© Malatya Objektif

Kadın girişimci sayısı az

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kadın girişimcilerinin işgücünde yer alma oranının yüzde 1 civarında olduğu açıklandı.

 

 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, Malatya Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen "Kadın Girişimciliği Ekseninde Kadın Kooperatifleri" konulu toplantıda, Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranının düşük olduğunu belirtti. Kadınların toplumsal hayatta aktif pozisyonlara gelmesinin önemine değinen Seymenoğlu, “Kadınlarımızın iş gücüne katılımı yüzde 30 civarında ve bunun da çoğu tarımsal alanda. Ülkemizde 192 bin esnaf ve 90 bin tacir kadınımız var. Kayıtlı esnafların yüzde 10'u, kayıtlı tacirlerinde yüzde 6,5'i kadın. Ülkemizin doğusunda kadın girişimcilerimizin işgücünde yer alması oldukça az. Bu oran Batman ve Siirt'te yüzde 1'lere kadar düşüyor” dedi.

126 kadın kooperatifi var

Seymenoğlu, “Türkiye'de şu anda 126 civarında kadın girişim kooperatifi var ve bunların 21'i geçen yıl kuruldu. Kooperatifler aracılığıyla kadınların işgücüne katılımını sağlamayı amaçlıyoruz. Kooperatifler; tarım, eczacılık ve taşımacılık gibi sektörlerde başarı sağlıyor ve bu alandaki insan unsurunu en iyi şekilde kullanmaya çalışıyor” diye konuştu.

Cevval kadınlarımız var

AK Parti MKYK üyesi Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise kadınların girişimci ruhuna değindi. Çalık, “Kooperatifçiliği aslında Malatya’da yok ama Türkiye’de var. Malatya’daki kadınlarımızın girişimci ruhundan kısaca bahsetmek isterim. Malatya’nın kadınları her alanda aktif. Sadece ticari anlamda değil siyasi anlamda da, kamu kurumlarındaki temsil kabiliyeti açısından da girişimci bir ruhu var. Cevval kadınlarımız var. Türkiye’deki iş gücüne katılım oranında ciddi anlamda bir yükseliş var. Bunun ile ilgili yaptığımız çalışmaların büyük bir katkısı oldu. Kadının üretime katılması en az erkek kadar önemli ve şu an Malatya’da 134 kooperatif var. Bunlardan hiçbir tanesi kadın kooperatifi değil. Kooperatif sayısı 134 iken üye sayımız 167 bin, bunların arasında az da olsa kadın üyelerimiz var. Ama kadın kooperatifimiz yok. Girişimci kadın esnafa verilen desteklerle birlikte bazı çalışmalar yapıldı. Geçen dönem yapmış olduğumuz Kadın Erkek fırsat Eşitliği Komisyonu’nda kadınları iş gücüne nasıl dahil ederiz konusu üzerinde çok durduk, bu konuda geziler ve programlar yaptık” şeklinde konuştu.

Kayısı Birlik acı tecrübedir

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da Türkiye’de kooperatifçilik iyi gitmiyorsa sorgulanması gerekenin yine bizlerin olması gerektiğini belirterek Malatya’nın Kayısı Birlikte bu konuda geçmişte acı tecrübeler edindiğini söyledi. Kooperatifçiliğin başarılı olması için adam gibi adam olmamız gerektiğini ifade eden Gürkan, “O dönem birlik iyi yönetilebilseydi şu anda Malatya, Antep’in, Kayseri’nin ve Konya’nın iki adım ilerisinde olurdu” dedi.

Ekonomik bağımsızlık önemli

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise yaptığı konuşmada, Malatya Kadın Girişimciler Kurulu kurduklarını ve bin 400 üyelerinin olduğunu belirtti. Erkoç “ Türkiye genelinde ise bir milyon 400 bin üye var, bunun 100 bini kadın girişimci. Özellikle kadınların sosyal hayatta daha başarılı olmaları için ekonomik özgürlüklerinin oluşması gerekiyor. Türkiye istediği hedeflere ulaşmak istiyorsa atıl durumda olan kadın gücünü ekonomiye ve diğer alanlara kaydırması lazım. Türkiye’de kadına biçilen rol sadece belli yerlerde. Aile ve çocuklarla ilgilenmek kutsal bir vazife ama kadının ekonomik bağımsızlığı da çok önemlidir” ifadelerini kullandı. Haber-Foto: Hanifi Evren-A. Vahap Kaygusuz

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER