© Malatya Objektif

Reformlarımız hayata geçiyor

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) Malatya İl Müdürü Ayten Kara, 64. hükümetin eylem planında yer alan ve kurumlarını ilgilendiren tüm reformların Sosyal Güvenlik Haftasına yetiştirilerek kanunlaştırıldığını söyledi.

 

 

 

Kara, Sosyal Güvenlik Haftası dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, üç ayrı kurumun “Sosyal Güvenlik Kurumu” çatısı altında birleştirilmesinin 10. yılında olduklarını söyledi. Bu yıl Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri boyunca, kurumun 10 yılda kat ettiği mesafeleri ve yapılan düzenlemeleri kamuoyuyla paylaşmak istediklerini anlatan Kara, "64. hükümet eylem planında yer alan ve kurumumuzu ilgilendiren tüm reformlar, Sosyal Güvenlik Haftasına yetiştirilerek kanunlaşmıştır. 1 Kasım seçimlerinin ardından 64. hükümet eylem planında yer alan hususlar ve sürecin devamında yapılan tespitler ışığında vatandaşlarımız lehine birçok iyileştirme yapılmıştır. Lisede öğrenim gören gençlerimize, öğrenimlerine devam etmek ve bakmakla yükümlü sigortalı velileri olmak kaydıyla 20 yaşına kadar sosyal güvenlik hakkı tanınmaktaydı. Yapılan düzenleme ile gençlerimize, bakmakla yükümlü sigortalı velileri olup olmadığına bakılmaksızın, erken mezuniyetleri durumunda 20 yaşını geçmemek kaydıyla ilave iki yıl daha sosyal güvenlik hakkı getirildi. Örneğin, gencimiz liseden 18 yaşında mezun olduğunda 20 yaşına kadar, 17 yaşında mezun olduğunda 19 yaşına kadar sosyal güvenceli olacaktır. Aynı şekilde, daha önceki uygulamalarda üniversitede öğrenim gören gençlerimize, öğrenimleri devam etmek ve bakmakla yükümlü sigortalı velileri olmak kaydıyla 25 yaşına kadar sosyal güvenlik hakkı tanınmaktaydı. Yapılan düzenleme ile gençlerimize, bakmakla yükümlü sigortalı velileri olup olmadığına bakılmaksızın, erken mezuniyetleri durumunda 25 yaşını geçmemek kaydıyla ilave iki yıl daha sosyal güvenlik hakkı getirildi. Gençlerimize sunulan kolaylıklar bununla da sınırlı kalmadı. Tüm gençlerimizin 25 yaşına kadar olan genel sağlık sigortası prim borçlarının tamamını siliyoruz. Yönetmelik çalışmalarımızın tamamlanmasının ardından, yaklaşık 3,5 milyon gencimizin yaklaşık 4 milyar TL borcunu tamamen siliyoruz” dedi.

Malatya kalkınma öncelikli

Malatya’nın kalkınmada öncelikli iller arasında yer aldığını kaydeden Kara, teşvik kapsamında da olan ilin daha önce 10 sigortalı çalıştırma şartına bağlı olan teşvikten yararlanma koşulunun kaldırıldığını, bir sigortalı bile çalıştıran iş yerlerinin teşvik kapsamına alındığını ifade etti. Asgari ücretin bin 300 TL'ye yükseltilmesi dolayısıyla işverenlerin yükünü hafifletmek amacıyla, işverenlere 100 TL asgari ücret desteği sağladıklarını dile getiren Kara, bu uygulama ile iş yerinden olağandışı işçi çıkartma süreci yaşandığını aktardı. Doğum yapan veya evlat edinen sigortalı kadınlara da yarım çalışma ödeneği uygulaması getirildiğini söyleyen Kara, “Sigortalımız burada 15 gün çalışmakta, 15 günlük ücret almakta ve işvereni de sadece 15 günlük prim yatırmaktadır. Sigortalımızın doğum ya da evlat edinme nedeniyle eksik kalan 15 günlük ücreti ve primi Türkiye İş Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Bu özel uygulama ile annemiz 15 gün çalıştığı halde bir aylık maaş almakta ve bir aylık primi yatırılmaktadır. Eskiden 10 günden az çalışma süreleri iş kazası ve meslek hastalığı yönünde teminat altına alınmıyorken, yapılan iyileştirme ile 10 günden az çalışanlar da iş kazası ve meslek hastalığı yönünden sosyal güvenceye kavuşturulmuşlardır. Uygulama ile mevsimlik tarım işlerinde çalışan kadınlarımızın da sorunları çözülmüştür. Özellikle ev hizmetlerinde çalışan ve işin tabiatı gereği 10 günden az hizmeti bulunan sigortalılarımız için gerekli elektronik uygulamalar açılarak her bir hizmet günlerinin kayıt altına alınması sağlanmıştır. Ev hizmetlerinde 10 günden fazla ve sürekli hizmet verilen yerler için, işverenlerimize özel iyileştirmeler yapılmıştır” şeklinde konuştu. Haber-Foto: Süveyda Keskin-A.Vahap Kaygusuz

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER