© Malatya Objektif

İlk kamu tüp bebek merkezi açıldı

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezine bağlı Tüp Bebek Merkezi, düzenlenen bir programla açıldı. 1 milyon 224 bin liraya mal edilen merkez, Malatya’da kamu hastaneleri arasında açılan ilk tüp bebek merkezi olma özelliğiyle dikkati çekti

ÖNEMLİ BİR ADIM ATILDI

Tıp merkezi, yine önemli bir çalışmaya imza attı, Malatya’yı bölgesinde farklı kıldı.  Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesinde sadece 10 tüp bebek merkezinin bulunduğu bir ortamda, üniversite önemli bir adım attı, tüp bebek merkezini açtı. Merkez, kamuya aitliği bakımından üçüncü, Malatya’da ise ilk olma özelliğini taşıması bakımından öne çıktı. Düzenlenen programda açılış kurdelası kesildi, merkez gezildi,

ŞAHİN: ŞEHRİN BİLİNİRLİĞİ ARTACAKTIR

Malatya Valisi Vasip Şahin, insanlığın ön önemli görevinin neslini sürdürmek olduğunu belirterek, “Tüp bebek merkezi bölgemize ve coğrafyamıza çok değerli hizmetler sunacaktır.  Burada sağlanan üstün başarının altında akademisyenlerin inancı ve büyük fedakarlığı yatmaktadır. Malatya’ya bir marka değer katacak olan tüp merkezi, şehrin bilinirliğini arttıracaktır. İnönü Üniversitesi, taklit eden, günü kurtaran üniversite anlayışla hızla uzaklaşarak, telif eden yeniliklere açık bir üniversiteye doğru koşar adım ilerlemektedir. Türkiye teknik anlamda ilerledi ama sosyal manada bu denli ilerleyemedi. Ama bu ülke teknik ve sosyal gelişmişliği at başı götürür, 2023 hedefine ulaşırız” dedi.

ÖZGEN: MERKEZ BİR BAŞLANGIÇTIR

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen, tüp bebek merkezinin bir başlangıç olduğuna değinerek, “Açılan tüp bebek merkeziyle hastalıksız emriyoların anne rahmine transferi sonucu sağlıklı bir nesil elde edilecektir. Sağlıklı çocuk sahibi olmak her insanın hakkıdır. Hasta olmayan emriyoları tanıyan bir merkeze yönelik bu coğrafyanın büyük eksiklik giderildi. Bu özellikle ülkenin merkezi olacağız” diye konuştu.

ASLAN: ÜNİVERSİTE TELİF ÜRETTİ

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Mehmet Aslan ise şunları bildirdi: “Tıp merkezi kendini geliştirmeye yönelik güzel işler yapmaya devam ediyor, yine yeni bir ünite açtık. Üniversiteler, insanlığın düşünce ve bilim dünyalarına, o ülkenin damgasını, markasını vurmaya çalışan kurumlardır. Bu çerçevede ülkemiz üniversitelerinde; her alanda, özellikle de sağlık alanında epeyce mesafe kat ettiğimizi görmekteyiz. ‘Taklitçi ve tercümeci bir üniversite’ yapısından ‘telif ve değer üreten bir üniversite’ anlayışına doğru evrilmekteyiz. Yaşadığımız son süreçlerde İnönü üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi marka değerini arttıracak faaliyetlerine hız vermiş ve vermeye devam etmektedir. Daha çok kurumsal kimliği geliştirecek süreçler izlenmektedir. Bu vesileyle daha güçlü, sarsılmaz ve kişiye bağlı olmayan bir yapı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Çabalarımız insan ve hizmet odaklı bir süreci içeriyor. Gören bir gözle baktığınızda kurumumuzdaki değişimin temelinde emek, göz nuru ve derin bir fedakarlık olduğunu göreceksiniz. İşte sadece Malatya’da değil, tüm Türkiye’de önemli bir yatırım olan tüp bebek merkezimizi açıyoruz. Kadın hastalıkları anabilim dalı başkanı Doç. Dr. Ilgın Türkçüoğlu’na ve özellikle tüp bebek merkezinin kuruluşunda özel emekleri olan Doç. Dr. Abdullah Karaer hocamıza ve diğer tüm hocalarımıza, ekiplerine ve tüm idari personelimize; yoğun, titiz ve hummalı bir çalışmayla teknik ve satın alma süreçlerini yöneten Başhekim yardımcılarından Doç. Dr. Yusuf Yakupoğulları ve Doç. Dr. Dinçer Özgür’e, süreci yöneten hastane müdür yardımcısı Ahmet Sönmez ve Teknik Hizmetler Müdürü Orhan Çelik’e ve ekibine teşekkür ederim. Ülkemizde marka değeri olan merkezlerden daha donanımlı bir ünite oluşturuldu. Aylardır süren alt yapı ve personel eğitimleri tamamlandı. Her şey tüm detaylarıyla ilmek ilmek çalışıldı.”

KARAER: BÖLGEDE 10 TÜP BEBEK MERKEZİ VAR

Tüp Bebek Merkezi Klinik Sorumlusu Doç. Dr. Abdullah Karaer, “Tüp bebek merkezinin ana hedefi, bebek sahibi olamayan çiftlerin bebek sahibi olmasına yardımcı olmaktır. Konuyla ilgili özgün ülkeye ve dünyaya katma değer sağlayan bilimsel araştırmalar ve yayınlar da hedeflerimiz arasında yerini aldı.  Tüp bebek 1970’li yılların sonunda kısırlık tedavisi amacıyla geliştirilmiş günümüzde de kabul görmüş tedavi yöntemidir. İlk defa 1978’de edvis ve stobbe tarafından tüp bebek sonrası başarılı doğum gerçekleşti. 35 yıl içerisinde tüp bebek tedavisiyle dünyaya gelen bebek sayısı 5 milyonu buldu, ülkemizde bu sayı 50 bin civarındadır. Tüp bebek tedavisinde baş döndürücü bir hız yaşanmaktadır. Dünyada her 6 çiftten biri bebek sahibi olmakta zorlanmaktadır. Sağlık bakanlığının verilerine göre, 2 milyona yakın çift bebek sahibi olmakta zorlanmaktadır. Türkiye’de, 130’un üzerinde tüp bebek merkezi faaliyet göstermektedir. Ancak 42 bin tüp bebek tedavi uygulanmaktadır. Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde sadece 10 tüp bebek merkezinin bulunduğu saptanmıştır. Merkezimiz kamuya aitliği bakımından üçüncü, Malatya’da ise ilk tüp bebek merkezi olma özelliğini taşıyor” diye konuştu.

TÜRKÇÜOĞLU: MODERN BİR YAPI OLDU

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ilgın Türkçüoğlu ise, Malatya’da, kamu hastaneleri arasında açılan ilk tüp bebek merkezi olma özelliğini taşıdığını belirterek,  “Daha uygun fiyatlarla kısır çiftler çocuk sahibi olma şansını kazanacaktır. Bu merkez tüp bebek merkezinde bulunması gereken tüm cihazlara sahiptir, modern yapısıyla dikkati çekmektedir” dedi.

KİMLER KATILDI?

Malatya Valisi Vasip Şahin, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mustafa Yılmaz, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Şükrü Özdemir, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk,  çok sayıda akademisyen katıldı.

Program kokteylle sona erdi.

Haber Kaynağı:
Anahtar Kelimeler: Tüp Bebek MerkeziTötmMehmet AslanKamu Hastaneleri

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER