© Malatya Objektif

Patent çalıştayı düzenlendi

29 Ocak 2014 Malatya Ticaret Sanayi Odası (MTSO) İnönü Üniversitesi ve Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından ortaklaşa olarak “Buluşalım” adı altında çalıştay düzenlendi.

İnönü Üniversitesi Kongre Kültür Merkezinde düzenlenen programa MTSO Başkanı H.Hüseyin Erkoç, İnönü Üniversitesi Rektör vekili Prof.Dr. Yusuf Türköz TPE Patent uzmanı Hakan Bayram ile akademisyenler ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

Türkiye’de arge’ ya ayrılan pay yüzde 1 seviyesindedir.

Programda ilk konuşmayı MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç yaparak Buluşalım etkinliği ile Üniversite ve iş dünyasını bir araya getirmek amacıyla bu programı düzenlediklerini belirtti. Erkoç konuşmasında şu ifadelere yer verdi. “Buluşalım etkinliği, Son yıllarda ihracatı daha yükseklere çekmek adına ve dünyadaki rekabet sınırları içindeki gücümüzü artırma adına bizim ülke olarak Arge’ye ve İnivasyon dediğimiz yenilikçi ürünlere önem vermemiz gerekiyor. Bu düşünce ile bu buluşmayı organize ettik. Buradaki hedefimiz sanayicilerimizle üniversitedeki değerli hocalarımızın fikirlerini bir araya getirip, Üniversitedeki değerli hocalarımızın fikirlerini ortaya koyduktan sonra iş dünyasının sermayesiyle birleştirip yeni ürünlere yönelmeyi sağlamaktır. Eğer ülke olarak ihracatı 500 milyar dolarlara çıkarmak istiyorsak bunun önemini şimdiden çok iyi kavramamız gerekir. Dünyaya baktığımızda gelişmiş ülkelerde Arge nin ne kadar önem arzettiğini, iş dünyasının ne denli önemli olduğu hepinizin malumudur. Kısaca dünyada da örnek verecek olursak ABD de gayri safi hasıla içerisindeki arge ye ayrılan pay yüzde 4 ler civarındadır. Japonya’da yüzde 3 ler civarında Avrupa ülkelerinde yaklaşık yüzde 2,5 civarındadır. Bu oran Türkiye’de son yıllarda verilen desteklere rağmen hala yüzde 1 ler seviyesindedir.

Buluşlar raflarda kalmasın

İş dünyasının dünyadaki rakipleriyle rekabet şansını artırabilmeleri için özellikle iş dünyasının kendi bünyelerinde arge yi oluşturmaları ve arge ye bütçe ayırmaları ve kurumsal yapıya kavuşmaları gerekmektedir. Şu anda dünyada yaklaşık 90 milyon patent alınmış, son 2012 de 12 milyona yakın patent alınmıştır. Türkiye’de bu patent sayısı 2012 yılında 12 bin civarındadır. Malatya da ise üzülerek ifade ediyorum yıllık patent müracaatı 10-12 arasındadır. Üniversitedeki değerli hocalarımızdan ricamız üretmiş olduğu buluşlar raflarda kalmasın. Onları sanayicilerimizde buluşturmak için bir etkinliği ve çalışmayı başlatmış bulunuyoruz. Üniversite ile sanayi işbirliğini üst noktalara taşımak zorundayız. Siz değerli hocalarımızın fikirleri bizim için çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Türköz “Üniversite sanayi işbirliğini artırmalıyız”

İnönü Üniversitesi Rektör vekili Porf.Dr. Yusuf Türköz. Büyük ülkelerin projeleriyle var olduğunu ifade ederek “ Dünyaya yön veren ülkeler baktığımızda ortak noktalarının arge ve inivasyona ayrılan payın Üniversite sanayi işbirliğinin en üst düzeye çıktığı sanayi ülkeleri olduğunu görüyoruz. Bu ülkelerin gerek teknoloji, gerek katma değeri yüksek ürünler üreten sanayinin gelişmesi açısından çok önemli görüyoruz. Türkiye Cumhuriyetine baktığımızda 2023 vizyonuna uygun olarak Üniversitemiz devem eden proje çalıştayını düzenledi. Bu çalışmalara da devam edeceğiz.  Bunlar Üniversite sanayi işbirliğini artıran çok önemli programlardır. Çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Ben de bu çalıştayda yer aldım. Çok önemli şeklide faydalandım. Üniversitede üretilen ve arge sonucu çıkan bilgilerin sanayiciye aktarılması, yani katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesine temel teşkil etmesi önemlidir. Bugünkü çalışmada özellikle patent ile ilgili bilgilendirmenin yapılması da ayrı bir güzellik ve tamamlayıcı bir unsurdur. Çünkü arge sonrası elde ettiğimzi bilgilerin patente dönüşmesi önemli bir kriterdir. Bu çalışmalar kapsamında Üniversitemizde tekno parkımız faaliyete geçti. Bundan sonra hızla Üniversite Sanayi işbirliğini geliştirip, üniversitemizle sanayi üreticilerimizin birleştirilmesi lazımdır. Bundan sonra sanayi ile işbirliği faaliyetlerimiz hızlanarak devam edecektir.  Alanda hocalarımız sanayide kendi ile ilgili alanlarda bilgilendirmeler yapacaktır.  Bu bizim sanayi ile işbirliğimizi güçlendirerek daha da ileriye taşıyacaktır” ifadelerine yer verdi

Türk Patent Enstitüsü patent uzmanı Hakan Bayram tarafından Patent çalışmaları hakkında bilgiler verildi. Programın birinci oturumunda Hakan Bayram sunum eşliğinde, Teknik bilgi ve fikirlerin nasıl patente dönüşerek sanayicilerle buluşacağı hakkında bilgilendirmede bulundu. Programın 2 oturumda ise Yeni fikirlerin, ürünlerin patentleşmesi sürecinde patent ile ilgili veri tabanından yararlanma yolları hakkında eğitimler verildi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER