Malatya yüz yüze eğitime hazır
EĞİTİMMalatya İl Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay, 6 Eylül’de başlayacak 2021-2022 eğitim öğretim yılına hazır olduklarını belirterek, velilerin çocuklarını gönül rahatlığıyla okullara göndermeleri çağrısında bulundu.
İl Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay, yeni başlayacak 2021-2022 eğitim öğretim yılı hazırlıkları ve alınan tedbirler, deprem sonrası yapımına başlanan okullar, başlattıkları projeler, dezavantajlı öğrenciler, ilin YKS ile LGS’de gösterdiği başarılar ve planladıkları hedefleri İLKHA muhabirine anlattı.
Okullarda dezenfektan, temizlik ve maske konusunda tüm ihtiyaçların tamamlandığını, il olarak yüz yüze eğitime hazır olduklarını ve velilerin çocuklarını gönül rahatlığıyla okullara gönderebileceğini belirten Battal Kanbay, bugün itibariyle anaokulu ile birinci sınıfların 3 günlük bir Orion eğitiminden geçeceklerini ve 6 Eylül itibariyle de yüz yüze eğitime başlayacaklarını kaydetti.
Malatya’nın yaşadığı deprem ve pandemiye rağmen LGS ve YKS’de büyük başarılara imza attığına dikkat çeken Kanbay, YKS’de yüzde 300 başarı elde ettiklerini ve LGS ise Türkiye ortalamasının üzerinde bir başarı elde ettiklerini hedeflerinin Malatya’yı ilk 5’te tutmak olduğunu söyledi.
Malatya’da Anaokulu, İlkokul, Ortaokul ve Lise olmak üzere 76 civarında okul projesinin hayata geçirildiğini, bir kısmının tamamlandığını bir kısmının ise birkaç ay içerisinde tamamlanacağını ifade eden Kanbay, bunlarla birlikte eğitim sıkışmış bölgelerin rahatlayacağını söyledi.
Battal Kanbay
Kanbay, şehir merkezinde 1960-1970 yılları arasında yapılan yaklaşık 40 okul binasının bulunduğunu yığma binalar olduğu için deprem tahkikinin bile yapılamadığına dikkat çekerek, bunları yıkıp yerlerine yenilerini yapmayı hedeflediklerini kaydetti.
Malatya’da yaklaşık 10 bin civarında yetim, öksüz ve dezavantajlı öğrencinin bulunduğuna vurgu yapan Kanbay, bunlara destek verilmesi ve ciddi projelerle yanlarında olduğunun kendilerine hissedilmesi gerektiğini söyledi.
Spora önem verdiklerini ve şimdiye kadar 100 okulda spor kulübü kurduklarına dikkat çeken Kanbay, bu sayıyı daha da arttırmayı hedeflediklerini, 2021-2022 eğitim öğretim yılında hem spor hem kültürel ve sanat hem akademik başarıyı aynı zamanda fiziki mekanların geliştirilmesiyle ilgili çok güçlü bir çalışacaklarını ifade etti.
Millî Eğitim Bakanlığının Türkiye’de 10 bin ilkokulu iyileştirme projesine de değinen Kanbay, proje kapsamında Malatya’daki dezavantajlı okullarında faydalanacağını ve temel hedeflerinin eğitimde fırsat eşitliğini şehrin tüm kesimlerine eşit bir şekilde yayılmasını sağlamak olduğunu belirtti.
“Milli Eğitim olarak hazır durumdayız”
Yeni başlayacak 2021-2022 eğitim öğretim yılının hayırlı olması temennisinde bulunarak konuşmasına başlayan Kanbay, “Malatyamız uzun bir sürenin ardından yüz yüze eğitime başlamış olacak. Bugün itibariyle anaokulu dediğimiz okul öncesi kısım ile birinci sınıflar 3 günlük bir Orion eğitiminden geçecekler. 6 Eylül itibariyle de yüz yüze eğitime başlayacağız. Milli Eğitim olarak hazır durumdayız. Okullarımızda dezenfektan temizlik ve maske konusunda tüm ihtiyaçlarımızı tamamladık. Millî Eğitim Bakanlığımız ve Malatya Valiliğimiz bu konuda tüm çalışmaları yakinen takip ediyor, bizlerde bu süreci kontrollü ve ayrıntılı bir şekilde takip ediyoruz.” dedi.
