© Malatya Objektif

tkdk-olarak-2019-yilinda-belirledigimiz-hedeflerimize-ulasti

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Murat Tunç 2019 yılı için yaptığı değerlendirmede, 2019 yılının TKDK çalışmaları açısından başarılı bir yıl olduğunu söyledi. Tunç 2019 yılı başında belirledikleri hedeflere ulaştıklarını, bu hedefler doğrultusunda kadın girişimcilerin desteklenmesi konusunda başarılı çalışmalar yaptıklarını ve kadın girişimcilerden önemli bir oranda proje aldıklarını söyledi

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Murat Tunç 2019 yılı için yaptığı değerlendirmede, 2019 yılının TKDK çalışmaları açısından başarılı bir yıl olduğunu söyledi. Tunç 2019 yılı başında belirledikleri hedeflere ulaştıklarını, bu hedefler doğrultusunda kadın girişimcilerin desteklenmesi konusunda başarılı çalışmalar yaptıklarını ve kadın girişimcilerden önemli bir oranda proje aldıklarını söyledi

2019 yılında yapılan çalışmaları gazetecilere değerlendiren TKDK İl Koordinatörü yıl içinde yapılan çalışmaları ise şu şekilde paylaştı. “TKDK olarak, 2019 yılında bizim kendimize göre belirlediğimiz, hedeflerimiz vardı. Çok şükür hedeflerinizin bir yaklaşık 100’de yüzüne ulaştık gibi. Hem bütçe anlamında hem yaptığımız işler anlamında o hedeflerimize ulaştık. Sürekli bu tür beyanatlar verdiğimizde bizim hedeflerimiz sadece ne kadar çok iş yaptığımızı değil, örnek işlerimizi de ortaya koyabilmek, örnek işlerimizi de sahada gösterebilmekti. Çok şükür onları da bu dönem itibariyle gerçekleştirdik. Her dönem biraz daha üzerine katılıyoruz. İstediğimiz projeleri, örnek projeleri alıp bunları hayata geçirmek için çalışıyoruz.

KADIN GİRİŞİMCİLERİN SAYISI ARTTI

Bu dönem bizim için önemli olan bazı projeler vardı. Kooperatifleşme anlamda kooperatiflere proje yapmak anlamında. Bu dönem onları aldık. Seracılık anlamında Malatya’ya sera kazandırmak istiyorduk. O anlamda aldığımız projeler bizim için çok önemliydi. Hem bütçe anlamında hem de istediğimiz örnek projeler anlamda 2019 bizim için hedeflerimize ulaştığımız bir yıl oldu. Tabii bu dönemde bahsettiğimiz bizim kadın girişimciler, TKDK kurulduğu günden itibaren kadın girişimcilerimiz pozitif bir ayrımcılık yapmaktadır. Bu pozitif ayrımcılık da devam etmekte ve her geçen gün bu kadın girişimcilerimizi sahada görmek bizleri de memnun ediyor. Şu ana kadar yaptığımız projelerin yaklaşık yüzde 40’ı ve yüzde elliye yakın kadın girişimcilerimizden oluşuyor.

HEDEFİMİZ BU SAYILARI DAHA DA ARTIRMAK

Bizim hedefimiz bunların sayısını daha da arttırabilmek.  Kadın girişimcilerimizi her zaman TKDK ya bekliyoruz. TKDK dediğimiz zaman, sadece bizde tarım kırsal kalkınma denildiği için, sadece tarımsal faaliyetler düşünüyor. Bizim desteklediğimiz alanlar içerisinde yöresel ürünler de yer almaktadır. Kadın girişimcilerin yapacağı bir çok alan bizde mevcut. Biz de yaklaşık 70 kalemin altında desteğimiz mevcut.  Kadın bir kadın girişimcilerimiz in yapabileceği ahşap işinden tutun, çanak çömlek yapımından, dokumacılık, Halıcılık, dekoratif taş işleri ve yöresel ürünlerle ilgili yapılacak yemekler, unlu mamuller, bunların hepsi bizim destek kapsamınızı içerisinde mevcut. Bu konuya tamamen kadınları ilgilendiren alanlara giriyor. Daha çok proje bekliyoruz daha çok proje istiyoruz.”  Tunç açıklamasında, Malatya’da İstihdamı ve iş gücünü geliştirmek için. kooperatifçiliğin gelişmesi yönünde çaba sarf ettiklerini de tekrarlayarak; “Kooperatif yani bu çok önemsediğimiz bir şey. Kooperatifçiliği geliştirme anlamında, Sera projemiz var makine parkı var. Bunlar bizim için önemli. Bu Tarım ve hayvancılığın dışındaki alanları i geliştirebilmek için yapılan projeler. İstihdamı ve iş gücünü geliştirmek için çalışıyoruz. Bizim bir de bu dönem artık önceden kayısıda yaş kuru kavramımız vardı. Ama şu anda onu da zaten sonlandırdık.  Artık bize yapılacak bütün proje taleplerinde yaş kuru ayrımı kalmadı. Tamam, ben sadece kayısı başlığı altında bize her türlü ister yaş olsun ister kuru kayısı olsun başvurula biliniyor” dedi.

YIL İÇİNDE 90 PROJEYE DESTEK VERDİK

Yıl içinde yaklaşık 90 civarında projeye destek verdiklerini hatırlatan Tunç;  “Bunlar da büyük projeler. Bunların içerisine küçük projeler yok. Yaklaşık 90 proje yani desteklenen proje sayısı daha belli olmadı.  2020 yılında beklentimiz piyasaların biraz daha rahatlamasıyla birlikte biraz daha farklı olacağına inanıyorum. 2018’de yaşadığımız krizler falan vardı. 2020 yılında alacağımız proje sayıları, hem de insanların bu projelere ilgilerinin biraz daha farklı olacağını bekliyoruz. Zaten tarım ve hayvancılık Bir de yükselen bir Trend olacaktır. Bu konuda ciddi mesafeler kat edildi. Allah nasip ederse Malatya da bu aldığımız projelerinden daha da ileriye taşıyacağız. Ama 2020 yılı 2019 yılından daha iyi geçeceğini umut ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

A.Vahap Kaygusuz

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER