© Malatya Objektif

Kıymetini bilmiyoruz

Malatya Barosu eski başkanı ve Türkiye Avukatları Vakfı Başkan Yardımcısı Av. Selahattin Sarıoğlu, Malatya İspendere Kaplıcası’nın değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

 

 

 

Malatya Barosu eski başkanı ve Türkiye Avukatları Vakfı (TÜRAVAK) Başkan Yardımcısı Av. Selahattin Sarıoğlu, yazılı bir açıklama yaparak, İspendere Kaplıcası’na dair görüşlerini paylaştı. Sarıoğlu, “Resmi bilirkişilerce birçok derde deva olduğu rapor edilmiş olan Malatya İspendere Kaplıcası, merkeze 20 km. yakınlıkta ve eşsiz doğa güzellikleri içinde bulunmasına karşın ne yazık ki Malatya ve çevre için gereken verimliliği sağlamadığı gibi şifa arayan yurttaşlarımızı da nimetlerinden yoksun bırakmaktadır. Sağlık Bakanlığı Tıbbi Değerlendirme Kurulu, İspendere Kaplıca suyuyla ilgili hazırladığı 13.4.2005 tarihli raporda, suyun kükürt, bikarbonat ve karışık termomineralli özellikler içerdiğini; ısıtılarak banyo kürü yapılması halinde, romatizmal, eklem ve yumuşak doku hastalıklarında, kronik bel ağrılarında, ortopedik operasyonlar, beyin, sinir cerrahisi sonrasında uzun süre hareketsiz kalınma durumlarında, spor yaralanmalarında, nörolojik rahatsızlıklarda tamamlayıcı tedavi olarak uygulanabileceğini belirtmiştir” dedi. Sarıoğlu, “Resmi Kurul ayrıca suyun, bikarbonat içermesi nedeniyle, içilmesiyle mide ve bağırsak hastalıkları ve üriner yolu taş olgularında tamamlayıcı tedavi olarak uygulanabileceğini imza altına almıştır. Kaplıcanın, halk arasında 'İçme' olarak bilinmesi ve adlandırılmasının nedeni bu özelliğidir. Ancak bu 'adın', çok işlevli suyun yararlarının sadece bir bölümünü anlatıyor olması nedeniyle kullanılmaması gerekir. Büyükşehir olunmadan önce İl Özel İdaresi, şimdi Battalgazi Belediyesi mülkiyeti ve yönetiminde olan kaplıcaya, otel, kamp odaları, wc, lavabolar, güneş enerjisi ile ısıtılan suyla sıcak banyo odaları, mescit, piknik alanı, alışveriş yeri, oto park alanı, asfalt yol yapılmış ve özel kişilerin işletimine verilmişse de profesyonelce yönetilip işletilmediği için günün gereksinimlerine göre yenileştirmeler yapılmadığı gibi yapılan yatırımlardan da gereken yarar sağlanamamıştır” şeklinde konuştu.

Yeni bir otel yapılmalı

İspendere Kaplıcası’nın Malatya’ya kazandırılması gerektiğini ifade eden Selahattin Sarıoğlu, “Bugün, çeşitli il ve ilçelerden gelenler, ancak Afrika ülkelerinde olağan görülebilecek biçimde yatakları, tencere tabakları, piknik tüpleriyle 'göç kondu' gibi, bir yeri çulla çevirip, çoluk çocuk içinde yaşar durumdadırlar. Hali hazır otel, sadece bekarlara hitap eder durumda olduğundan, ailece kalınabilecek yeni bir otel yapılmalı, piknik alanı yatak, ocak görüntüsünden kurtarılmalı, şişeleme olanağı araştırılmalı, profesyonelce işletilmeli ve günün iletişim ve tanıtım zenginliğinden yararlanılarak resmi bilirkişilerin rapor dayanağıyla gereken en geniş tanıtım yapılmalıdır. Bu atak gerçekleştirilemeyecekse eğer, ya da bundan önce, Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğünün Malatya'da olması da göz önünde bulundurularak bu eşsiz doğa ve kaplıca alanın Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na devriyle 'Tabiat Parkı' olarak kabulü için tez zamanda girişimlerde bulunulmalıdır” sözlerini kaydetti. Haber Merkezi

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER