Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Borsa İstanbul bünyesinde 6 ay içerisinde yeni teminatlı organize para piyasası oluşturacaklarını, bunun için de gerekli altyapı çalışmalarını başlattıklarını açıkladı. Şimşek, “Reform niteliğindeki bu çalışma ile gösterge niteliğinde uzun vadeli lira faiz oranlarının oluşturulmasını hedefliyoruz” dedi. Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) işbirliğinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Mehmet Şimşek, Borsa İstanbul ve Takasbank’ın gerekli altyapı çalışmalarını başlattığına işaret ederek ayrıca, Takasbank’ın uluslararası düzeyde “Merkezi Karşı Taraf” olabilmesi için Sermaye Piyasası Kanunu’nda gerekli yasal düzenlemenin hazırlanarak TBMM’ye gönderildiğini kaydetti.
RİSKSİZ GETİRİ
Reform niteliğindeki bu piyasa ile gösterge niteliğinde uzun vadeli TL faiz oranlarının oluşturulmasını hedeflediklerini belirten Şimşek, “Borsa İstanbul bünyesinde organize para piyasasının hayata geçmesi ile gecelik vadeye sıkışan Türk lirası işlemlerin vadesinin uzaması ve Türk lirası cinsinden uzun vadeli borçlanma aracı ihraçlarının artması bekleniyor” dedi. Yeni piyasada oluşacak referans faiz oranları ile para piyasalarının daha sağlıklı bir yapıya kavuşacağını dile getiren Şimşek, böylece sermaye piyasalarında daha fazla kurumsal yatırımcının yer alacağını söyledi. Şimşek, bu yatırımcıların piyasada oluşacak referans faiz oranlarını kullanarak hem faiz riskini yönetebileceğine hem de atıl fonlarını piyasada değerlendirme imkanına kavuşarak teminatlı olarak risksiz getiri elde edebileceğine dikkati çekti.
YATIRIMCIYA RİSKSİZ GÜVEN ORTAMI
Yeni para piyasasında karşı taraf riskini kaldırmak amacıyla Takasbank’ın, ‘Merkezi Karşı Taraf (MKT)’ (alıcı için satıcı, satıcı için de alıcı) olacağını söyleyen Mehmet Şimşek, bu uygulama ile yerli ve yabancı kuruluşların güven duyacağı bir piyasa altyapısı sağlayacaklarını kaydetti. Şimşek, ihtiyaç duyulması halinde Takasbank’a, Merkez Bankası tarafından nihai kredi mercii sıfatıyla teminatları karşılığında gerektiğinde likidite desteği sağlanacağını da ifade ederek, devlet iç borçlanma senedi dışında, döviz ve yabancı para cinsi tahvillerin de teminat olarak kabul edileceğini kaydetti.
VADELERİN UZAMASINI SAĞLAYACAK
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yeni para piyasasının getirilerine ilişkin olarak şöyle konuştu: “6 ay içerisinde Borsa İstanbul bünyesinde kurulacak bu yeni teminatlı organize para piyasası ile fon fazlası olan işletmeler, kurum ve kuruluşlar bu piyasada mali kaynaklarını değerlendirecek yeni bir mali enstrümana sahip olacaklar.
Piyasada oluşan faiz oranları özel sektör ihraçlarında kullanılarak vadelerin uzatılmasına katkı sağlayacak. Bankalar faiz riskini yönetebilmek amacıyla ihtiyaç duydukları değişken faizli referans oranına sahip olmuş olacaklar.