kullanılacak oyun kalıcı barışın sağlanması için önemli bir adım olduğuna dikkati çekti.

"DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR"

Çavuşoğlu konuşmasını, “Türkiye asla Kudüs'ü yalnız bırakmayacaktır. Filistin halkı asla yalnız kalmayacaktır. Dünya beşten büyüktür.” şeklinde tamamladı.

MALİKİ: TRUMP'IN KARARI KUDÜS'ÜN STATÜSÜNÜ ETKİLEYEMEYECEK!

Çavuşoğlu'ndan önce konuşan Filistin Dışişleri Bakanı Maliki de, Trump'ın kararının Kudüs'ün statüsünü etkilemeyeceğini, sadece ABD'nin arabuluculuk statüsünü etkileyeceğini söyledi.

Maliki, "Kudüs'ün hariç bırakıldığı bir barışı planını kim hayal edebilir. Kudüs barışın da savaşın da anahtarıdır" dedi.

HALEY DE KONUŞTU

Çavuşoğlu'nun konuşmasının ardından ABD BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley de bir konuşma yaptı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, BM kürsüsünde yaptığı konuşmada daha önceki tehdidini tekrarlayarak oylama sonucunun ABD'nin BM'ye bakışını etkileyeceğini söyledi ve oylama sonucunu 'hatırlatacaklarını' belirtti.

OYLAMADA 35 ÜLKE ÇEKİMSER KALDI

Oylamada ABD ve israil'i Palau, Guatamala, Togo, Nauru, Honduras, Marshall Adaları, Mikronezya ülkeleri destekleyerek ret oyu verdi. Çekya, Kanada, Arjantin, Fiji, Güney Sudan, Romanya, Polonya, Uganda, Panama, Filipinler, Meksika, Macaristan ülkeleri ise çekimser oy kullandı.

Genel Kurul'a taşınan tasarının kabul edilmesi için üyelerden 3'te 2'sinin tasarıyı kabul etmesi gerekiyor. Bu da 193 ülkeden en az 129'unun kabul oyu kullanması anlamına geliyor. Kararın herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor ve sadece tavsiye niteliği taşıyor ancak ABD'nin üzerinde uluslararası baskı oluşması açısından önemli kabul ediliyor.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER