© Malatya Objektif

Hayvan Kesimi ve Kesim Desteği İle İlgili Toplantı Yaptı.

Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği birlik binasında küçükbaş hayvan kesimi ve kesim desteği ile ilgili toplantı yaptı.

Birlik binasında yapılan toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürü ali selvi Et Ve Süt Kurumu Bingöl kombinası müdürü önder Alptekin Malatya ili damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliği başkanı ihsan akın kombina yetkilileri ile yetiştirici ilçe temsilcileri katıldı. İlk konuşmaya başlayan ev sahibi birlik başkanı ihsan akın sözlerine şöyle başladı. Et Ve Süt Kurumu kombine müdürümüz, Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürümüz, il dışından gelen misafirler ve değerli yetiştiricilerimiz, ilçe temsilcileri hoş geldiniz toplantı yapıp bilgilendirme yapalım şeklinde düşündük çünkü kesimlerle alakalı bir sözleşme yapıldı. Bu sözleşmeye istinaden de kombine müdürümüzde bu sözleşmenin şartlarını anlatmak için tarım il müdürümüzde burada genel anlamdaki desteklerle alakalı, küçükbaş hayvancılığın her noktada desteklenmesi, şuanda etle alakalıda biliyorsunuz genel anlamda bir vurgunculuk var. Bu vurgunculuk un önüne geçebilmek adına da birebir yetiştiricilerin burada bu kesim konusunda, direk muhatabından cevabını alması için sorularını sorması için buradayız. Ben tekrardan hoş geldiniz diyorum. Programımızın Malatya’mız için hayırlı olmasını diliyorum dedi. 
Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürü ali selvi ise sözlerine şöyle başladı. Birlik başkanım kombine müdürüm değerli arkadaşlar hepiniz saygıyla selamlıyorum bende. Şimdi sizlerle beraber olmaktan da çok memnun olduğumu özellikle belirtmek istiyorum. Tarım il müdürlüğü olarak ben Malatya’daki özellikle koyunculuk konusunda bilgi vermek istiyorum. %47 mera oranımız olmasına rağmen Malatya yüz ölçümü maalesef istenen bir seviyede değil 290 bin – 291 bin civarında bir küçükbaş hayvanımız var. Bu kapsamda şimdiye kadar yaklaşık 7,5 milyonluk yatırıma karşılık 3,6 milyonlukta bir hibe desteği söz konusu yani ilimizde verilmiş olup Bakanlığımız 100 ile 200 küçükbaş koyun keçi destekleniyor. Burada hepimizin bildiği gibi sizler geçen yıl bunların müracaatını yaptınız. Ahır sıfırdan ahır yapımı, aynı zamanda ahır tadilatlarında da %50 desteklerimiz söz konusu damızlık koç desteklerinde aynı zamanda koç veya tekeye bakanlığımız tarafından %80 hibe desteği verilmektedir. Ben 2015 yılının özellikle Türk tarımına Malatya hayvancılığına ve koyunculuğuna hayırlar getirmesini dileğiyle hepinizi tekrar selamlıyorum dedi.
Et Ve Süt Kurumu Bingöl kombinası müdürü önder Alptekin ise sözlerine şöyle başladı. İl müdürüm,sayın başkanım, değerli yetiştirici arkadaşlarım ve kurumum adına hepiniz hoş geldiniz. Bugün burada merkez birliğimiz ile kurumumuzun genel müdürlüğü arasında imzalanan bir protokol var. Kesim sözleşmesi kesim protokolleri. Daha önceden belli sabit fiyatlar vererek kesim garantisi vererek fiyatı sabitleyerek gelecek zamlardan faydalanacak şekilde üreticilerin faydalanması yönünde protokoller yapıyorduk. Üreticilere sözleşmeler yapıyorduk. Bu sene yeni başladı. Küçükbaş üreticileri ile bu şekilde bir sözleşmeler yapalım. Belki piyasa şartlarında yukarda kalır düşük kalır ama bizim amacımız burada üreticiye daha bugünden ya da sözleşme yaptığımız tarihte keseceği günkü minimum fiyatı vermek. Üretici bilecek ki o tarihte bizim verdiğimiz fiyatın altında fiyatla özel sektör verdiği zaman mal bulamayacaklar. Dolayısıyla sizin fiyatınız sabitlenmiş olacak. Piyasa şartlarına göre elbette tercih eder etmez üretici ama hiç çaresiz kaldım diyebilecek bir üretici olmayacak Türkiye’de. Ben bunu ürettim. Bundan sonra ne yapacağım. Kime satacağımı diye düşüneceği bir durum olmayacak. Çünkü orada kamunun bir kurumu var. Parası sağlam yerde kesimini ilgili şartlarda yapıp üreticiye parasını ödeyecek dedi.
Yetiştirici ilçe temsilcileri soru cevapta kısmında kesim ve destekler konusunda sorular sordular.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER