KAYISININ SAHİBİ YOK
GÜNDEMGümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Bizim kayısıyla ilgili bir sorunumuz var. Kayısının sahibi Malatya’da kim? dediğimizde, biz hükümet olarak, bakanlık olarak, milletvekilleri olarak, yerel yönetimler olarak, valilik olarak kimi muhatap alacağız?
Malatya 10. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı Mişmiş Park Fuar alanında törenle açıldı. Törene katılan Bakan Tüfenkci, Malatya ekonomisinin lokomotifi olan kayısının sahibinin olmadığını söyledi. Tüfenkci, “Bizim kayısıyla ilgili bir sorunumuz var. Kayısının sahibi Malatya’da kim? dediğimizde biz hükümet olarak, bakanlık olarak, milletvekilleri olarak, yerel yönetimler olarak, valilik olarak kimi muhatap alacağız? Kayısının normalde bir sahibinin olması lazım” dedi.
KAYISIYA SAHİP ÇIKALIM
Kayısının Malatya’da muhatap olarak sahibinin bulunması gerekliliğine değinen Tüfenkci, “Kim sahibi olabilir? Çiftçiler olabilir. Ziraat Odaları mı bu işin sahibi? Ticaret ve Sanayi Odası mı sahibi? Ticaret Borsası mı sahibi? Kayısı ihracatçıları birliği mi sahibi? Bu işin sahibini bulmamız ve ortaya koymamız gerekiyor. Bütün dünyada üretim yapanların sahibi var. Zeytin üreticilerinin sahibi zeytin birlikleridir. Bizim Malatya’da da bu anlamda kayısıya sahip çıkılıp, birliğinin oluşturulması gerekiyor. Ondan sonrada biz onları muhatap alıp, bir şeyler yapalım” şeklinde konuştu.
LİSANSLI DEPOCULUK KURULMALI
Malatya’da kayısıcılık sektöründe lisanslı depoculuk kurulmasının önemini anlatan Bakan Tüfenkci, “Ticaret bölümünde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, üretim bölümünde de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız var. İki bakanlık sürekli birlikte çalışıyoruz. Ticaret noktasında lisanslı depoculuğu Türkiye çapında yaygınlaştırıyoruz. İstiyoruz ki, Malatya’da bu noktada bir lisanslı depoculuk kuralım. Bu önemli bir çalışma. Kiminle kuracağız? Kim elini taşın altına koyacak? Bunun işletmecisi kim olacak? Buralarda biz ürün ihtisas borsaları kuruyoruz. Bu, lisanslı depoculukta depolanan ürünlerin borsalarda elektronik ürün senediyle birlikte işlem görmesidir” ifadesinde bulundu.
TARIMDA İSİTHDAM ARTTIRILMALI
AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar ise, Türkiye’nin stratejik sıralamasında tarımın birinci sırada yer aldığını ifade etti. Yaşar, “Tarım sektörünün özelliği insanları doğduğu yerde besleyen, istihdamı yaygınlaştıran, toplumsal dengeyi koruyan, sosyal paylaşımı, refahı adaleti sağlayan ve değerlerinde korunması noktasında kontrol mekanizması oluşturan önemli bir sektör olması tarımı daha da öne çıkarıyor. Hükümetinde çalışmaları içinde yer alan tarımın geliştirilmesi, tarımın hak ettiği yere gelmesi, tarımdan beklediğimiz verimliğin ve istihdamın sağlanması için yeni bir konseptin, yeni bir çalışmanın, yeni projelerin hazırlanması bu konudaki çalışmaların içinde bende yer alıyorum” şeklinde konuştu.
GELECEK NESİLLERİ DÜŞÜNMELİYİZ
Vali Süleyman Kamçı, gıdanın hangi zaman, mekan ve şartta olursa olsun, insanoğlunun asla erteleyemeyeceği, ihmal edemeyeceği çok stratejik bir unsur olduğunu ifade ederek, gıda ihtiyacının karşılandığı alanlar düşünüldüğünde tarım, hayvancılık ve gıda sektörünün öneminin daha net ortaya çıktığını söyledi. Türkiye'nin bereketli topraklara sahip olduğunu ifade eden Vali Kamçı, “Sahip olduğumuz coğrafyanın kıymetini çok iyi bilmek ve gelecek nesillerimizi düşünerek bu topraklardan azami istifade edecek tedbirleri almak ciddi önem arz etmektedir” diye konuştu.
MALATYA’NIN EN ÖNEMLİ FUARINDAYIZ
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya’nın her geçen gün gelişen ve büyüyen bir şehir olduğunu belirtti. Çakır, “Bir tarım şehriyiz. Tarım fuarının önemi de buradan çıkıyor. Malatya deyince akla tarım geliyor, kayısı geliyor. Biz sanayimizi hızlı bir şekilde geliştirirken, kayısı ve tarımı da korumamız ileriye taşımamız gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi olarak bir bütün olarak şehre bakmalıyız. Kentleşme, imar, altyapı ve üst yapıya kadar kentin geleceğini uzun vadeli planlarla geliştirip, büyütmemiz gerekiyor. Geleceğin Malatya’sını inşa etmek ise en büyük hedefimiz. Kentin ekonomisi çok önemli buraya tarım fuarı olarak bakmayın. Biz 1 yıl içinde 10 fuar gerçekleştiriyoruz. Bunun amacı Malatya’yı bu alanda bir merkez haline getirmektir. Ekonomik canlılığı diri tutmak, sektörel bazda bölge lideri olmak da hedefimiz. Dünyanın kuru kayısı ihtiyacını yüzde 80 oranında karşılayan Malatya’nın en önemli fuarı tarım fuarıdır. Bütün üreticilerimizi destekleyecek, bilgilendirecek daha modern tarım yapmasını sağlayacak bir fuar. Fuarımıza sadece Malatyalı firmalar değil, komşu kentlerden ve diğer şehirlerden de katılımcılarımız var. Türkiye’nin sayılı fuarı olması yolunda ilerliyoruz” ifadelerine yer verdi.
143 FİRMA KATILDI
Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Akın da, “Bir tarım ve hayvancılık şehri olan Malatya’mızda gelişen teknolojiye uygun olarak daha verimli, daha stratejik bir tarımın yapılması adına sektörde yeniliklerin takip edilmesini sağlamak, ekonomik anlamda katkı sunmak için bu fuarı düzenliyoruz. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük fuarlarından biri olan Malatya Tarım Fuarına, ülkemizin bütün bölgelerinden yaklaşık 30 ilden tarım sektöründe faaliyet gösteren 143 firmamız ile 13 ilimizdeki üreticilerimizi bir araya getirdik. Aynı zamanda birliklerimizin ve ziraat odalarımızın düzenlediği yarışmalar ve ikramlarla fuarımıza ayrı bir boyut kazandırmaya çalıştık” şeklinde konuştu.
KÖYLÜ PAZARI KURULSUN
Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç, üreticinin emeğinin korunmasının alın teri kadar kutsal olduğunu kaydederek, tarladan-sofraya zinciri kurularak, Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından bir köylü pazarının tahsis edilmesini istediklerini belirtti. Konuşmaların ardından, Bakan Bülent Tüfenkci, Vali Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile diğer protokol üyeleri tarafından fuarın açılışı yapıldı. Tüfenkci ve beraberindekiler, fuar alanını gezerek yetkililerden bilgi aldı. Haber-Foto: Hanifi Evren-A. Vahap Kaygusuz
İlginizi Çekebilir