© Malatya Objektif

Çocuklarda kusma tedavisinde ilk adım bol su

Kusma kendi başına bir hastalık olarak kabul edilmese de başka bir hastalığın belirtisi olabiliyor. Özellikle çocuk ve bebeklerde sık görülen kusma mide-barsak enfeksiyonları, rotavirüs gibi birçok nedenle ortaya çıkabiliyor

Bulantı ve kusmanın sebebi ne olursa olsun başlangıç tedavisinin değişmediğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Genetik Uzmanı Dr. Fatma Ela Tahmaz, “Bulantı ve kusmanın sebebi ne olursa olsun başlangıç tedavisi genellikle hep aynıdır. Ha­fif yiyecekler ve bol sıvı tüketimi. Kusma sonrasında çocuğunuza verebileceğiniz en faydalı sıvı sudur”  şeklinde konuştu.

Midedekilerin ağızdan güçlü bir şekilde püskürtülerek çıkarılması olarak tanımlanan kusmanın nedenleri saymakla bitmezken çocuklarda en sık görülme nedenleri arasında viral mide ve barsak enfeksiyonları geliyor. Çocuklarda mide barsak dışı her türlü enfeksiyon da kusma nedeni olabileceğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Genetik Uzmanı Dr. Fatma Ela Tahmaz, özellikle farenjit ve boğaz ağrısı, beta streptokok boğaz enfeksiyonlarını en sık görülen barsak dışı kusma nedenleri olarak sıraladı.

Araba ve deniz tutması gibi iç kulak dengesi ile ilgili kusmaların da çocukları etkilediğine değinen Dr. Tahmaz, bir yaşına kadarki bebeklerde gastro-özofagial reflü denilen durumun sık rastlandığını belirterek “Beslenme sonrası gelişen bu sorun yemek borusunun mide ile olan bileşkesinde bir yetersizlik sonucu ortaya çıkar. Bu durumda mideye inen süt ve gıda tekrar yemek borusuna dönerek beslenme sonraları kusmaya neden olur” dedi.

Yüksek ateşle gelen kusma zehirlenme habercisi olabilir

Yüksek ateş ile birlikte görülen kus­ma vakalarının gıda zehirlenmesinin belirtisi olabileceğini söyleyen Dr. Tahmaz,  bunun dışında menenjit ve ensefalit (beyin iltihabı) gibi santral sinir sistemini tutan enfeksiyonların da kusmayla başlayabileceğini söyledi.  Kusmanın bir hastalık olmayıp çok kere bir hastalığın habercisi olduğunu anlatan Dr. Tahmaz,  “Fizyolojik kusmalar dışında, kusmanın nedeni araştırılmalı ve bunu doğuran hastalık tedavi edilmelidir” dedi.

Kusmanın nedenine bakılmaksızın tedavinin bol sıvı tüketimi ve hafif gıdalarla başlaması gerektiğini söyleyen Dr. Tahmaz,  kusma sonrasında çocuğa verilebilecek en faydalı sıvının su olduğunu belirtti. Dr. Tahmaz, “Çocuğunuz yiyip içtiği her şeyi kusuyorsa ve ishal ise su kaybına uğramış olabilir. Bu durumda hemen hekiminize başvurmanız gerekir” diye konuştu.

Bulantı ve kusma 24 saat içinde geçmiyorsa, çocuğa bir şeyler yemesi ko­nusunda ısrar edilmemesi gerektiğine değinen Dr. Tahmaz, şunları aktardı: “Çocuğunuzun bulantısı geçmiş olsa bile, kendisine verece­ğiniz ilk yiyecek yağsız ve kızarmış bir dilim tost ekmeği veya tuzlu bir kraker olmalıdır. Daha sonra hiç­bir şey yemeden bir saat beklenilmelidir. Çocuğunuz bir saat içinde kusmuyorsa, ikinci dilimi de verebilirsiniz. Çocuğunuza vereceğiniz herhangi bir gıda maddesi, bulantıya neden oluyorsa, bu yiyeceğin tüketilmesi konusunda ısrar etmeyin.” 

Haber Merkezi

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER