Tarım TEKNOKENTİ hayal mi oldu!
EKONOMİVali Saran’la başlayan tarım TEKNOKENTİN son durumu sorgulanmaya başlandı
Akçadağ ilçesinde kurulması düşünülen Malatya Tarım Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Tarım TEKNOKENTİ) hayal mi oldu? Yetkililerin duyarsızlığı, İnönü Üniversitesi'nin iş birliğine yanaşmaması gibi sebeplerle bitme aşamasına gelen projenin rafa kaldırılmasına ilişkin endişelerin derinleştiği bildirildi.
SARAN GİTTİ PROJE DURDU
Şehrin prestij projeleri arasında gösterilen Tarım TEKNOKENTİ’nin kaprislere kurban edilmemesi istendi. Eski Malatya Valisi Ulvi Saran tarafından 2011’de başlatılan, tamamlanma aşamasına getirilen çalışmalar, Saran'ın Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığına atanmasıyla resmen durdu. Tarım teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik bilimsel araştırmalara olanak sağlayacak çalışmalar için 2 yıl önce Malatya Valiliğinin öncülüğündeki Tarım TEKNOKENTİ projesine ilişkin önemli adımlar atıldı.
OYSAKİ 45 BİN LİRA ÖDENDİ
Tarım TEKNOKENTİ’yle tarımda yüksek teknoloji kullanımının önünün açılması ve teknolojinin ileri seviyede kullanımıyla tarım endüstrisinde rekabet edilebilir, daha yüksek gelir getiren bir yapı kazandırmak istendi. Ancak, yetkililerin duyarsızlığı, İnönü Üniversitesi'nin iş birliğine yanaşmak istememesi gibi sebeplerin projeyi durma noktasına getirdiği bildirildi. Projenin rafa kaldırılmasına yönelik söylentiler kamuoyunu endişeye sevk etti. Oysaki Valilik, 2012 yılı için Akçadağ’ın Karapınar köyündeki hazineye ait 2 milyon 500 bin metrekarelik alana 45 bin lira ödedi. Malatya Valiliğinin, İnönü Üniversitesinin, AK Parti Malatya milletvekillerinin ve ilgililerin ivedilikle konuyu yakından takip etmesi talep edildi.
VALİ İŞİ SIKI TUTMUŞTU
Dönemin Valisi Ulvi Saran, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulunmuştu: “Valiliğin girişimleriyle kuruluş çalışmaları tamamlanan tarım TEKNOKENTİ için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na başvurduk. Tarım teknolojilerinin geliştirilmesi için bilimsel araştırma, geliştirme çalışmalarına ihtiyaç var. Akçadağ ilçesine kurulacak olan tarım TEKNOKENTİ için bütün çalışmalar tamamlandı, kurucu heyet olarak ilgili bakanlığa başvurduk. Bilim ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı'nın toplayacağı bir kurulun olur kararı vermesinin ardından konu Bakanlar Kurulu'na sevk edilecektir. Tarım ve gıda sektöründen de TEKNOKENTİN kuruluşunu destekler nitelikte geri bildirimleri geliyor. Umarız olumlu neticelenir. Hedefimiz tarımda yüksek teknolojinin yaygınlaştırılması, yüksek teknoloji kullanımına dayanan sanayi kuruluşlarının oluşturulması, faaliyete geçirilmesi. Tarım teknolojilerinin geliştirilmesi için bilimsel araştırma, geliştirme çalışmalarına ihtiyaç var. Ülkemizde tarım alanında Ar-Ge çalışmaları zayıf. Türkiye tarımda yüksek teknoloji kullanımına alışkın değil. Teknolojinin ileri seviyede kullanımıyla tarım endüstrimize rekabet edilebilir ve daha yüksek gelir getiren bir yapı kazandırmak istiyoruz. Malatya'da kurulacak tarım TEKNOKENTİN Türkiye'de daha yüksek katma değerli ürünlerin üretiminde önemli bir başlangıç oluşturacaktır. Sadece kayısıya değil, kayısı başta olmak üzere tüm meyvelere hitap eden, tüm meyvelerin işlenmesine ve tarım alanında değerlendirilmesine hitap eden bir girişim.''
Malatya Valiliği'nin yazılı açıklamasında, 2 milyon 518 bin metrekarede kurulacak TEKNOKENTİN, her türlü altyapı ve uygulama alanlarının yanında idare binaları, sosyal tesisler, laboratuvarlar, girişimci binaları olmak üzere toplam 7 bin metrekare kapalı alana sahip olacağı belirtilmişti. Kuruluş çalışmalarında önemli bir aşama olan onayı alınması aşamasına gelindiği vurgulanan açıklamada, şunlar aktarılmıştı: "İl tarım ve gıda sektöründe, yenilik ve verimlilik temelinde değişen küresel üretim yapısına uygun gelişiminde önemli bir itici güç olacak Malatya Tarım Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Malatya Tarım Teknokenti) kurulmasına ilişkin başvuru valiliğimizce Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na yapılmıştır. Malatya Tarım Teknoloji Geliştirme Bölgesinin hizmete girmesiyle, araştırma kurum ve kuruluşları ile ilimiz tarım-gıda sektörü arasında etkin bir işbirliği olanağı oluşturarak bu sektörün uluslararası rekabet edebilir ve ihracata dönük bir yapıya kavuşturulmasını temin etmeye yönelik teknolojik bilgi üretmek, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik yapmak, ürün kalitesi ve standardını yükseltmek, sektörde verimliliği artırmak, üretim maliyetlerini düşürmek, sektör KOBİ'lerinin yeni ve ileri teknolojiye uyumunu sağlamak, teknoloji yoğun yatırımları artırmak ve nitelikli insan gücü yetiştirilmesi alanlarında önemli katkılar sağlayacaktır."
TARIM TEKNOKENTLERİN HEDEFİ
Küreselleşen Dünya’da, araştırma ve teknolojiyi geliştirme çalışmaları dünyada üzerinde en fazla durulan konulardan biri oldu. Sanayilerini uluslararası rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturmak isteyen ülkeler, üretim yöntemlerinde yenilik geliştirmek, ürün kalitesini veya standardını yükseltmek, verimliliği arttırmak, üretim maliyetlerini düşürmek amacıyla üniversite sanayi işbirliğini geliştirmeyi çözüm yolu olarak benimsedi. Türkiye’de, 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu uyarınca birçok üniversite bünyesinde kurulmuş TEKNOKENT merkezleri, genel anlamda üniversite sanayi işbirliğini sağlayarak önemli hizmetler yaratmayı hedefledi. Aralarındaki birtakım küçük yapı farklılıkları bulunsa da bu merkezler; üniversite, sanayi, araştırma merkezleri, girişimciler ve piyasalar arasındaki işbirliğini artırmak, bilgi ve teknoloji transferini kolaylaştırmak yoluyla yüksek katma değerli, AR-GE’ye dayalı ileri teknoloji ürün ve hizmetlerin üretilmesine uygun altyapı, üstyapı ve hizmetleri kaliteli fiziksel çevrede sunan organizasyonlardır.
ÇÖZÜME YÖNELİK ÇALIŞILACAK
TEKNOKENT merkezi bünyesinde başta Ziraat Fakültesi olmak üzere üniversitelerin farklı fakültesinden öğretim üyelerinin uzmanlık konuları esas alınarak kurulacak firmalar, bitkisel üretim ve hayvancılığın sorunlarını çözmeye yönelik hizmetler yanında yeni modern teknolojilerin üretimde kullanılmasını sağlayacak yöntemlerle ilgili uygulama hizmetleri verilecek. Bölgede daha etkin bir üniversite sanayi işbirliği sağlanarak bölge tarımının sorunlarını çözecek araştırmaların yürütülmesi, ekonomik değere dönüştürülmesi konusunda Ziraat Fakültesinin gelişmiş insan gücü ve altyapı olanaklarının tarım sektörüne sunularak bir sinerjik katkı sağlanması beklentisi arttı. Bitkisel üretimle ilgili birçok hizmetin verileceği bu merkezde, bölgenin ekonomik tarım faaliyetleri çeşitlendirilerek ve yerel tarım sektörünün modernizasyonunu teşvik edecek olanaklar sunulacak. Toprak analizlerinden modern sulama yöntemlerine, gübre kullanımından hastalık ve zararlılarla mücadeleye, arazi işlemeden ekim nöbetlerine kadar birçok konuda yatırım, araştırma geliştirme çalışmaları yanında danışmanlık hizmeti sunulacak. Ayrıca organik bitkisel üretim gibi yeni tarım tekniklerinin geliştirilmesi konularında da gerekli projelendirme ve teknik destek verilecek. TEKNOKENT bünyesinde kurulacak hayvancılık firmaları ise bölge hayvancılığının mevcut sağlık, yapısal ve teknik sorunlarının çözümü, yeni hayvancılık teknolojilerinin geliştirilmesi, ürün ve hizmet kalitesinin yükseltilmesi, her türlü hayvancılık yatırımlarının projelendirilmesi, modern hayvansal üretim için eğitim, kurs ve seminerlerin verilmesi gibi hizmetler sunulacaktır. Organik hayvancılık gibi yeni hayvansal üretim tekniklerinin projelendirilmesi ve bu projelerin hayata geçirilmesine yönelik hizmetler yine bu merkez bünyesinde bulunan firmalardan sağlanabilecek.
İlginizi Çekebilir