© Malatya Objektif

Deterjanlar kanser ediyor!

Geçtiğimiz günlerde yapılan bir açıklama ile evlerimizde kullandığımız bazı deterjanların içerisinde zehirli maddelerin olduğu ve kanseri tetiklediği belirtildi. Bu noktada söz konusu konu ile ilgili bilgiler veren İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Elemanı Prof. Dr. Turgay Seçkin, bazı deterjanların içerisinde bulunan zararlı maddelerin kanser edici özelliği olduğunu ifade etti.

Evlerimizde bulunan zehir içerikli deterjanların hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Turgay Seçkin, “Günlük hayatımızda kullandığımız ve sentetik olarak üretilen 15 bin kimyasal maddeden yaklaşık yüzde 75'inin henüz zehirlilik testi yapılmış değil. Ortalama bir evde bulunan 150'den fazla kimyasal madde; alerji, doğum kusurları, kanser ve psikolojik bozukluklara sebep oluyor. Bunun yanı sıra kişisel bakım ürünlerinde bulunan kimyasal maddelerin 884'ü zehirli. Ayrıca 146'sı tümöre, 218'i üreme bozukluklarına, 314'ü biyolojik mutasyona, 376'sı             deri ve göz tahrişine neden oluyor” diye konuştu.

ÇOCUK KANSERLERİ ARTTI

Biyobirikim çalışmalarının bazı zehirlerin yaşamımız boyunca vücudumuzda biriktiğini gösterdiğini söyleyen Seçkin, “Böcek öldürücülerin evsel ürünlerin bileşimlerine girmesiyle çocuk kanserlerinde yüzde 28; 10 yıl içinde astım vakalarında yüzde 42 artış gözlendi. Hamilelik sürecinde bahçe veya evde zararlı organizma öldürücüleri kullanan ailelerin çocuklarında lösemi görülme riski daha yüksek. Zehirlenme vakalarının önemli bir oranından temizlik ürünleri sorumludur. ‘Temizleme özelliğine sahip kimyasal maddeler’ olarak tanımlanan deterjanlar aslında petrol türevlerinden elde edilen temizleme ve arıtma özelliği bulunan toz, sıvı veya krem durumunda bulunan kimyasal madde ve arıtıcılardır” ifadelerine yer verdi.

UCUZ MADDELER KULLANILIYOR

Üreticilerin çoğunlukla deterjanlar içinde bulunması gereken pahalı olan maddeleri düşük oranda kullandıklarını ifade eden Prof. Dr. Turgay Seçkin, “Bu maddeler yerine ucuz olan bentonit, kaolin, değişik tuzlar, asitler ve silikatlar gibi temizleyici özellikleri olan, suda az eriyen inorganik maddeler karıştırmaktadırlar. Bir deterjanın yapısındaki biyolojik bozulmaya uğratmayan maddelerin oranı, onun çevre kirlenmesi ve sağlığa olan zararlarının göstergesidir. Bu maddelerin su ve toprakta bozulmadan kalıp, akarsularla göl ve denizlere ulaşması buralarda yaşayan canlıları ve onlarla beslenen insanların sağlığım tehdit etmektedir” sözlerini kaydetti.

 

Turgay Seçkin, “Sonuç olarak, kullandığımız deterjanların üretimlerinin kontrol altında tutulması zorunludur. Üretimleri denetlenmelidir. Tüketicilerin alışveriş yaparken şüpheci olmaları gerekmektedir. Merdiven altı yapılan ürünlere dikkat edilmelidir” bilgilerini de verdi.  

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER