© Malatya Objektif

Hızarla planya ile işler yürümez

Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Başkanı Ali Evren, mobilya ve ağaç sanayinin talebi karşılamada yetersiz olduğunu, TOKİ’nin mutfak dolabından tutun iç dizaynına kadar gerekli ürünleri dışardan getirdiğini, bir hızarla planya ile işlerin yürüyemeyeceğini, esnafın teknolojiyi takip etmesi gerektiğini söyledi

Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi  (ESKKK) Başkanı Ali Evren, mobilya ve doğrama sektörünün istenen yerde olmadığını, sektördeki esnafın bir araya gelerek teknolojiye ayak uydurarak yeni makililerle daha geniş alanda üretim yapması gerektiğini belirtti.

SEKTÖR YETERSİZ KALDI

ESKKK Başkanı Ali Evren, “ Mobilya Sektörüyle Doğrama sektörü Malatya’da gelişmedi. Artık paketleme sistemi çıktı, ölçüyü veriyorsun hemen fabrikasından gelip mobilyayı kurup gidiyorlar. 250 civarında mobilyacı ve doğramacı kardeşimiz birleşip kendilerini yenilemedi, makineleşmeye gidemedi.  Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Malatya’da konut yaptı, doğrama ve mobilya işini dışardan yaptırtıyor. Mutfak dolabından tutun iç dizaynına kadar hepsi dışardan geliyor. TOKİ’nin dışardan yaptırmasına tabi ki üzülüyoruz” dedi.

SEKTÖR ANALİZ EDİLECEK

Ali Evren, “2014’te meslek dallarıyla ayrı ayrı toplantı yaparak esnaf ve sanayicilerle ne yapmamız gerektiğini konuşacağız. Bunlar niçin dışardan geliyor? Raporlar hazırlayacağız. İlin milletvekillerine ve Vali Vasip Şahin’e raporları ileteceğiz. Dışardan ürünler gelmediği zaman biz bu ürünleri yapacak kapasitede miyiz, değil miyiz, esnafımızdan da bunları isteyeceğiz. Talepleri karşılayabilecek seviyede gelen esnafımızla konuşacağız, KOSGEB’ten kredi derse kredi, ESKKK’den de kredi desteği vereceğiz. Makine aksamında destek vereceğiz. Esnaf kendilerini yenileyerek mobilya sektörünü Malatya’da yeniden canlandırmalı” şeklinde konuştu.

İŞ KARŞILIĞI DAİRE DÖNEMİ

“1980’lerden önce buradan Gaziantep’e, Adıyaman’a ve Elazığ’a kadar mobilya gönderiyorduk. Biz geride kaldık. Esnafı bir araya getirerek imalata yönlendireceğiz” diyen Ali Evren, şunları kaydetti: “Sanayi sitesinde toplantılarda görüştüğüm arkadaşlar, müteahhit firmalar yapılan iş karşılığında kendilerine daire teklifinde bulunduğunu dile getirdi. Esnaflarımız bir araya gelmediği için bu teklifi kabul edemiyorlar. Her bir müteahhit firma yaptığı bir işte mobilyacıya bir daire verse mobilyacı ham maddeyi, keresteyi, suntayı nasıl alacak. Yanında çalışan kalfaya, işçiye ne verecek. Araştırdım, civar illerin hemen hepsinde müteahhit firmalar buna yönelmiş artık. 5 esnaf bir araya gelirse bu yükün altından kalkar, paranın bir kısmını daire olarak alır, bir kısmını da çek olarak alarak kendisine gerekli malzemeyi de temin eder.”

YATAR TESTEREYLE PLANYAYLA YÜRÜMEZ

Bir hızar makinesiyle istenen işlerin yapılamayacağına dikkati çeken Ali Evren, “ Müteahhit firma gelip diyor ‘benim 20 dairem var, siz bu daireleri bana önümüzdeki yılın 8’inci ayında teslim edeceksiniz’ ferdi olarak makine olmazsa bu işi esnaf nasıl yetiştirecek, yetiştiremez. Müteahhit firmada civar illere gidiyor. Artık teknoloji gelişmiş, mobilyanın suntasını kestikten sonra kaplamasını yapıyorlar, yanlarına menteşesinin açma yerlerini havşalarına kadar açıyor. Dolabı sen götür vidala deniyor dünya bu sisteme geçmiş. Malatya esnafının da bu sisteme geçmesi gerekiyor. Bir hızarla, planya ile yatar testere ile bu işin yürümesi mümkün değil” şeklinde konuştu.

“Oymacılık geçmişte iyi durumdaydı 15 oymacı vardı. Şuanda iki oymacı kaldı Malatya’da. Özel boya atan arkadaşlarımız vardı, onlardan bir kişi kaldı” diyen Evren, sözlerine şunları ekledi: “Sektör olarak boyacı ve imalatçı ayrı olmalı. Montajcılarda gidip mobilyayı dairelerde montajını yapmalı. Esnaf bir araya gelmeli ki hem hammadde ihalesini, hem boyasını hem de imalattan sonra ürünü götürüp yerine taksın. Diğer illerde makineleşmeye gidilmiş, bir ayda çıkacak işi orada bir haftada yapıyorlar. Esnaf teknolojik olarak kendini yenilemeli, kredi olarak esnafa kapımız açık. Bilgi almak istiyorsalar bilgi kredi istiyorlarsa kredi vereceğiz. Esnaf teknolojiyi kullansın ki para kazansın.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER