© Malatya Objektif

İşte Tahmini Kayısı Rekoltesi

Malatya Tarım İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi yaptığı yazılı açıklama ile 2016 yılı kayısı rekolte tahminini açıkladı.

 

 

 
 
Resmi büyütmek için üzerini tıklayın...

     Malatya Tarım İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi, yaptığı açıklama ile 2016 tahmini kayısı rekolte rakamlarını açıkladı. Açıklamada öncelikle kayısının Malatya ve ülke açısından önemine değinilerek, “Ülkemizde ticari olarak kuru kayısı üretiminin yüzde 90'ı dünya kuru kayısı üretiminin ise yüzde 70'ine yakın kısmı ilimizde gerçekleşmektedir. Ayrıca ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısıları yine Malatya'da yetiştirilmektedir. Kuru kayısı ihracatından elde edilen yıllık ihracat geliri 300-350 milyon dolar seviyesinde olup, yaklaşık 40 bin aile geçimini kayısıdan sağlamaktadır.  Kayısı ile ilgili olarak her yıl rekolte çalışmaları İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde, Kayısı Araştırma İstasyon Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı ve Ziraat Odası temsilcilerinden oluşmaktadır. Rekolte çalışmaları kayısının tomurcuklanmasından itibaren başlayıp, kayısı için tüm doğal risklerin sona erdiği Mayıs ayı sonuna kadar sürmektedir. Bu yıl özellikle Mart ve Nisan ayları içerisinde değişik tarihlerde meydana gelen zirai don nedeniyle rakım, topoğrafik yapı, ağaçların yaş ve bakım durumlarına göre değişkenlik göstermekle beraber özellikle çukur yerler, taban araziler ve dere kenarlarında kayısıların çiçek ve meyve döneminde hasara maruz kaldığı tespit edilmiştir” dedi.

“386 BİN 250 TON YAŞ KAYISI TAHMİNİ”

Selvi, açıklamasının devamında ise kayısıda rekolte rakamlarını şu şekilde kaydetti: “İlimizde toplam 7 milyon 515 bin adet meyve veren kayısı ağacı bulunmaktadır. 2016 yılı kayısı rekoltesi 386 bin 250 ton yaş kayısı olarak tahmin edilmiştir. Bu rekoltenin 30 bin 250 tonunun yaş kayısı olarak tüketileceği tahmin edilmektedir. Geriye kalan 356 bin tonu kurutmalığa ayrılacak kayısı miktarıdır. Kurutmalığa ayrılacak bu kayısıdan yaklaşık olarak 89 bin ton kuru kayısı elde edileceği tahmin edilmektedir. İlimizde üretilen kayısının yaklaşık % 10'u yaş olarak değerlendirilirken % 90'ı kuru olarak değerlendirilmektedir. İlçeler bazında değerlendirme yapıldığında en fazla üretimin sırasıyla Akçadağ, Battalgazi, Yeşilyurt, Yazıhan, Darende, Hekimhan, Doğanşehir, Doğanyol, Pütürge, Kale, Arguvan, Kuluncak, Arapgir  İlçelerinde gerçekleşeceği tahmin edilmiştir.”

 
  Anahtar Kelimeler:Malatya, Tarım, İl, Gıda, Tarım, Hayvancılık, Müdürü, Ali, Selvi, yaptığı, yazıl,

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER