Kayısısı yanan Malatyalıların feryadı: 'Ne sigortamız var ne de gelirimiz!'
EKONOMİMalatya'da 11-12 Nisan gecelerinde etkili olan zirai don, başta kayısı olmak üzere birçok meyve türünde hasara yol açtı. Son yılların en büyük don felaketiyle karşı karşıya kalan üretici, devletin tüm çiftçileri kapsayacak şekilde destek vermesini bekliyor.
Malatya’da 11-12 Nisan gecelerinde etkili olan zirai don, başta kayısı olmak üzere birçok meyve ağacında büyük zarara neden oldu. Depremin ardından toparlanmaya çalışan Malatyalı üreticiler, bu kez de doğa felaketiyle mücadele ediyor. Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi kırsal Dilek Mahallesinde atadan dededen kayısı üreticiliği yapan Fikret Sultansuyu, yaşanan zararı “Hayatım boyunca böyle bir don görmedim” sözleriyle anlattı.
Malatya’nın 13 Nisan sabahına 6 Şubat depremleri gibi büyük bir felakete uyandığını ifade eden Sultansuyu, “Hayatım boyunca bu kadar büyük bir don zararı görmedim. En son 2014 yılında benzer bir olay yaşanmıştı ancak o zaman bu kadar çok meyve etkilenmemişti. En azından elma, armut, erik, kiraz, vişne, dut, ceviz gibi meyveler sağlam kalır, yaz aylarında satış yapabilirdik. Şimdi ise aklıma gelen tüm meyveler yanmış durumda. Malatya, bir yandan depremin yaralarını sarmaya çalışırken şimdi de bu zirai don felaketiyle boğuşuyor. Sanki çırpındıkça daha da dibe batıyoruz” dedi.
Malatya’nın Tek Geçim Kaynağı Kayısı
Sultansuyu, yaşadığı ekonomik sıkıntıyı ve içinde bulunduğu belirsizliği de şu sözlerle dile getirdi: “Devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz. Evet, başka iller de etkilendi ama Malatya’nın tek geçim kaynağı kayısı. Ben şu an kara kara düşünüyorum; masraflarımı nasıl karşılayacağım, geçimimi nasıl sağlayacağım, kışa nasıl hazırlanacağım bilmiyorum. Yetkilileri Malatya’ya davet ediyorum. Gelsinler, bizzat sahada çiftçiyi dinlesinler. Üst makamlardan değil, doğrudan üreticiden bilgi alsın. Biz söyleyip, biz oynamak istemiyoruz. Artık gerçekten sesimizin duyulmasını istiyoruz.”
Sigortası ve ÇKS’si Olmayanlar Ne Yapacak?
Malatya’da TARSİM Sigortası ve ÇKS kaydı olmayan çok sayıda çiftçinin olduğunu ifade eden Sultansuyu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı ancak tarım sigortası olmayan üreticilerimizin de bugüne kadar yapmış oldukları giderleri hesaplayarak, bu maliyetleri karşılayacağız” demişti. Ancak bu açıklama, bazı üreticilerde endişeyi azaltmak yerine belirsizliği artırdı. Benim ne tarım sigortam var ne de ÇKS kaydım. Bu durumda ben ne yapacağım? Bakanımız sigortasız ama kayıtlı çiftçilere destek verileceğini söyledi, peki ya benim gibiler? Bu saatten sonra nasıl toparlanacağım bilmiyorum. Bahçem yandı, ürünüm yok, gelirim yok. Devletin bize de bir çözüm sunmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Bahçemdeki Tüm Meyveler Dondu Ama Umudumu Kaybetmedim
Üretici Sultansuyu, yaşanan zirai dona rağmen ağaçlarını ihmal etmediğini aktararak, “Kayısı bahçemde hem kayısı hem de diğer meyveler zirai dondan dolayı yandı. Ama her şeye rağmen seneye hazırlanmak zorundayım. İlçe Tarım müdürlüklerinden gelen SMS ile biz üreticilere; Don hasarından hemen sonra meyve ağaçlarında dallarda çatlama, yaralanma ve doku zedelenmesi oluşabileceğinden dolayı görülebilecek hastalıklara karşı, acilen monilya ve çil hastalıkları için kullanılan fungusitler veya bakırlı preparatlardan biriyle ilaçlama yapılması konusunda uyarıda bulundu. Ben de şu an çil ilacı attım, gübresini verdim. Önümüzdeki günlerde sulamasını yapacağım. Ağaçlarıma ne olursa olsun bakmak zorundayım” şeklinde konuştu. Malatya genelindeki ağaçlarda da ciddi hasar olduğunu ifade eden Sultansuyu, bazı dallarda yanık izleri görüldüğünü belirterek, yine de umutlu olduğunu söyledi.
Kaynak:malatyanet.com
İlginizi Çekebilir