Hedef Pankreas nakli
SAĞLIKGeçen yıl Türkiye’de yapılan 6 pankreas naklinin 2 tanesi TOTM de yapıldı
Karaciğer Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Sezai Yılmaz 2015 yılı içinde Sağlık Bakanlığından Pankreas nakli olarak ruhsat aldıklarını belirterek, yılsonuna kadar TOTM Karaciğer hastanesinde Pankreas nakillerini de yapmaya başlayacaklarını söyledi.
Prof.Dr. Sezai Yılmaz açıklamasında organ naklinde deneyimli bir merkez olduklarını hatırlatarak “Bu kadar deneyimin üzerine gerek ince bağırsak nakli, gerek pankreas nakli cerrahi olarak artık sorun teşkil etmiyor. Gerçekten cerrahi olarak gerek ekibimiz, gerek arkadaşlarımız çok iyi bir noktadadır. Dolayısıyla cerrahi zorluk daha geri plana atılmış vaziyette bizim açımızdan zorluk bu hastaların takibinde uzun dönemindeki hastaların tedavisindedir” diye konuşarak konuyla ilgili ciddi projelerinin olduğunu söyledi.
Doğuştan şeker hastalarına pankreas nakli yapılabiliyor
Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp, ise yapılması planlanan Pankreas nakli çalışmaları hakkında bilgiler vererek, Pankreas naklinin genellikle böbrek nakli ile beraber gerçekleştirildiğinin altını çizdi. TOTM hastanesinin bu anlamda hazır olduğunu kaydeden Prof.Dr. Kayalap, konuyla ilgili açıklamasında önce şeker hastalığının toplumu tehdit eden bir konumda olduğunu belirterek hastalık ile ilgili şu bilgileri paylaştı. “ Şeker hastalığını 2 tipi var. Bunlardan biri anadan doğma bazı eksiklikler nedeni ile olan şeker hastalığı, diğeri de yaşın ilerlemesi ve kilo ile olan sonradan çıkan şeker hastalığıdır. Bu ikisinin tedavisi birbirinden farklıdır. Çok görülen hastalık olan 2. Grubu biz zaten şuanda çeşitli ameliyatlar veya ilaç tedavileri ile tedavi edebiliyoruz. Biz de merkezimizde 100 kilonun üzerinde kilosu da olan şeker hastasını tedavi ettik ve buradan yüzde 80’e yakın bir başarı elde ettik. Biz sadece ameliyatla tip 2, yani sonradan gelişen değil, tip 1 dediğimiz doğumdan gelen diyabeti de tedavi etmek için çabalar içerisine girdik. Bununla ilgili de zaten Sağlık Bakanlığından onay geldi onun için de hazırlık yapıyoruz” diye konuştu.
Pankreas nakli ne zaman başlayacak
Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp, açıklamasında Pankreas nakli için hasta şartlarının oluşmasının önemine değinerek “Pankreas nakli ‘Tip 1’ diyabet dediğimiz her hastaya da yapılmıyor. Yanında mutlaka böbrek nakli olan ihtiyacı olan hastaya da gerekiyor, böbrek artı pankreas yapılacak. Pankreas nakli olduğunuz zaman başka bir insanın nakliyle size pankreas verildiği zaman bunun için başka haplar almanız gerekiyor. Onun için genellikle böbrek nakli ihtiyacı var ise yanında Pankreas nakli yapılıyor. Bu ihtiyacı olan insanı bulmamız gerekiyor. Bu iki organı verdiğiniz zaman verilecek insanın alacağı ilaçların şiddeti vesairesi daha farklı olabilir. Bunun için biraz hazırlık yapmak gerekiyor. Teknik olarak bizim açımızdan bir problem yok. İşin içerisine burada hem cerrahi bölümü, hem endokrin bölümü, hem de nefroloji bölümünün yan yana gelip ideal hastayı bulmak ve seçme konusunda zamana ihtiyacımız var. Bu nedenle bizim hedefimiz bu yıl içerisinde yapılması ama size şu tarih diyemiyorum. Çünkü bizim işimiz hastanın gelişine ve en uygun zamanı belirlenmesine bağlı oluyor. Bu belki üç gün sonra olur, belki üç ay sonra olur, belki sonbaharda olur bilmemiz mümkün değildir” diye konuştu.
Bir gazetecinin merkezde kalp naklinin ne zaman yapılacağı sorusu üzerine ise İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemil Çelik Bunun için kalp damar bölümündeki arkadaşlarımızın burada olması lazım. Hedefimiz organ nakilleri merkezi olmasıdır. Gelecekte filan üniversitenin Tıp Fakültesi ne ile uğraşıyorsun denildiği zaman İnönü Üniversitesi için karaciğer nakli başta olmak üzere bütün organ nakilleri ile ilgilenen bir merkez denilmesi bizi mutlu eder. Arkadaşlarımızın hedefi de bu yöndedir. Bunlar çok ince işler. Pankreas nakli ülkede 2 merkezde yapılıyor. Tüm Türkiye'de geçen yıl 6 tane Pankreas nakli yapılmış” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir