Suriyelilere çalışma izni
GÜNDEMSosyal Güvenlik Kurumu(SGK) Malatya İl Müdürü Ayten Kara, yeni yönetmelik ile geçici korunan Suriyelilere çalışma hayatına katılma imkânı sağlanarak, kayıt dışı çalıştırılmasının önüne geçilmesinin amaçlandığını söyledi. 04 Şub 2016 Yorum 0
Malatya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü (SGK) ve Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü (İŞKUR) tarafından Malatya Muhasebeciler Odasında mevzuat bilgilendirme semineri yapıldı. Muhasebeciler Odası Toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya SGK İl Müdürü Ayten Kara, İŞKUR İl Müdürü Vahap Toman, Malatya SMMM Odası Başkanı Ramazan Bozkurt ile SGK İl Müdürü Yardımcısı Bekir Polat, Merkez Müdür Yardımcısı Yaşar Bozkurt, Denetim şubesinden Burhan Çolak, muhasebeciler, bazı işveren ve temsilcileri katıldı.
16 bin Suriyeli var
SGK İl Müdürü Ayten Kara, kentte ikamet eden yabancıların çalışmalarının izin alabilmelerine bağlı olduğunu belirterek, “Suriyeli vatandaşlar ülkelerindeki kötü savaş ve zulümden kaçarak Türkiye’ye sığınmışlardır. Sığınmacıların hayatlarını idame ettirebilmeleri için doğal çalışma hayatına girmeleri gerekiyordu. İlimizde 16 bine yakın Suriye vatandaşı yaşamaktadır. Bu misafirlerimize kendi kazançlarını sağlama imkânı verilmesi amacıyla Çalışma hayatında da ücret ve diğer haklarının korunabilmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Bu kapsamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonunda hazırlanan "Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma izinlerine Dair Yönetmelik" 15 Ocak 2016 tarihli Resmi gazetede yayımlanmıştır” diye konuştu.
Rehberlik hizmetleri sürüyor
Ayten Kara, “Bundan böyle işverenlerin bu konuda gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz. Bizde SGK olarak bu konuda etkin rehberlik, bilgilendirme ve denetimlerimizi sürdüreceğiz. Her zaman olduğu gibi önceliğimiz ceza değil, bilgilendirme olduğu için bugün ilk adım olarak Çalışma ve İş Kur İl Müdürlüğümüz ile birlikte işverenlerimize en kolay ulaşabileceğimiz siz serbest muhasebeci ve mali müşavirlerimiz için bilgilendirme programı düzenledik” dedi.
İdari para cezası var
İŞKUR Malatya İl Müdürü Vahap Toman ise, Bakanlık tarafından hazırlanan ‘Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Mesleklerde Mesleki Yeterlilik Belge Zorunluluğu’ hakkında bilgiler verdi. Toman, 4 Nisan 2015 tarihinde TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek 6645 sayılı kanun numarası ile yasalaştığını hatırlatarak, “Söz konusu Kanun ile 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda da önemli değişiklikler yapıldı. Kanuna göre; "Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak" hükmüdür. Bu maddeye ilişkin denetimler iş müfettişlerince yapılacaktır. 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren Tebliğ hükümlerine aykırı davranan işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu Müdürü tarafından her bir çalışan için 500 TL idari para cezası kesilecektir” şeklinde konuştu. Yapılan açıklamaların ardından SGK İl Müdürlüğü uzmanlarınca katılımcılara seminer verildi. Haber: Abuzer Adak- A. Vahap Kaygusuz
İlginizi Çekebilir