© Malatya Objektif

Destek bekliyoruz

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, asgari ücretin artması ile sigorta primlerinin de arttığını belirtti. Prim artışının esnafa yük getirdiğin ifade eden Keskin, esnaf ve sanatkarın hükümetten prim desteği beklediği

 

Şevket Keskin gazetemize yaptığı açıklamada, asgari ücretin 1300 liraya yükseltilmesi sonrası esnaf ve sanatkarın sigorta primlerinde yüzde 35 artış olduğunu belirtti. Devletin sigorta primlerine verdiği desteği zor durumdaki esnaf için de talep eden Keskin, prim artışının esnafın sırtındaki yükü artırdığını, esnaf ve sanatkarın umutla bir müjde beklediğini söyledi. Keskin, Bağ-Kur’lu esnafın sağlık hizmeti alabilme olanağının da prim borcundan ayrı tutulması gerektiğini ifade etti.

Esnaf primini ödeyemiyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan esnaf için 100 liralık Bağ-Kur prim desteği verilmesini istediğini anımsatan Keskin, “Başbakanımızdan esnaf için 100 TL destek istedik. Bakın asgari ücretin 1300 liraya çıkmasıyla 2016 yılında en düşük Bağ-Kur primi 568,22 lira, en yüksek ise 3 bin 693 lira oldu. Bağ-Kur primlerini ödemekte zorlanan esnaf ve sanatkarlarımıza gelen net yük 128 lira olmuştur. Esnafın bunu ödemesine imkan yok. ‘Norm birliği için sigorta kurumlarını birleştirdik’ denmesine rağmen, uygulamalar aynı değil ” diye konuştu.

K1 belgeleri çok yüksek

Keskin, “Diğer taraftan Malatya'mız için özellikle de esnafımız için K1 belgelerinin çok yüksek fiyatlarla satıldığını, arabamızın 20 milyar etmeyeceğini ve bu belgeyi bize 22 milyara sattığını, böyle bir anlayışın olmayacağını fakir fukaranın ekmeğini bireysel kazanan insanların üzerine gidilmemesini Başbakandan istedim. Başbakanımızın Malatya'da söz verdiği Türkiye genelinde ÖTV'siz bir araç. Onları da dile getirdik ” dedi.

Vagon Onarım satılmamalı

Malatya Vagon Onarım Fabrikasının atıl durumuna son verilmesi gerekliliğini anlatan Keskin, “Vagon Onarım Fabrikası’nın satılmayarak, buradaki alana TCDD 5. Bölge Müdürlüğü’nün taşınması, şehir merkezi içerisinde kalan TCDD’ye ati tüm atölye, depo ve işletmelerin Vagon Onarım Fabrikası alanına taşınması, şehir merkezinde sadece yolcu indirme-bindirme için mevcut GAR Binasının kalması, boşalan alanlarında yeşil alan kullanımı için büyükşehire devredilmesi gerekmektedir” dedi.

Yeni Sanayi Sitesi şart

Kentteki mevcut küçük sanayi sitesinin ihtiyaçlara cevap veremediğini belirten Keskin, “Malatya’da şuanda 2 adet Küçük Sanayi Sitesi bulunmakta ve yaklaşık 2 bin esnaf ve sanatkârımız bu sitelerde faaliyet göstermektedir. 1960’lı yıllarda planlaması yapılarak inşa edilen mevcut Küçük Sanayi Sitelerinin ihtiyaca cevap vermemesi nedeniyle en az bin dönümlük yeni küçük sanayi sitesi kurulmalıdır” diye konuştu.

Çarşı kayısıyla canlanıyor

Malatya ekonomisinin lokomotifinin Kayısı olduğuna değinen Keskin, “Kayısı sadece Malatya’yı ilgilendiren bir ürün değil. Kayısı aynı zamanda bölgesel bir ürün. Binlerce insan gelip burada aş ve iş buluyor, çocuğunun nafakasını çıkartıyor. İnşallah bu yılki kayısımız da, piyasada söylenen gibi değil, kayısımızın olacağını görüyoruz. Kayısı Malatya ekonomisinin lokomotifidir. Çarşı-pazarın canlanmasına büyük bir katkısı var” dedi.

Esnaftan alışveriş yapın

Organize Sanayi Bölgelerine verilen teşviklerden bölgesel, sektörel ve bireysel olarak esnaf ve sanatkarlara da verilmesini isteyen Başkan Keskin, “4 tane bakkal nerede varsa, yanına devasa bir market açılıyor. O da yetmezmiş gibi kentin göbeğinde iki tane AVM var. Allah aşkına o AVM’lerin ne kadar bu kente katma değeri var?. Malatya halkını ve insanlarımızı kendi esnaflarından, kendi çocuklarından, kendi mahallerinden alışveriş yapmalarını istiyoruz” dedi.

Çöpleri Malatya’ya kalıyor

AVM’lerin sonları geldiğini ifade eden Başkan Keskin, “AVM’lerin sonları geldi. Siz ne kadar AVM’yi getirirseniz getirin, Malatya’daki bir Bakırcılar Çarşısı’nın, bir Şire Pazarı’nın, bir Ayakkabılar Çarşısının(az önce oradan geldim) bir Mısır Çarşısı’nın, bir Kapalı Çarşı’nın konseptini yakalayamazsınız. Çünkü buralar halkın kendi öz malıdır. Marketlere, AVM’lere baktığınız zaman marketler 24 saat buranın sıcak parasını çeker, Malatya’ya sadece çöplerini bırakırlar. Kazandıkları paranın da yüzde 60-70’i direk kent dışına gider. Bu şehirde yaşayan ve bu şehirliyim diyen burada nefes alan, burada su içen, bu sokakta gezen insanlarımız, kendi esnaf ve sanatkarlarında alışveriş yapmalıdır” diye konuştu.

En büyük hesabı Allah’a vereceğiz

Keskin, “Malatya’da sosyal barışın teminatı esnaftır. Esnaf ve sanatkarının güçlü olmadığı bir Malatya’nın da geleceğine umutla bakabilmesi mümkün değildir. Bizler esnaf olarak hem vergimizi veriyoruz, hem de sosyal primlerimizi yatırıyoruz. Biz tabiî ki devlete ve millete hesap vereceğiz. Ama bizim geldiğimiz ocak mektep, medresedir. İnancın ve itikadın, düzgünlüğün ve dürüstlüğün sembolü olan bir ocaktayız. En büyük hesabı Cenab-ı Allah’a vereceğiz. Hepimiz kendimizi buna göre hazırlamalıyız” diye konuştu. Keskin ve beraberindeki MESOB Başkan Vekili Orhan Özbek, gazetemizin 10. kuruluş yıl dönümünü de kutladı. Haber-Foto: Hanifi Evren

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER