Mezara doğru yol alıyoruz
YAŞAMDiyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş, insanların günlük hayatında seyrüsefer halindeyken aslında hızla mezara doğru yol aldığını söyledi.
Keleş, İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesince Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Din ve Trafik Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, Trafikle ilgili konularda sabrın ne kadar önemli olduğunun günümüzde daha iyi anlaşıldığını, başkalarına eziyet ve sıkıntı vermenin büyük bir vebal olduğunu söyledi. İnsanların günlük yaşamda trafikte kurallara uymasının önemine işaret eden Keleş, “İnsanlığın ortak aklı ve tecrübesiyle ortaya koymuş olduğu bu kurallar, Allahuteala'nın insana verdiği akıl, aklın kullanımı, tecrübenin paylaşımı sonucu ortaya çıkan bu kurallar, insanlığın en önemli müştereklerinden biridir ve dinimiz buna çok büyük önem verir. Bizim en fazla riayet etmemiz gereken hususlarda biri de budur” dedi.
Önce tedbir sonra takdir
Keleş, insanlığın geldiği noktada ulaşılan kazanımlardan istifade edileceğini ancak bu nimetlerin kötüye kullanımının da “Allah'ın verdiği nimetlerin istismarı” anlamına geleceği için ayrı bir vebali oluşturduğunu vurguladı. İslami açıdan artık trafik ahlakı olarak maddeleştirilmesi gereken bir konunun ele alınması dolayısıyla sempozyumu düzenleyenlere teşekkür eden Keleş, “Safların eğriliğini ve safa duranlar arasındaki boşlukları bile her namazda hatırlatan bir dinin insanın hayatında bu kadar yer alan trafikle ilgili bir şey söylememesi mümkün değil. Burada çok önemli temel ilkeler, ahlaki ve davranış kurulları vardır. Önce tedbir. Tedbirleri almadan işi takdire havale etmek kesinlikle dini açıdan doğru bir yaklaşım değil. 'Önce tedbir sonra takdir' dememiz lazım” şeklinde konuştu.
Amacımız bilim insanı yetiştirmek
İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karaman, üniversitelerin yeniliklere, sosyal hayatın iyileşmesine ve toplumun kalkınmasına öncülük eden kurumlar olduğunu söyledi. Karaman, “İlahiyat fakültelerinin amacı ise İslam’ın temel kaynakları olan Kur’an ve sünnetin ışığında çağın gelişmelerini doğru okuyabilen din ve bilim insanı yetiştirmektedir. Bu itibarla ilahiyatçıların asıl görevlerinden biri de din konusunda aydınlatmaktır. Bugün bir araya gelmemizin asıl nedeni, sosyal hayatımızın bir parçası olan trafik konusunu, çeşitli yönleriyle tartışmaktır. Çünkü trafik hem hayatı kolaylaştırma özelliği, hem de sebep olduğu maddi ve manevi kayıplarla ele alınması gereken bir konudur” şeklinde konuştu.
Kazalar insanlardan kaynaklanıyor
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Arif Emecen ise trafiğin birçok alanın içerisinde ve her kesimi ilgilendiren kompleks bir konu olduğunu kaydetti. Emecen, “Bugüne kadar yapılan araştırmalara baktığımız zaman, meydana gelen kazaların yüzde 90 oranında insanlardan kaynaklandığını görüyoruz. Öte yandan modernizmin etkilediği seküler bakış açısı ile merhamet ve sabrı azalmış, tahammül katsayısı düşmüş, basit bir yol verme konusunda bile bazen en kutsala hakarette gösterilmesi gereken tepkiden fazla tepki gösterir duruma gelmiştir. Bu nedenle trafik her ne kadar ilk bakışta modern çağın ürettiği seküler bir sorun gibi görünse de konu, insan davranışlarının bir sonucu olması nedeniyle dinin doğrudan ilgi alanında olması gereken bir meseledir ” diye konuştu. Haber-Foto: Yakup Arkın-Süleyman Keskin
İlginizi Çekebilir