İlaç almada şimdilik sorun yok
SAĞLIKİlaç alımlarında vatandaşa yönelik olarak ,Mart ayına kadar eczanelerde sorun olmayacak
Türk Eczacılar Birliği’ne (TEB) 22. Bölge Malatya Eczacılar odası başkanı Eczacı Tahir Özelçi son günlerde kamuoyunun dikkatlerini çeken eczaneler ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki ilaç temini ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Özelçi yaptığı açıklamada SGK ile eczanelerin 2012 yılında yaptıkları 3 yılı kapsayan antlaşmanın 2015 Haziran ayında sona erdiğini ancak değişik zamanlarda yapılan uzatmalarla anlaşma tarihinin 31 Mart 2016 tarihinde sona ereceğini söyledi. Özelçi, Ocak ayından önce tekrar taraflar bir araya geldiğini ve SGK yetkilileri ile ekonomik taleplerine karşılık bulamadıklarını dile getirerek “Taleplerimize karşılık bulamayınca hem hükümetimizi zora düşürmemek hem de halkımızı mağdur etmemek amacı ile protokolü 3 ay daha uzattık. Mart ayının sonuna kadar geçici bir protokol daha yapıldı. Eğer 31 Mart’ta eczacılarımızın ekonomik talepleri karşılanmazsa SGK ile yeni bir sözleşme yenilenmeyerek, hastalara fatura karşılığı ilaç verilecek, hastalarımız fatura karşılığını SGK’dan kendileri tahsil etmek zorunda kalacaklar. Böyle bir şeyin yaşanmasını hiç istemiyoruz çünkü ilaç sosyal bir araçtır ve hastanın kolayca ulaşması gerekir. Dolayısı ile halk mağduriyeti sağlık mağduriyeti yaratmamak adına Türk Eczacılar Birliği ile SGK’nın eczacıların ekonomik taleplerinin karşılandığı bir protokolde buluşmak en büyük arzumuz” diye bilgiler verdi.
İlaç alımında yeni bir dönem başlayabilir
Mart sonuna kadar ilaçların temininde bir sıkıntı yaşanmayacağını ifade eden Özelçi, eczacıların taleplerinin karşılanmaması halinde insanların ilaçları eczaneden parası ile aldığı ve Sosyal Güvenlik Kurumundan parasını tahsil ettiği bir döneme geçileceğini söyledi.
Taleplerimiz karşılansın,
Yüzde 6 İskontoyu ilaç sanayi karşılasın
SGK tarafından taleplerinin karşılanmasını istediklerini dile getiren Özelçi, “Bizim ekonomik taleplerimizden bir tanesi; kamu kurum iskontosu dediğimiz, devletle sadece ilaç firmaları arasında yaşanan eczacıyı hiç ilgilendirmeyen kamu kurum iskonto kamburunu artık sırtımızdan alınmasını istiyoruz. Çünkü bu kamu kurum iskontosu eczacılara yaklaşık yüzde 6 zarar ettiriyor. Bu iskontoyu direk ilaç sanayinden tahsil etmelerini talep ediyoruz.
Muayene ücretleri tahsildarı olmayalım
Bir diğer talebimiz muayene ücretleri. Biliyorsunuz muayene ücretlerinin hastanelerde tahsil edilmesi gerekirken, eczanelerimizde tahsil ediliyor. Biz buna diplomalı tahsildarlık diyoruz. Biz tahsil memurluğu yapmak istemiyoruz çünkü biz 5 yıllık lisans eğitim sonucunda birinci basamak sağlık hizmeti gerçekleştirmek istiyoruz. 5 yıl boyunca aldığımız eğitimle halkın sağlığına danışmanlık yapmak ve halkın sağlığına sunmak istiyoruz ama maalesef muayene ücreti tahsildarlığı yapmak hem zamanımızı alıyor hem de hastalara yeteri kadar yardımcı olmamamıza sebep oluyor. Bu muayene ücretlerinin hastanelerden tahsil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
AB ülkelerinde olduğu gibi meslek hakkı tazminatı verilsin
Diğer bir talebimiz meslek hakkı. Biliyorsunuz 5 yıllık bir eğitim sonucu eczacılık hizmeti veriyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde hem hizmet vereceksiniz hem de hizmetin karşılığını almayacaksınız böyle bir uygulama yok. AB ülkelerinin tamamında meslek hakkı vardır. Kronik hastalıklarda hasta takibinden dolayı eczacılara 40 euroya kadar ödenmektedir. Biz de artık, ilaç fiyatından bağımsız sadece hasta sağlığını öncülleyen bir hizmet vermek istediğimiz için ekonomik kaygılarımızdan kurtulmak istiyor devletin eczacılara bir miktar meslek hakkı ödemesini istiyoruz. Eğer devlet buna devlet yeterince bütçe ayıramayacaksa bu bütçenin bir kısmının ilaç sanayinden alınması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
Haber-Foto : A.Vahap Kaygusuz
İlginizi Çekebilir