© Malatya Objektif

Kayısıyı sel vurdu

Malatya'da Ramazan Bayramı süresince etkili olan yağmur ve doluda, 40 bin üreticinin geçim kaynağı olan kayısı büyük hasar gördü.

 

 

 

Malatya'nın Battalgazi, Akçadağ ve Kale ilçeleri başta olmak üzere kentin tamamında etkili olan yağış, kurutulma aşamasındaki kayısıların ıslanmasına sebep oldu. Kayısı hasadının yapılıp, kuruması için serilen kayısıların çok büyük bir kısmı, yağan yağmur ile birlikte bozuldu. Pek çok bölgede ise henüz toplanmamış ağaç üzerindeki kayısıların, rüzgar ve yağmur nedeniyle ağaçtan dökülerek zarar gördüğü belirtiliyor.

Kalitede düşüş oldu

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, son günlerde yaşanan sağanak ve kuvvetli rüzgarın etkisiyle kayısıda kalite kaybının oluştuğunu söyledi. Bazı ilçelerde sağanak nedeniyle üreticilerin ekonomik kayba uğradığını anlatan Solmaz, "Sağanak Akçadağ, Battalgazi, Kale, Darende ve Pütürge ilçelerinin düşük rakımlı kesimleri ile Şahnahan Mahallesi civarındaki sergenlerde, gün kurusu kayısıda yüzde 60, kükürtlü kayısılarda ise yüzde 10 civarında kalitede düşüşe neden oldu" dedi. Solmaz, sağanak dolayısıyla mağdur olan üreticilere destek verilmesini de istedi.

Kayısılar kasada çürüdü

Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz, alanı büyük olan bahçe sahiplerinin ürünlerini sağanaktan koruyamadığını söyledi. Boyraz, “Bu nedenle kayısılar büyük zarar gördü. Çekirdeği çıkarılmamış gün kurusu kayısılar da kasalarda çürüdü. Bundan dolayı çiftçi büyük zararda. Bu kayısıların piyasa değeri hiç yok. Kükürtlü kayısıların da yaklaşık yüzde 50’si zarar gördü. Ancak en çok zarar gün kurusu kayısıda. Üreticiler zor durumda. İlçemiz genelindeki bahçelerde incelemelerimiz sürüyor. Şu ana kadar yaklaşık 50 üreticimiz zarar nedeniyle odaya başvurdu. Zararın doğal afet kapsamına alınması için İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvuracağız” diye konuştu.

Bakan Çelik’e ziyaret

Malatya Ziraat Odaları İl Koordinatörü Yunus Kılınç ise, yağışların en çok Akçadağ ve Hekimhan ilçelerindeki üreticileri mağdur ettiğini ifade etti. Kılınç, İlçelerin ziraat odaları başkanlarıyla birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’i ziyaret etmeyi planladıklarını ve konuyu Bakan Çelik’e arz edeceklerini kaydetti. Bölgedeki bazı üreticilerin kayısıdaki hasar konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ile görüşecekleri bildirildi.

Ekonomik kriz yaşanacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, Malatya'da bu yıl arka arkaya doğal felaketler yaşandığını, 17 Mart ve 21 Nisan'da donun, 24 Mayıs'ta dolunun, Ramazan Bayramı'nda ise şiddetli yağmurun kayısıya zarar verdiğini ifade etti. Her felaketin ardından üreticilerin haklı taleplerini gündeme getirdiklerini aktaran Ağbaba, şunları kaydetti: "Don ve doludan sonra bu kez de şiddetli yağmur kayısı üreticilerini perişan etti. Her tabii afet sonrası üreticiyi sırtını dönenler, bu kez de üreticilerin taleplerini görmezden gelecekler. Malatya ekonomisinin bel direği kayısının yok olması, mahalle bakkalından, müteahhidine, beyaz eşya satıcısından, sanayicisine herkesi çok yakından etkiliyor. Don, dolu ve son olarak şiddetli yağışlar Malatya ekonomisinin 2016 yılında büyük bir kriz yaşayacağının göstergesidir"

Emekler zayi oldu

Ağbaba, üreticilere mutlaka destek verilmesi gerektiğini kaydederek, "Her yıl yaşanan doğal felaketler nedeniyle üreticiler ne yapacaklarını şaşırmış durumda. 1 yıl boyunca emek verip yetiştirdikleri ürünlerin yok olup gitmesine karşı halen çözüm bulunamaması üreticileri topraktan soğutmaya başladı. Soruna mutlaka ve en kısa sürede kalıcı çözüm bulunması gerekiyor" ifadelerini kullandı. Haber Merkezi-

 Kayısı, Yunus Kılınç, Ağbaba, Süleyman Boyraz, Doğan Solmaz,  Ekonomi

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER