Rektör Karabulut: Kayısının bilimsel çalışmalarına devam ediyoruz
EKONOMİMalatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, kayısının antioksidan etkili strese karşı koruyucu olduğunu, bazı kanser türlerinde tüketilmesinin tavsiye edildiğine dikkat çekti.
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Kayısı Ürün Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde incelemelerde bulundu.
Rektör Prof. Dr. Karabulut yaptığı açıklamada özellikle eklem ağrılarına, vücut ağrılarına, spor yaralanmaları ve ağrılarına karşı yaptıkları uluslararası makalelerin dışında başka ülkelerin de yaptığı çalışmalardan yola çıkarak esinlendiğini belirtti.
Karabulut, kayısı çekirdeği yağının özellikle egzersiz sonrası kas ağrılarında masaj ile kullanılmasına dair yaptıkları çalışmaların uluslararası makalelerde ve dergilerde yer bulduğunu belirterek, "Tabii bu Malatya için gurur kaynağı çünkü kayısı çekirdeği özellikle de acı kayısı çekirdeği eskiden çöpe atılan bir üründü. İçerisinde ağrı kesici maddenin var olduğunu biliyoruz, bununla ilgili araştırma çalışmaları yapıyoruz. Tarım Bakanlığındaki gıda takviye sürecindeki aşamalardan dolayı da tarım bakanımıza ve tüm ekibe ayrıca teşekkür ediyoruz. Bu süreci sadece Ar-Ge’ye (Araştırma Geliştirme) değil, Ür-Ge’ye (Ürün Geliştirme) de dönüştürmüş olduk." diye belirtti.
"Kayısıyı ürüne dönüştürdük"
Rektör Prof. Dr. Karabulut, "Malatya deyince evet herkesin aklına kayısı geliyor, bu süreç içerisinde biz de bilimsel çalışmaları bu yöne odakladık. Malatya Turgut Özal Üniversitesi deyince de akla kayısı geliyor, bilimsel anlamda araştırdığımızda sağlıkta, Ar-Ge'de ve tabii ticari ve ekonomik anlamda da şehrimizin çiftçisi direkt kayısıya bağlı. Hepimiz çocukluğumuzdan beri bahçelerde kayısı ile uğraşırdık. Kayısının kükürtlenmesini, çekirdeklerinin çıkartılmasını izlerdik. Bugün de biz kayısıyı ürüne dönüştürdük. İşin Ar-Ge boyutunda antioksidan etkisini, strese karşı koruyucu olduğunu gördük, total stresi azalttığına dair birçok makale hem yazdık hem okuduk, bununla ilgili çalışmaları da gün geçtikçe arttırıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Bilimsel çalışmalara devam ediyoruz"
Yapılan çalışmalarda Malatya’nın değerlerini ön planda tutarak, bilimsel araştırmalar eşliğinde ilerlemeler kaydettiklerini belirten Karabulut, bu çalışmaların Malatya’da farklı bir değer katacağı ifadelerine yer vererek şöyle devam etti:
Hangi ile giderseniz gidin, kendi öz değeri hangisiyse onunla ilgili bilimsel çalışmaları gün geçtikçe artıyor. Bizler de bu çalışmaları yaparken hep bunu gözlemledik. Ziraat fakültemizde bitkisel üretimle ilgili birçok çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle de kayısı ile ilgili ürünlerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. On beş yılı aşkın süredir biz bununla uğraşıyoruz. Obezitede de faydalı olduğuna dair bulgular mevcut. Bilimsel çalışmalara devam ediyoruz. Kayısı çekirdeğinden çıkardığımız antioksidan etkinin seviyesini birçok hastalıkta denedik. Her bir kanser türünde ayrı ayrı denedik. Kolon kanserinde, meme kanserinde koruyucu etkilerine baktık. Süreç içerisinde doktorların da tavsiye ettiklerini gördük.
"Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinden talepler oluyor"
Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinden insanlardan olumlu dönüş aldıklarını belirten Karabulut, "Geçen yıl Kanada büyükelçisi geldi ve eşinin kayısıyı kullandığını söyledi. Uykularının rahatladığını ve stresini önlediğini söyledi. 'Bu bilim insanı ile tanışmaya geldim' dedi. Aynı zamanda biz bunun gelirlerini üniversite öğrencilerimize bağışladık. Kükürtlü kayısının içerisindeki kükürtün antioksidan madde içermesi, bunun da gıda ile tüketilmesi sonucunda faydalı olduğunu dair bulgularımız mevcut. Özellikle Covid-19 gibi bir süreç içerisinde daha çok dikkat çekiyor." dedi.
İlginizi Çekebilir