© Malatya Objektif

O YENİ MALATYASPOR'UN ŞİFASI -

Malatyaspor’un ve Yeni Malatyaspor’un iyisiyle-kötüsüyle yaşadığı bütün olayların içerisinde oldu. Yüzlerce futbolcu, yüzlerce yönetici, onlarca hoca geldi ve gitti. Fakat Ednan, hiçbir zaman Malatyaspor’dan kopamadı. Belki öğretmenlik ataması gerçekleşmedi, belki bazı hayalleri oluşamadı ama Malatyaspor sevgisi onun hayallerinin de önüne geçti. Efendiliği, dürüstlüğü, çalışkanlığı ve hırsıyla herkese örnek olacak bir insan. Masör Ednan Günel ile ilgili bilinmeyenler “Spor Analiz'de” Röportaj: AHMET POLAT

 

Bize kendini tanıtır mısın?

1973 yılında Malatya’nın Battalgazi ilçesinde doğdum. İlköğrenimimi Battalgazi Selçuk İlköğretim okul ’unda yaptım. İlkokul ikinci sınıftayken babamı kaybettim. Ortaokul ve lise tahsilimi bu ilçe ’de yaptım ve 1990 yılında mezun oldum. 1990 yılında lise mezunlarını meslek edindirme projesi kapsamında bir yıl Şehit Kemal Özalper Endüstri ve Meslek Lisesi motor bölümüne girerek burada mezun oldum. 1995 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu özel yetenek sınavını kazandım ve kaydımı yaptırdım. Aynı yıl Malatya İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü özel yetenek sınavını birinci sırada tamamlayarak kazandım. Cumhuriyet Üniversitesi’nden kaydımı sildirerek Malatya’ya aldırdım. 1998 yılında okurken Malatya Belediyespor’da çalışmaya başladım. 1999 yılında bölümümden bölüm birincisi olarak mezun oldum. Şuanda Yeni Malatyaspor kulübünde masör olarak çalışmaya devam ediyorum.

Mesleğe Nasıl Başladın?

Üniversite İlkyardım ve Masaj derslerimi Mahmut Açak hocamızdan, Anatomi ve Fizyoloji derslerini Abdullah Güllü hocamızdan almıştık. Malatya Belediyespor 1997-1998 yılında amatörden 3.lige yükselmişti. Teknik direktörlük görevine İsmail Tekin hoca ve yardımcılığına da Abdullah Güllü getirilmişti. Profesyonel lig olunca masör ihtiyacı olmuştu. Mahmut Açak hocamızdan tavsiye edeceği bir masör sormuşlar. Hocam da sağ olsun beni tavsiye etmiş. Bir gün okulun koridorunda derse giderken beni Mahmut hocam yanına çağırdı ve durumu bana izah etti. Masör olarak çalışır mısın dedi, bende çalışırım dedim ve takımla anlaşarak masör olarak çalışmaya başladım.

Malatyaspor’da görevine ne zaman baladın?

1998 yılında Malatya Belediyespor’da masör olarak görev yapmaya başladım. Aynı yıl takım şampiyon olarak 2.lige yükseldi. Malatyaspor’la aynı grup’ta mücadele etti. Fakat küme düştü. 2000-2001 sezonunda 3.lig’den de amatöre düştü. Aynı yıl ben Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Eğitim Dairesinin Muğla ve Marmaris’te düzenlemiş olduğu seminere katılmıştım. Malatyaspor’da Antalya’ya Süper Lig’e çıkma Play-Off grubu mücadeleleri için gitmişti ve takım finale yükselmişti. Masör Necati ağabey ve futbolcularımız sağ olsunlar beni tanıyorlar ve seviyorlardı. Beni aradılar. Necati ağabeye yardımcı olmamı istediler. Bende seminerden çıkıp Antalya’ya gittim. Takım finalde Sakaryaspor’u eleyerek şampiyon oldu. 2001-2002 sezonunda da Malatyaspor’da masör olarak çalışmaya başlamış oldum.

Mesleğinin kolay ve zor yanları nelerdir?

Mesleğimizin inanın hiç kolay yanına şu güne kadar şahit olmadım. Çünkü hem fiziksel olarak hem de zihinsel olarak çok yorucu, stresli bir meslek. Futbolcuların sağlık şikayetleri, sakatlıkları, tedavileri ve bir sonraki müsabakaya sağlıklı bir şekilde hazırlamamız gerekiyor. Bize düşen sorumlulukları en iyi şekilde elimizden geldiğince yerine getirmeye çalışıyoruz. Bizim mesleğimizde düzenli bir zaman kavramı yoktur. Bu nedenle ailemize, dostlarımıza ve kendimize fazla zaman ayıramıyoruz. Özel günleri gereği gibi yaşayamıyoruz. Çünkü maçlara, kamplara (Bayram, Düğün, Cenaze) denk geliyor. Fakat en güzel yanı derseniz galibiyetlerden, başarılı sonuçlardan sonra yorgunluğu, stresi unutup taraftarlarımızla bütünleşip galibiyetin sevincini, coşkusunu yaşadığımız anlardır.

Yeni Malatyaspor’daki bu sezon sağlık durumu nasıl?

Futbolcularımızın genel sağlık durumu bu sezon gayet iyi. Bizimde temennimiz bu sezon ciddi bir sakatlık durumunun yaşanmaması.

Oyuncular en çok hangi şikayette bulunuyor?

En çok kas zorlanmaları, adale sertlikleri, darbeler sonucu hematom oluşması, ayak bileği burkulması, diz ağrısı, kasık ağrısı, bel ağrısı, baş ağrısı ve özellikle mevsimler arası geçiş günlerinde soğuk algınlığı, grip ve farenjit şikayetlerinde bulunuyorlar.

Özellik doping futbolda çok önemli. Dopinge nasıl önlem alıyorsunuz?

Şöyle ki yılda iki defa genellikle Haziran ve Aralık aylarında TFF Sağlık kurulunun düzenlediği doping seminerlerine ve masör gelişim seminerlerine katılıyoruz. Dopingle ilgili güncel bilgiler veriliyor. Bizlerde bu doğrultuda yasaklı madde içeren ilaçları yanımızda bulundurmamaya önem veriyoruz. Sağlık ekibi olarak, futbolcularımızı bizlerden habersiz ilaç ve vitaminleri kullanmaları konusunda uyarıyoruz, onları bilgilendiriyoruz. Güvenilir firmalara ait vitamin ve mineral destekleri gerekliyse kullanmaya da özen gösteriyoruz ve bunların içeriklerini kontrol ediyoruz. Sadece bazı acil durumlarda gerekli olan ve yanımızda bulundurmamız gereken yasaklı madde içeren ilaçlardan birkaç tane bulunduruyoruz. Ayrıca idari ve teknik kadro ile personel için grip ve soğuk algınlığı ilaçlarında yanımızda bulunduruyoruz.

En çok hangi futbolcu sakatlık ya da hastalık yüzünden sana geliyor?

Şöyle diyeyim, yanımıza gelmeleri sporcunun sakatlığına göre değişiyor. Ciddi sakatlıklarda tedavi süreleri uzadığı için daha çok yanımıza geliyorlar.  Fakat Halil Zeybek ağrı, sakatlık ve hastalık şikayetlerinden bana en çok gelen sporcumuz.(gülümsüyor)

En çok hangi futbolcularla aran iyi?

Futbolcularımızın hepsiyle aram çok şükür iyidir. Sağ olsunlar beni seviyorlar ve bende onları çok seviyorum. Bende sizin aracılığınızla onlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Tabi geçmiş yıllarda forma giymiş futbolcularla da aram iyiydi.

Şuana kadar sakatlık yaşamayan bir futbolcuya rastladın mı?

Sakatlık geçirmeyen futbolcuya rastlamadım. Çünkü her futbolcu bazen küçük bazen de büyük sakatlıklar geçiriyor. Sebeplerinden bazıları da sürekli antrenman yapıyorlar, yüksek tempoda çalışıyorlar ve darbelere maruz kalıyorlar. Saha zeminlerinden, spor malzemelerinden vb. sebeplerle sakatlıklar oluşuyor.

Görev yaptığın sürece seni en çok yoran futbolcu kimdi?

Ömer Erdoğan

Ednan Günel’in gelecekteki hedefi nedir?

İnsanların hayatlarında dönüm noktaları olur. Benimde hayatımda dönüm noktası Üniversiteden mezun olduktan sonra öğretmenlik atamalarına başvurup atanmamamız oldu. O zaman ki hedefim iyi bir Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni olmak, Lisansüstü eğitim almak ve doktora yapmaktı. Fakat ortamlarda kendi sınıf ve Türkiye genelinde dönem arkadaşlarımızın bir kısmının atanıp, bizlerin atamasının yapılmayıp tekrardan DMS (Devlet Memuru Seçme) sınavına tabi tutulmamız, bende o dönem büyük bir hayal kırıklığına yol açtı. Bu nedenle sınavlara hazırlanamadım. Zaten masör olarak Malatyaspor’da çalışıyordum. Hayatıma ve yoluma böyle devam ettim. Bugün ise hedefim mesleğimde kendimi daha da çok geliştirmek ve Yeni Malatyaspor’a en iyi şekilde hizmet etmek olacak. Allah ömür verir ve nasip ederse takımımızla birlikte 2.lig’de şampiyon olmak ve PTT 1.lig’de şampiyon olup süper lige çıkmak hayalimdir. Bunun yanında geçte olsa çalışıp Lisansüstü eğitim alıp doktora yapmayı da çok istiyorum.

EDNAN GÜNEL / YENİ MALATYASPOR MASÖRÜ


Etiketler: yeni malatyaspor - ednan günel

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER