© Malatya Objektif

Kur'an ile aydınlanıyorlar

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yurt genelinde düzenlenen kurslara katılan görme engelliler, karanlık dünyalarını gönül gözüyle öğrendikleri Kur'an-ı Kerim'le aydınlatıyor.

 

 

 

Türkiye genelinde açılan ve her yaştan kursiyerlerin kabul edildiği kurslara katılan görme engeliler, Braille alfabesiyle hazırlanan eğitim materyalleriyle Kur'an-ı Kerim'i parmaklarıyla öğreniyor. Kur'an-ı Kerim'le tanışmanın manevi hazzını yaşayan engelliler, gönül gözleriyle Kur'an öğrenmenin mutluluğunu yaşarken, azimleriyle de herkese örnek oluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanı Bünyamin Albayrak, yaptığı açıklamada, başkanlık olarak engellilerin eğitimine ayrı bir önem verdiklerini söyledi. Türkiye genelinde görme engelliler için rehber hocalarının bulunduğunu aktaran Albayrak, müftülüklerin gözetiminde camilerin engellilerin kullanımına hazır hale getirildiğini belirtti. Müftülüklerin engellilere yönelik çalışmalar yaptığını anlatan Albayrak, müracaat halinde engelliler için kursların düzenlendiğini dile getirdi. Diyanet İşleri Başkanlığının engellilerin eğitimi konusunda önemli mesafeler aldığını vurgulayan Albayrak, şöyle devam etti: "Şu an gelinen noktada görme engelli olup yatılı Kur'an kurslarında kalıp hafızlık eğitimi yapan öğrencilerimiz var. Başkanlığımız bu yönde çok büyük mesafe aldı. Aralarında Elif-ba, Kur'an-ı Kerim, dini bilgiler, çocuk kitapları, hadislerle İslam kitabı olmak üzere 8 kitabı Braille alfabesiyle hazırladık. Bu hizmetleri sunuyoruz. İlk defa Türk İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğünü Başkanlığımız hazırladı. İşitme engelliler için 3 yıldır bu da hizmet veriyor. Öğrenme zorluğu çeken kardeşlerimiz için de müftülüklerimizin çalışmaları var. Vatandaşlarımızdan isteğimiz müftülüklerimiz veya bulundukları mahalle cami imamlarıyla irtibata geçsinler."

2 bin 300 kişiye eğitim

Albayrak, engellilerin Kur'an-ı Kerim'i öğrenmelerini istediklerini belirterek, "Geçen yıl görme ve işitme engeli 2 bin 300 kişiye eğitim verdik. Yaz Kur'an kurslarında bu sayı artıyor. Talepler oluyor ancak halkımız öyle bir eğitimin olduğunu bilmiyor. Halkımızla bir araya geldiğimizde çocuğu görme ve işitme engelli olanların böyle bir eğitimi bilmediklerini görüyoruz. Bu konuda paylaşım artmalı." dedi. Malatya'da görme engellilere yönelik kursta, çocuklara Braille alfabesiyle Kur'an-ı Kerim öğreten kurs hocası Mehmet Nuri Duran da engellilerin toplumun ortak değeri olduğunu vurguladı. Kursta görme engellilere Braille alfabesiyle  Kur'an-ı Kerim öğrettiklerini anlatan Duran, "Görme engelli kardeşlerimiz görmüyor olabilir ancak onlar görmüyor diye biz onları görmemezlikten gelemeyiz. İşitme engelli kardeşlerimiz de aynı şekilde. Bu kapsamda engellilere yönelik hizmetlerimiz sürüyor. Öğrencilerimiz, şevk ve aşkla kursa devam ediyor" diye konuştu.

Güzel bir duygu

Kursta Kur'an eğitimi alan 11 yaşındaki görme engeli Yusuf Çelik, Kur'an okumayı öğrendiği için çok mutlu olduğunu, çok güzel duygular yaşadığını ifade etti. Kur'an okuyabilmenin kendisini sevindirdiğini belirten Çelik, çevresindeki arkadaşlarına da Kur'an öğrenmeleri yönünde tavsiyelerde bulunduğunu anlattı. Görme engelli 11 yaşındaki Betül Ünver de kursa katıldığı için çok mutlu olduğunu dile getirerek, "Allah'ın sözünü öğrenmek benim için çok güzel bir duygu. Kur'an-ı Kerim öğrenmemizi sağlayan hocalarımıza çok teşekkür ediyorum" dedi. 

 Kur'an ile aydınlanıyorlar,  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER