© Malatya Objektif

Kuraklık endişesi

Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Fevzi Çiçek, içinde bulunduğumuz dönem itibariyle mevsim normallerinde yağış olmadığına dikkat çekerek, 'Beklentimiz önümüzdeki dönemde inşallah normal mevsim yağışlarına dönmesi. Şu an için yıl bazında tarımsal kuraklıktan bahsetmek ya da tarif etmek mümkün değil. Ancak içinde bulunduğumuz dönem itibariyle kurak bir periyot içerisindeyiz' dedi.

Malatya’da bu yıl sonbaharda beklenen yağışlar gerçekleşmedi.  Beklenen yağışın gerçekleşmemesi çiftçileri de oldukça tedirgin etti. Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Ziraat Mühendisi Fevzi Çiçek,  sadece yağışın olmaması değil hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin hububat ürünlerini olumsuz etkileyebileceğini söyledi. İçinde bulunduğumuz sürecin tarım takvimi açısından değerlendirildiğinde bu dönemin,  özellikle sonbahar kışlık ekimlerinin yapılacağı ya da toprak hazırlıklarının yapılacağı bir dönem olduğuna dikkat çeken Çiçek, "Dolayısıyla uzun yıllar ortalamalarına baktığımızda ekim ayı başı itibariyle sonbahar yağışlarının başlama dönemine girmiş olması lazım. Ancak içinde bulunduğumuz dönemde yeterli ve süresinde yağış alamadık.  Aslında bunun genel tarifi, iklim değişikliğine bağlı olarak yaşamış olduğumuz yağış rejimindeki değişim temeline dayanıyor. Tabi her zaman ifade ettiğimiz gibi yağış rejimleri veya küresel iklim değişiklikleri uzun vadede seyrettiği için biz genel olarak sonuçları buna bağlamayabiliyoruz.  Ama maalesef ki şu anki durumun bir gerçeği de budur" diye konuştu.

Küresel iklim değişikliği bölgemizde hissediliyor

Küresel iklim değişikliklerinin etkisinin bölgemizde de artık hissedilebilir bir derecede olduğuna işaret eden Çiçek, "Burada birçok faktörün olmasıyla beraber; bitkisel üretimde hastalıkların artması, yağış rejimlerinin de değişmesine sebebiyet veriyor. Dolayısıyla içerisinde bulunduğumuz dönem, uzun yıllar ortalamasına ya da tarım takvimi açısından değerlendirdiğimizde yetersiz yağışlı ve kurak bir döneme girdik. Çünkü önümüzdeki günlerde, özellikle sonbahar ekimleri için toprak hazırlıklarının yapılacağı bir dönem. Eğer bu süreç uzarsa bu alanlardaki ekim alanları da ciddi sıkıntıya girecek. Bu olayı sadece ilimiz ölçeğinde değerlendirdiğimizde dahi; yaklaşık 80 bin hektar civarında. Ki bu 800 bin dönüme tekabül eden, hububat alanına eşittir. Dolayısıyla buralarda da sonbahar ekimiyle beraber arpa, buğday yetiştiriciliği yaygın bir şekilde yapılmakta ve ağırlıklı olarak bu alanların büyük çoğunluğu da kıraç şartlarda yetiştirildiği için buralar yağmura ihtiyaç duyulan bölgeler. Aslında bu mevsimlerde yağışların gecikmesi, bu alanların tam olarak toprak hazırlığı yapamamasına sebebiyet veriyor. Tabi dediğimiz gibi iklim değişikliğiyle beraber yağış rejiminin değişmesi, istenen dönemde ya da beklenen dönemde yağış olmaması, sahi dönemlerde aşırı ve yoğun yağışların yağması da birçok hastalıkların ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor. Şu an içinde bulunduğumuz dönem itibariyle mevsim normallerinde yağış alamadık, tarımsal anlamda kurak bir periyod içerisindeyiz. Beklentimiz önümüzdeki dönemde inşallah normal mevsim yağışlarına dönmesi. Şu an için yıl bazında tarımsal kuraklıktan bahsetmek ya da tarif etmek mümkün değil. Ancak içinde bulunduğumuz dönem itibariyle kurak bir periyod içerisindeyiz" şeklinde konuştu.

Verim kayıplarına sebebiyet verir

Çiçek, Kurak bir periyodun ürüne bir etkisi olur mu? Sorusuna şu yanıtı verdi: "Olur, mesela toprağı hazırlayamazsak, toprak yatağını hazırlayamazsak ekim yapamayacağız.  Eğer ekim yaparsak tohum, topraktaki hafif olan nemi alır, embriyo harekete geçer, alatav dediğimiz tehlike olur. Yağmur yağmazsa tekrar büyüyemeyeceği için ikinci ekimi yapmak zorunda kalırız. Ya da seyrek bitkiler olur bu da verim kayıplarına sebebiyet verir. Özellikle de sonbahar tahıl ürünlerinde bu verim kaybı gerçekleşir. Bildiğiniz gibi şu an sebzecilik bittiği için şu anki yağışların beklentisi sonbahar tahıl ürünleri için bekleniyor" ifadelerini kullandı.  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER