© Malatya Objektif

Malatya huzurlu bir şehir

Jet hızıyla göreve başlayan emniyet müdürü, şehrin güvenliğini fotoğrafladı, net konuştu

Malatya’nın huzuru ve güveni için insan odaklı bir hizmet sunacaklarını belirterek, “Malatya’da genel anlamda bir huzur var. Bölge İdare Mahkemeleri’nin ve kriminal laboratuvarının şehirde olması emniyet teşkilatının işlerini kolaylaştıracaktır” dedi.

İçişleri Bakanlığı Emniyet Müdürleri kararnamesiyle Malatya Emniyet Müdürlüğü’ne atanan Polis Başmüfettişi Nuri Uluayak, basın mensuplarıyla tanışma toplantısı düzenledi, kendisini tanıttı. İki yıl önce geldiği Malatya’nın genel durumunu değerlendiren Uluayak, şehrin güvenliğine ışık tuttu.  Malatya’nın huzurlu bir il olduğunu, bu huzur ve güven ortamının devam etmesi için var güçleriyle çalışacaklarını söyleyen Uluayak, önemli değerlendirmede bulundu.

Polis Evi’nde düzenlenen programda konuşan Uluayak, ekip arkadaşlarına ve bugüne kadarki çalışmalarında kendisine destek olan tüm emniyet teşkilatı personeline teşekkürlerini ileterek, “Uzun yıllar boyunca emniyet teşkilatımızın değişik kademelerinde görev aldım. Son üç yıldır Teftiş Kurulu Başkanlığında polis başmüfettişliği görevini yürüttüm. En son tevdi edilen görevle Malatya Emniyet Müdürlüğü’ne getirildim. Bundan sonra halkımızın huzuru ve güveni için insan odaklı bir hizmet için tüm arkadaşlarımızla birlikte çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

HUZUR İÇİN VATANDAŞ DESTEĞİ ŞART

Türkiye’nin uzun yıllardır değişik birçok süreçten geçtiğini, yaklaşık otuz yıldır devam eden terör gündeminin Dünya’daki gelişmelere paralel olarak ülkede de hem ekonomik hem de huzur anlamında olumlu bir yapı sergilendiğini aktaran Uluayak, “Ülkemizin geleceği ve bu yapı adına vatandaşlarımızın katkıda bulunması gerekiyor. Emniyet teşkilatı yaklaşık 270 bin personeli olan bugün itibariyle 128 ülkeye çeşitli konularda eğitim veren 18 ülkenin sınırları içerisinde uluslararası polis gücünde görev alan Dünya’da saygınlığı olan bir teşkilat haline gelmiştir. Bunda arkadaşlarımızın çok büyük emekleri vardır. Türkiye içindeki kurumlarda her yıl personelinin üçte ikisini hizmet içi eğitimden geçirebilen personelinin yüzde 89’u yüksekokul mezunu olmuş bir yapıya kavuşmuştur. Mutlaka eksikliklerimiz vardır ama modern toplum, modern polis anlayışının bir gereği olarak bu doğrultuda kendisini her an yenilemeye devam etmektedir. Gelinen noktada şuan itibariyle 3201 sayılı emniyet teşkilatı kanunundan dayanağını alır. 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Yasası’na (PVSK) göre yetkilerini kullanır. Bir taraftan adli görevleri çerçevesinde Türk Ceza Kanunu (TCK) Ceza Muhakemeleri Kanunu ve buna bağlı yönetmelik çerçevesinde görevlerini ifa ederken diğer taraftan da önleyici hizmetler çerçevesinde toplumda suçlar oluşmadan birtakım olayların önlenmesi için gerekli tedbirleri almaktadır. Son yıllarda bu anlamda insan ve hizmet odaklı bir profil sergilenmektedir” diye konuştu.

EKSİKLERE RAĞMEN EN İYİ ÇALIŞAN KURUM

Emniyet teşkilatının da mutlaka eksikliği olduğunu fakat bu eksiklere rağmen Türkiye’de en iyi çalışan kurumlardan bir tanesi olduğunu kaydeder Uluayak, şunları bildirdi: “Toplumda mutlaka bazı şeylerin dengelenmesi gerekiyor. Bireyler için özgürlük esastır. Fakat bu özgürlüklerin bir noktadan sonra kamu yararı adına birtakım dengelenmelere gitmesi gerekmektedir. Mesela alkol almak serbesttir fakat alkollü araç kullanmak yasaktır. Yani kanun koyucu kamu menfaati adına bunu düzenlemiştir. Dolayısıyla polis görevlerini yaparken kanunun verdiği yetkileri kullanarak tolumdaki birtakım şeylerin korunmasını amaçlamaktadır.”

MEDYA DUYARLI OLMALI

Emniyet mensuplarının görevlerini en iyi biçimde yerine getirebilmesi için ulusal ve yerel medyanın desteğinin şart olduğunu belirten Uluayak, “Her toplumda asayişe yönelik değişik olaylar olabilir. Bu asayişe yönelik olayların topum içerisinde çok büyük infialler sebep olmaması için medyanın bu konudaki duyarlılığı çok fazla önem kazanıyor. Demokratik bir toplumda yaşıyoruz. İnsanız ve her insanın hatası olabilir. Bu hatalara karşı kanunun koyduğu müeyyideler vardır. Fakat münferit olaylar çok farklı olarak yansıtıldığı zaman ülkemizin hassasiyetleri açısından da dengesizlikler doğmaktadır. Bu anlamda medyanın olayların üzerine oldukça duyarlı yaklaşması gerekmektedir” dedi.

BASINA DESTEK VERİLECEK

Bilgi alışverişi anlamında basın mensuplarıyla emniyet mensupları arasında bir kopukluk olduğunun ifade edilmesi üzerine bazı yönetmeliklerin emniyet mensuplarını bazı konularda kısıtladığını vurgulayan Uluayak, şunları bildirdi: “Bir konu adliyeye intikal ettikten sonra onunla ilgili açıklama yetkisi adli kurumlarımızın denetimindedir. Bunun dışında önleyici hizmetler anlamında basın mensuplarımıza her konuda desteğe hazırız. Basın mensuplarının emniyet teşkilatımızdan talep edeceği istatistiki bilgileri, adli olaylar, kaza vesaire durumlarda olaya konu olan kişilerin isimleri gibi bilgileri paylaşmak için çalışmalarımızı başlatacağız” diye konuştu.

MALATYA HIZLI GELİŞİYOR

Malatya’nın birçok konuda gelişmiş olduğunu sözlerine ekleyen Uluayak, şöyle devam etti: “Malatya’ya yaklaşık iki yıl önce bir teftiş nedeniyle gelmiştim. İlçelerin bir kısmını gezme imkânım olmuştu. Daha sonra nasip oldu bu mevkie geldik. Malatya bölgenin cazibe merkezi haline gelmiş. Değişik bir misyonu üstlenmiş olarak gördük. Bunun da devam edeceğini ümit ediyoruz. Özellikle sağlık alanında burada çok büyük bir yapılanma söz konusu. Şehirde genel anlamda bir huzur var. Malatya’nın havası temiz ve oldukça güzel bir yapı söz konusu. Bölge İdare Mahkemeleri’nin ve kriminal laboratuvarlarının burada olması emniyet teşkilatımız için işleri kolaylaştırmaktadır. Teşkilat olarak Malatya’ya yönelik değişik projelerimiz var. İnşallah Malatya’daki huzurun ve güvenin sağlanması ve bunun devam ettirilmesi adına hep birlikte büyük hizmetlere imza atacağımızı ümit ediyorum.”

ÇOCUKLARA SAHİP ÇIKILACAK

Suç işlettirilmeye müsait küçük yaş gurubundaki ve sokaklarda olan çocukların topluma kazandırılması için çeşitli projelerinin olduğunu söyleyen Uluayak, “Birçok sosyal içerikli projeye destek verilmektedir. Bakanlıklarca ve valiliklerce düzenlenen projeler var. Teşkilatımızın ürettiği projeler var. Suçlar oluşmadan önce, toplumun suça itilmeye yönelik risk guruplarının, çocukların korunmasına yönelik ülke genelinde çok değişik projeler üretilmiştir ve bundan sonra da üretilmeye devam edilecektir. Çocuklarımızı suçtan uzak tutmak ve onları topluma kazandırmak için projeler yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Bu çocuklarımızı iyi bir insan olma yönünde bilgilendiriyoruz. Malatya ili dışına hiç çıkmamış birçok öğrenci alınarak başka illere götürülüp dolaştırılmıştır. Tiyatro gurupları getirilip çocuklarımıza sosyalleşme ve topluma yararlı bireyler olunması için eğitimler veriliyor. Bu aslında emniyet teşkilatının görevinin bir parçasıdır. Suçlar olmadan önce önlemeye yönelik önleyici hizmet görevimiz var. Bunu yaptığımız takdirde adliyeye intikal eden suçlarda belirgin bir düşüş olacaktır. Bu tür sosyal projeler suçun olmadan önlenmesini sağlayacaktır. Çocuklarımızı yetiştirmeye çalışıyoruz. Ailelere ulaşmaya çalışıyoruz. Bu konuda zaten kanuni düzenlemelerde var. Birçok konuda şikâyetçisi olmasa bile kamu adına gerekli çalışmalar zaten yapılıyor. Birçok kurum da büyük bir hassasiyetle bu çocuklarımıza sahip çıkma anlamında da meslek edindirme, bulundukları alanların dışında farklı alanlara yönlendirilerek sadece Malatya’da değil diğer illerde de bu faaliyetler devam etmektedir. Bizlerde bu faaliyetleri geliştirerek devam ettireceğiz. Kesinlikle hedefimiz bu risk guruplarına ulaşmak ve onları topluma vatana hayırlı birer birey olarak kazandırmaktır” dedi.


Haber Kaynağı:
Anahtar Kelimeler: Emniyet MüdürüNuri Uluayak
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER