Tarihi Kentler Birliği Malatya’da Toplandı
GÜNCEL“Doğal-Kültürel Miras Zengini Yukarı-Aşağı Fırat Havzasının Ortak Değerlendirilmesi” üst başlığında düzenlenen Tarihi Kentler Birliği (TKB) Malatya Bölge Toplantısı kapsamında bir panel düzenlendi
Özel bir otelde düzenlenen panele, Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin GürkanTarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, İl Belediye Başkanları, ilçe belediye başkanları ve yöneticileri katıldı. Toplantıda alınan kararlar doğrultusunda Hedef 2023 olarak belirlendi. Bölgedeki 9 kent ile birlikte 2023 yılına kadar 5 yıllık süre içinde yol haritası belirlenecek. TKB içinde yer alan 9 il birlikte hareket edecek. Bu amaçla da Vizyon 2023 planı hazırlanacak ve Dün, Bugün ve Yarınının stratejileri gözden geçirilecek. Bu kapsamda 2023 yılına kadar her yıl bir tema belirlenerek değerlendirmeler buna göre yapılacak. Panelde ilk olarak Çekül Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Şehir Plancısı A. Faruk Göksu tarafından bölgenin özelliklerini içeren bir sunum yapıldı. Göksu, “Havza Boyutunda Bütüncül Yaklaşım” başlıklı ve slayt gösterisi eşliğinde yaptığı sunumunda Fırat Havzasındaki kentleri, değerlerini paylaşan ve keşfeden kentler olarak iki başlıkta inceledi. Göksu sunumunda bölgedeki illerin ortak değerlerinin ele alınarak birlikte incelenmesi gerektiğini vurguladı. Göksu ayrıca Havzadaki su kaynaklarının acil eylem planına dâhil etmesini, hızla planlanması gerektiğini ve bölge halkının bu konuda eğitilmesi gerektiğini söyledi. Daha sonra söz alan TKB Genel Sekreteri ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan ise, Fırat Havzasında yer alan 9 kentin, kamu-yerel-sivil-özel tüm kesimlerin çalışmalarında yerelde üretilecek çalışmaların çevre duyarlılığı gözetilerek hazırlanmasının önemime değindi. Bölge halkının da bu konu ile ilgili eğitilmesi gerektiğini söyleyen Cihan; “Fırat Havzası boyunca yürütülecek çalışmalarda, bölgede yaşayan gençleri de aktif bir şekilde havza kültürü ve doğasıyla buluşturmayı hedeflediklerini belirterek tüm projelendirme sürecini, hem ulusal hem de uluslararası çalışmaları inceleyerek yürüttüklerini ifade etti.
ÇALIŞMALARDA SİVİL İNSİYATİF DE YER ALMALI
Daha sonra söz alan Levent İskenderoğlu bölgedeki çalışmalara sivil inisiyatifin de katılmasının projeye katkı sunacağını belirterek ortak bir kültür envanterinin hazırlanması gerektiğini vurguladı. Bölgedeki kültür değerlerinin korunması gerektiğinin altını çizen İskenderoğlu, Anadolu Araştırmaları Merkezinin havza kentlerine gönüllü destek olduğunu hatırlattı. Son olarak söz alan TKB Danışma Kurulu ve ÇEKUL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, konuyla ilgili olarak TBMM’de Kültür-Sanat Yayın Kurulu kurulduğunu ve bu amaçla çalışmalar yürütüldüğünü vurgulayarak Dünyanın en iyi kitaplıklarından birini oluşturduklarını söyledi. Yapılan çalışmalardan da bahseden Sözen konuyla ilgili ilk çalışmalarının Safranbolu’da başladıklarını vurgulayarak daha sonra bütün Türkiye’yi taradıklarını söyledi. Safranbolu’da alınan kararlara değinen Sözen ilk toplantıya katılımcıların şüphe ile baktıklarını hatırlatarak yapılacak çalışmaların birlikte hareket edilmesiyle daha verimli olacağını kaydetti. Son olarak söz alan TKB ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngörise toplantılarda dile getirilen bütüncül yaklaşımın toplantıdaki en önemli başlıklardan biri olduğunu kaydederek, TKB ve yerel yönetimler olarak kültürel mirasın korunması alanındaki sorumlulukların yeniden ele alınması gerektiğini savundu. Güngör İller ve ilçelerin birbirlerinin rakibi olmadıklarının altını çizerek; “İlçeler ve şehirler birbirinin rakibi değildir. Bölgesel ölçekte düşünüp paylaşarak planlama yapmamız gerekir. Üye belediyelerimizin bu konudaki başarılarını görüyoruz. ÇEKÜL Vakfının bu konudaki emeklerini de biliyoruz. Yeni başlıklarla üretimlerimizi daha kalıcı hale getirecek hedefler koymalıyız” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir