Piyasalarda Volatilite Nasıl Hesaplanır?
GÜNDEMPara piyasalarında alımı ve satımı yapılan bir varlığın belirli bir süre içindeki risk oranını ölçen Volatilite, piyasalardaki bir ürün üzerine yaşanan oynaklığın miktarını hesaplamaya yarar.
Para piyasalarında alımı ve satımı yapılan bir varlığın belirli bir süre içindeki risk oranını ölçen Volatilite, piyasalardaki bir ürün üzerine yaşanan oynaklığın miktarını hesaplamaya yarar. Volatilite hesabını iyi yapmak bir yatırımcının alacağı riskleri bilmesi açısından önemlidir.
Volatilite hesabı, piyasalarda bir ürün üzerine yaşanan fiyat değişim aralıklarının ortalama miktarına standart sapma eklenerek yapılır. Yüksek volatilite demek bir ürünün fiyatında kısa aralıklarda yüksek fark olması anlamına gelmektedir. Piyasaların çok hareketli olduğu zamanlarda, arz ve talep dengesinin bozulması ve kısa sürelerde değişim göstermesiyle volatilite yükselir.
Volatilite hesaplama yapılırken kullanılan formülde varlığın belli bir tarihteki kapanış değeri ile kaç günlük volatilite hesaplanmak istiyorsa o kadar gün sayısı bulunur. Beş günlük volatilite değeri bulunmak isteniyorsa beş gün önceki kapanış değeri ve bu beş gün boyunca gösterdiği fiyat değişimleri hesaplanarak bir ortalamaya varılır.
Foreks piyasalarında volatilite ölçümü yapılırken daha çok hareketli ortalamalar kullanılır. Hareketli ortalama hesaplamasında belli bir zaman aralığında fiyat değişimlerinin ortalamasının normal fiyat ortalamasından sapma derecesi ölçülür. Bu şekilde ürünün risk oranı da belirlenmiş olur.
Foreks piyasaları çok kazandırma imkanı sunan piyasalar olmalarının yanında anlık değişimlere çok açık bir piyasa olduğu için volatilitesi yüksek olduğundan aynı zamanda riskli bir piyasadır. Bu piyasalarda yatırım yapmak isteyenler işlem yaptıkları varlığın risk oranını yani volatilitesini hesaba katarak yatırım yapmalıdır.
İlginizi Çekebilir