REKOLTE DÜŞECEK
EKONOMİZiraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Doç. Dr. Orhan Gündüz, Malatya’nın Sonbahar aylarında yeterince yağış alamadığını ve bu durumda çiftçinin tohumu geç ekim yapmak zorunda kaldığını söyledi.
Gündüz, “Geç ekim yapıldığından dolayı tohumda çimlenme gecikecek, hububatın verim ve kalitesi düşecek” dedi.
YAĞIŞ MİKTARI DÜŞTÜ
Gündüz, Malatya’nın son yıllarda iklimsel olumsuzluklarla birlikte yağış miktarları açısından da önemli bir sorunla karşı karşıya olduğunu söyledi. Başkan Gündüz, “Birim alana düşen uzun yıllar ortalama yağış miktarı metrekareye 380 kg iken, bu miktar bu yıl yaklaşık 300’e düşmüştür. Bu düşüşle birlikte çiftçilerimizin bir bölümü buğday gibi temel tarımsal ürünlerde toprak hazırlığı ve tohum ekimini zamanında yapamamıştır” dedi.
ZAMANINDA EKİLMELİ
Zamanında ekilen ürünün soğuğa ve kuraklığa daha dayanıklı olduğunu belirten Gündüz, “Ekilen tohumluğun zamanında ve yeknesak bir şekilde çimlenebilmesi ve verimin güvence altına alınabilmesi için tohum yatağının iyi hazırlanmış ve toprağın tavda olması gerekir. Toprak tavı için en önemli etmen sulamadır. Yağışların yetersizliği toprağın tavlanmamasını ve kök gelişmesi hızının düşmesine ve kök tacının da derine inememesine neden olur. Tavlanmanın uygun olduğu anda ekim yapıldığında soğuğa ve kurağa karşı bitkinin dayanıklılığı artar” şeklinde konuştu.
ÜRÜN KALİTESİ DÜŞECEK
Başkan Gündüz, yağışın yetersiz olduğu dönemler olması nedeniyle Malatya çiftçisinin geç ekim yapmak zorunda kalacağını ve bunun da çimlenme ve çıkışı geciktirerek ürün miktarının ve kalitesinin düşmesine yol açacağını söyledi. “Şu dönemlerde toprak sıcaklığı ve hava sıcaklığı düştüğü için ekim yapılması uygun değildir. Ekim yapılsa bile çimlenme olmaz. Günlük ortalama ısının 5-8 ºC etrafında seyrettiği devrede buğday gibi tarla bitkilerinin ekimi yapılmalıdır” diye konuştu. Haber: A. Vahap Kaygusuz
İlginizi Çekebilir