© Malatya Objektif

Keçiden 6 kilo süt alıyorlar

Malatya ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, geçen hafta Erasmus projesi kapsamında Avrupa’nın bazı ülkelerine yaptığı gezi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

 

 

 

 

KA1 projelerinde 3 tür faaliyet bulunmakta olduğunu belirten Akın, uygulanmakta olan projenin bireylerin öğrenme hareketliliği kapsamında gerçekleştirildiğini belirterek, yerel ortaklar olarak Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Arapgir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Malatya Fırat Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi, Çankırı Orman İşletme Müdürlüğü, Yeşilyurt Halk Eğitim Merkezi ile bir özel şirketin temsilcileri ile gerçekleştirdiklerini söyledi. İnceleme gezisinde projenin yurtdışı ortakları ve katılımcılarla birlikte incelemelerde bulunduklarını hatırlatan Akın, “Bu projenin yurt dışındaki ortakları ve katılımcıları var. Bunlar Almanya-Augsburg, Belçika-Brüksel, Hollanda-Roterdam, Finlandiya-Helsenki, Çek-Pragdan ekipler. Bunların içerisinde Belçika’ya Çek Cumhuriyeti gerekli çalışmaları yaptı. Çalışmaları yerinde görmek için heyetimizle beraber Belçika’da birçok temasta bulunduk. Orada 10’a yakın çiftlik gezdik. Çiftlikleri gezerken özellikle küçükbaş hayvancılık üzerine küçükbaş hayvancılık işletmelerinde yenilikçi yaklaşım ve verimliliğin artırılması için ne gibi çalışmalar yapılabilir, bununla ilgili ne gibi eksikliklerimiz var? Şeklinde bir çalışma yaptık. Bunların içerisinde en önemli konulardan birisi mevcut hayvan varlığımızdaki verimliliği nasıl artırabiliriz konusuydu. Bu konudaki incelememizde ise sürüdeki süt verimini artırılması için öncelikli olarak damızlık koç ya da damızlık tekelerin çok iyi ve verimli olması gerektiğini gördük” diye konuştu.

Tecrübelerimizi paylaşacağız

Akın, “Belçika’da gittiğimiz çiftlikte bir keçiden 6 kilo süt elde ediliyor. Orada baktığınızda ortalama 4,5 kilonun altında süt veren keçi yok.  Başka bir çiftlikte hem et verimiyle hem de süt verimiyle alakalı bir çalışma yapılmış olduğunu gördük. Burada da hem et verimi yüksek keçiler vardı, hem de ortalama olarak bir keçiden 4 kilo süt elde ediliyordu. Orada verimi arttırmak için ise hayvanların beslenmesine çok önem verdiklerine şahit olduk. Ayrıca oradaki yetiştiricilerin bütün yem bitkilerini kendilerinin ürettiklerini gördük. Ayrıca teke ve koç seçimini de çok iyi yapıyorlar. Bizim de yapmamız gereken ise kendi arazilerimizdeki verimliliğin artırılmasıyla, sulamayla, ekimle ve ekstradan yem vermeyle ilgili çalışmalar yapmak. Daha öncede bu tür çalışmalar yaptık. Bundan sonra da bu çalışmalarımızı artıracağız. İnşallah ülkemiz ve ilimizdeki hayvancılığa katkı sunabilmek için Belçika’da edindiğimiz izlenimleri ve bilgileri yetiştiricilerimizle paylaşmaya çalışacağız” dedi. Haber-Foto: Yusuf Cici-A. Vahap Kaygusuz

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER