İHRACAT YETERSİZ
EKONOMİMalatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, kentin ihracat rakamlarını yeterli bulmadıklarını belirterek, “Bizler Malatya’nın ihracat rakamlarını yeterli bulmuyoruz. Bu rakamlar, Malatya’nın gerçek rakamları değil. Bu rakamları önümüzdeki süreçte 400 milyon
Başkan Erkoç, Malatya Ticaret ve Sanayi Odasının (MTSO) Mart ayı meclis toplantısında, Malatya’nın Şubat ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Malatya’nın Şubat’ta yaklaşık 29 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Erkoç, “Malatya ihracatına baktığımızda yine TİM rakamlarına göre, Malatya’nın Şubat 2016 dönemi ihracat rakamı 28 milyon 600 bin dolar. Bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 35’lik bir artış söz konusu. 2016 yılı içerisinde Ocak ve Şubat ayına baktığımızda yaklaşık 59 milyon dolar ihracatı Malatya’da gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.
YATIRIMCIYI ÇEKEBİLMELİYİZ
Erkoç, ihracat rakamlarını yeterli bulmadıklarını belirterek, “Burada en fazla ihracatı yaptığımız ülke İspanya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İtalya. Daha sonrada diğer ülkeler geliyor. Biz her zaman bu kürsüde ifade ettik; bu rakamları yeterli bulmuyoruz. Bu rakamlar, Malatya’nın gerçek rakamları değil. Bu rakamları önümüzdeki süreçte 400 milyon dolardan, bir milyar dolarlara çıkarmanın hedefini koymamız gerekiyor. Bu noktada daha fazla yatırımcıyı Malatya’ya çekmek için altyapıyı oluşturmamız lazım” diye konuştu. Yatırımcıları kente çekmek için Malatya Ticaret ve Sanayi Odasının elinden gelen gayreti gösterdiğini belirten Erkoç, toplantıda bölgede hangi sektörlerde yatırımın öne çıkabileceğiyle ilgili Kalkınma Ajansıyla bir çalışma başlattıklarını da dile getirdi.
KAYISIYA DESTEK İSİTİYORUZ
Gazetemizin geçen hafta gündeme taşıdığı kayısıya alan bazlı destek verilmesiyle ilgilide konuşan Başkan Erkoç, “Malatya’yı ilgilendiren Mart ve Nisan ayında üreticilerin gözü hava olaylarında oluyor. Bu sene yine kısmi bir zararla karşı karşıya kaldık. Biz bütün yetkililere bu konuyla ilgili özellikle kayısıdaki bu mağduriyetin, üretici mağduriyetinin giderilmesi için alan bazlı desteğin verilmesi gerektiğini her fırsatta ifade etmeye çalıştık. Çünkü 3 yıldır ürün almayan bölgelerimiz var. Bu sıkıntıların üreticiye ciddi yansımaları oluyor. Özellikle toprak işleme noktasındaki girdilerin artışıyla birlikte üreticilerimiz ciddi bir mağduriyet içerisindeler. Bu mağduriyetin önümüzdeki yıllarda yaşanmaması için özellikle hükümetimizin alan bazlı desteği fındıkta olduğu gibi muhakkak kayısıda da verilmesi gerekiyor” dedi.
ORTAK AKIL ŞART
Kayısının daha iyi noktalara gelmesi için devlet tarafından verilecek desteklerin yanı sıra üretici birliklerini oluşturarak, kooperatifler vasıtasıyla üreticileri güçlendirilmesi gerektiğini anlatan Erkoç, şehrin sorunlarını çözmede ortak akılla hareket edildiği taktirde bu ili lig atlatabileceklerini söyledi. Toplantıya TSO üyelerinin yanı sıra Tema Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük’te katıldı. Öte yandan TÜİK verilerine göre ise, Malatya’da Şubat 2016’da ihracat 18,44 milyon dolar, ithalat 8,91 milyon dolar olarak gerçekleşti. Haber Merkezi
İlginizi Çekebilir