“Tüm öğrencilerimizi okullarına bekliyoruz”
Maske, temizlik ve mesafe kurallarına riayet edilmesi gerektiğini ve okulların önünde yığılmaların olmaması noktasında velilerin daha duyarlı olmaları gerektiğini kaydeden Kanbay, “İnşallah bu süreci güçlü bir şekilde hep beraber aşarsak yüz yüze eğitimde daha da önemli yerlere gelmiş olacağız ve uzun süre ara verdiğimiz yüz yüze eğitim sürecini bir yıl içerisinde hiç ara vermeden tamamlarız. Tüm velilerimize çağrıda bulunmak istiyorum. En güvenli mekanlar okullardır. İdarecilerimiz öğretmenlerimiz bu konuda ciddi bir şekilde çalışmalar yürüttüler. Bu süreçte velilerimizin bizlere güvenmelerini rica ediyoruz ve tüm öğrencilerimizi okullara bekliyoruz. İnşallah okul bahçelerimiz onların sesleriyle inlenir ve neşelenir. Çünkü okul bahçelerinde çocuklarımızın seslerini çok özledik. Öğretmelerimiz öğrencilerini, öğrencilerde öğretmenlerini çok özledi. İnşallah eskisi gibi tekrar devam ederiz.” temennisinde bulundu.
“Deprem ve pandemiye rağmen YKS’de yüzde 300 ve LGS Türkiye ortalamasının üzerinde başarı elde ettik”
Malatya’nın yaşanan deprem ve pandemiye rağmen önemli başarılara imza attığını kaydeden Kanbay, şöyle devam etti:
“Bide deprem geçirmiş bir şehir olarak düşündüğümüzde aslında bu tür durumlarda akademik başarının düşmesi beklenir ama Allah’a (Celle Celaluhu) şükürler olsun ki son 3 yılın üzerine biz akademik başarıda hem LGS’de hem YKS’de Türkiye ortalamasının üzerinde bir sürece girmiş olduk. 2019-2020 eğitim öğretim yılında YKS’de ilk bine giren öğrenci sayısı 14 iken, 2020-2021 eğitim öğretim yılında 45 çıktı. Buda yüzde 300 başarı demek. Bu başarıda emeği bulunan ilçe milli eğitim müdürlerimize, şube müdürlerimize, okul idarecilerimize, öğretmenlerimize, velilerimize ve tüm çalışanlara teşekkür ediyorum. Bu bizler için inanılmaz bir motivasyon oldu. LGS’de Türkiye ortalamasının üzerinde bir başarı yakaladık. Buda bizi fazlasıyla memnun etti. Deprem ve Pandemi’ye rağmen bir ilde başarı yükseliyorsa burada çok iyi bir ekip var demektir. Açıkçası bu moral ve motivasyonumuzu çok iyi bir noktaya getirdi. Hedefimiz Malatya’mızı hem YKS’de hem YGS’de ilk önce ilk 10’da tutmak sonrada ilk 5’te tutmak. Bu çerçevede çalışmalarımız devam ediyor.”
“76 civarında okul projesini hayata geçirdik”
Anaokulu, İlkokul, Ortaokul ve Lise olmak üzere 76 civarında okul projesini hayata geçirdiklerini belirten Kanbay, “Allah’a şükürler olsun bunların bir kısmı başladı bir kısmı da birkaç ay içerisinde hayata geçecek. Bu Malatya için büyük bir kazanç. Fazlasıyla eğitimdeki sıkışmış bölgeleri rahatlatacağız. Bir diğer hususta yığma bina dediğimiz şehir merkezinde bulunan, 1960-1970 yıllarında yapılan 40 civarında okulumuz var. Bunların o riskte olduğunu ifade etmek istiyorum. Çünkü yığma binalarda deprem tahkiki bile yapılmıyor. Bu okullarımıza da çok hızlı bir şekilde yıkıp yeniden yapmak istiyoruz. 2022 süreci de bunlarla geçecek. Tüm bunlara baktığımızda aslında Malatya’nın fiziki anlamda yeniden inşa edildiğini, akademik anlamda da yeniden dönüştürüldüğünü söyleyebiliriz. Burada tüm şehrimizin bize sahip çıkması kenetlenmesi değer vermesi eğitim ile ilgili alanlarda bize katkı sağlamaları önem arz ediyor. Şehirle ilgili destekler artarsa önemli başarılara imza atacağımızı düşünüyorum.” dedi.
“Yetim, öksüz ve dezavantajlı öğrenciler şehrimize emanet her kesimin sahip çıkması gerekir”
Dezavantajlı öğrencilere de değinen Kanbay, sözlerini söyle sürdürdü:
“Yetim çocuklar, öksüz çocuklar, aileleri parçalanmış çocuklar, engelli çocuklar ve ekonomik yetersizliğinden etkilenmiş öğrenciler. Malatya’nın bu süre içerisinde bu öğrencilere sahip çıkması gerekiyor. Bunların yardımcı kitaplarını almamız gerekiyor, onlara kaynak desteği sağlamamız lazım ve birebir yanlarında olduğumuzu hissettirmemiz lazım. Başarılı olanlara burs imkânı sağlamamız lazım. Malatya kamuoyuna seslenmek istiyorum. Sayın valimizde (Aydın Baruş) bu konuda bizlere talimat verdi bu öğrencilerimizin sistem içerisinde kazandırılması ve sahip çıkılması lazım. Bu öğrencilerimize katkı sunmamız gerekiyor. Tüm iş adamlarımızın, halkımızın bu konuda bize destek vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde yaklaşık 10 bin civarında öğrencimiz var. Bu öğrencilerimizin yanında olunması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü yetim, öksüz ve dezavantajlı öğrenciler bizlere şehrimize emanet edilmiş ciddi projelerle bu öğrencilerimizin yanında olduğumuzu hissettirmemiz lazım.” Diye konuştu.
“Göreve geldiğimizden bu yana 100 okulda spor kulübü kurduk”
Okullarda spor kulüplerini kurmaya başladıklarını dikkat çeken Kanbay, “Bana göre şehrin en büyük projelerinden birisi olacak spor kulüpleri. Malatya’da ilk göreve başladığımda spor lisemizde bile spor kulübü yoktu ama şu anda Allah’a şükürler olsun 100 tane spor kulübü kurduk. Hedefimiz de daha da spor kulüplerinin sayısını arttırmak var. Gençlik ve Spor Bakan yardımcımız (İhsan Selim Baytaş) Malatyalı ve konuda bizlere destek veriyor. Alt yapı konusunda da okullarımızı fiziki anlamda, halı saha, basketbol, tenis konusunda inşa edeceğiz. Spor Bakan yardımcımız bu konuda ciddi destek vereceğini ifade etti. Ve açtığımız 100 spor kulübü içinde 500 bin TL nakdi destek verdiler. Öğrencilerimizin yarışmalara müsabakalara katılması ve malzemelerinin karşılanması noktasında önemli bir katkı sağlayacak. Buradan başta Gençlik ve Spor bakanımıza (Mehmet Muharrem Kasapoğlu) ve Bakan yardımcımız İhsan Selim Baytaş’a şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
Kanbay, 2021-2022 eğitim öğretim yılında hem spor hem kültürel hem sanat hem akademik başarı ve aynı zamanda fiziki mekanların geliştirilmesiyle ilgili çok güçlü bir şekilde çalışacaklarını kaydetti.
“Temel hedefimiz eğitimde fırsat eşitliğini şehrin tüm kesimlerine eşit bir şekilde yayılmasını sağlamak”
Millî Eğitim Bakanlığı’nın 10 bin ilkokulun iyileştirme projesine de değinen Kanbay, “Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer, Türkiye’de 10 bin ilkokulu proje kapsamında iyileştirecekler. Bunların öğretmeler odasından konferans salonlarına kadar tüm alanlarda iyileştirme yapacaklar. Tabi bizde Malatya’da dezavantajlı okullarımızı faydalandıracağız. Geldiğimden şunu ifade etmeye ve yapmaya çalışıyorum. Biz merkez ile çevre arasındaki farkı aza indirmeye çalışıyoruz. Çünkü her okulun koşulu farklı, biz bunu ne kadar azaltabilirsek ne kadar entegre edebilirsek, eğitimdeki fırsat eşitliğini daha da eşitleşmiş olacağız. Temel hedefimiz eğitimde fırsat eşitliğini şehrin tüm kesimlerine eşit bir şekilde yayılmasını sağlamak. Sayın bakanımız Mahmut Özer’de bu konuda ciddi bir şekilde çalışmalar yapacak. Bizlere bu konuda talimatlar verdi bizde çalışmalarımızı yapıyoruz Allah nasip ederse fiziki anlamda kültürel anlamda dezavantajlı okullarımızın da daha da güçlü bir şekilde merkezdeki okullara yakın bir noktaya gelebilmesi için bakanımızın talimatıyla çalışacağız inşallah.” İfadelerini kullandı. (İLKHA)
İlginizi Çekebilir