© Malatya Objektif

TAŞERONDA BÜYÜK SEVİNÇ

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun taşeron işçilere verdiği kadro müjdesi doğrultusunda Malatya’da 20 bine yakın taşeron işçinin kadroya alınacağı bekleniyor. Konuyla ilgili gazetemize AK Parti, CHP ve MHP’nin il başkanları ile Sağlık-Sen, Büro Memur-Sen’in il Kamu kuruluşlarında ve beledBaşbakan Ahmet Davutoğlu’nun taşeron işçilere verdiği kadro müjdesi doğrultusunda Malatya’da 20 bine yakın taşeron işçinin kadroya alınacağı bekleniyor. Konuyla ilgili gazetemize AK Parti, CHP ve MHP’nin il başkanları ile Sağlık-Sen, Büro Memur-Sen’in il Kamu kuruluşlarında ve belediyelerde çalışan taşeron işçilere kadro müjdesi geldi. Kadro müjdesini Başbakan Davutoğlu bizzat kendi verdi. Taşeron işçiler kadro müjdesini alır almaz büyük bir sevinç yaşadı.iyelerde çalışan taşeron işçilere kadro müjdesi geldi. Kadro müjdesini Başbakan Davutoğlu bizzat kendi verdi. Taşeron işçiler kadro müjdesini alır almaz büyük bir sevinç yaşadı.

 

 

Davutoğlu yaptığı açıklamada Kamuda çalışan Taşeron işçilere kadro verildiğini açıkladı. Gelen müjdeli haber sonrasında Taşeron işçiler'in kadro durumuna ilişkin detayları sizin için derledik.

İşte Detaylar...

BAŞBAKAN NE DEDİ?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Grup Toplantısında yaptığı açıklamada, asıl işlerde çalışan taşeron işçilerle ilgili çalışmaların tamamlandığını ve bu kişilerin kamuya alınacağını belirterek, ister asıl iş olsun, ister yardımcı iş olsun, tüm taşeron işçilerinin kamuda aynı yerde sözleşmeli eleman olarak çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

KADRO SORUNU MART SONUNA KADAR

TBMM'de Mart ayı sonuna kadar TBMM gündemine gelmesi beklenen yasal düzenlemeyle kadro sorunu çözülecek. Bunun müjdesini dünkü konuşmasında Başbakan Davutoğlu da açıkladı. Davutoğlu'nun açıklamasındaki en önemli nokta ise, yardımcı statüde çalışan işçileri ilgilendiriyor.

İLK 200 BİN KİŞİ KADROYA ALINACAK

İlk olarak 200 bin taşeron işçi kadroya alınacak. Bu işçiler aciliyet sayıldığı için sağlık sektöründe çalışanlar olacak. Ancak her sağlık sektöründe çalışan da bu listeye girmiyor. Burada kıstas asıl işçi mi yoksa yardımcı işçi statüsünde mi çalıştığı...

YARDIMCI İŞÇİ STATÜSÜ NEDİR, KİMLERİ KAPSAR?

Yemek işçileri, temizlik görevlileri ve güvenlikler yardımcı işçi statüsünde. 200 binlik listeye bu meslek gruplarından giriş olmayacak. Toplamda alınacak 720 binlik listede ise yardımcı statüde çalışanlar da olacak. Tabi burada da belirli şartlar aranıyor.

TAŞERON KADROSUN İÇİN ARANAN KRİTERLER

Asıl statüde olanlara öncelik verilecek. Kalan kadro için de Kasım 2015 (seçim öncesi) çalışıyor olması koşulu getirilecek. Ayrıca 6552 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 11.09.2014 tarihinde bu işlerde çalışmakta olan ve halen çalışmaya devam edip İki yıl kıdemi olan kişilerin kadroya geçirilmesi söz konusu olabilir.

MALATYA’DA 20 BİN KİŞİ YARARLANACAK

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun taşeron işçilere verdiği kadro müjde doğrultusunda Malatya’da 20 bine yakın taşeron işçinin kadroya alınacağı bildirildi.

Malatya Büro Memur Sen Şube Başkanı Feyim Bingöl, “Taşeron çalışanlar, kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A kapsamındaki personel gibi değerlendirilecek. ”dedi. Özel sözleşmeli personel pozisyonunda 3'er yıllık sözleşme yapılacağını belirten Başkan Feyim Bingöl, sözleşme dönemleri her 3 yılda bir yenileneceğini kaydetti.

MAAŞLARI DEĞİŞMEYECEK

Başkan Bingöl sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kamuya alınan personele, şu anda aldıkları aylık üzerinden maaş verilecek. Bu kişiler hangi kurumun, hangi biriminde, hangi işi yapıyorlarsa aynı işi yapmaya devam edecek. Bu kişilerin görev yerlerinde değişiklik yapılmayacak. Söz konusu kişiler, mali hakları bakımından 4/B kapsamındaki sözleşmeli personel gibi memurların toplu sözleşme düzenine tabi olacaklar.”

ASIL İŞ YAPANLAR YARARLANACAK

Maliye Bakanlığının bu konuda bu konudaki yasal düzenleme hazırlıklarını 1-2 hafta içerisinde Meclise gönderebileceklerini belirten Başkan Bingöl, “Maliye Bakanımız Naci Ağbal'ın verdiği bilgiye göre, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde çalışanlar kapsama girecek. Bir yerde anahtar teslim götürü hizmet yapılıyorsa, kaç personelin çalışması gerektiği sözleşmede belirtilmemişse burada çalışan taşeronlar kapsama girmeyecek. Güvenlik, temizlik personeli gibi yardımcı personel; sağlık Bakanlığında, üniversitelerde yardımcı hizmetlerde çalışanlar, kamu idarelerinde hemşire, büro görevlisi, bilgi işlemci gibi asıl işleri yapanlar düzenlemeden yararlanacak ”şeklinde konuştu.

ALTYAPISI SAĞLAM OLUŞTURULMALI

Sağlık-Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Bingöl, Kamuda asıl, yardımcı ayrımı yapmadan taşeron işçiye kadro verilmesinin sürpriz olduğunu söyledi. Bingöl, “Şu andaki süreçte kanunun çıkmasını bekliyoruz. Kanun çıktıktan sonra 3 aylık dilim içerisinde inşallah bu sürece başlamış olacağız. Sendika olarak bu kadro olayı takdire şayan olarak görüyoruz. Hukuki zemininin, statülerinin, altyapının ciddi, sağlam bir şekilde olmasını bekliyoruz. Biz defalarca taşeronlaşmanın ortadan kaldırmasını istedik” dedi.

VATANA İHANET EDENLERE KADRO VERİLMEMELİ

Bingöl, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da vatana ihanet eden kişiler nedeni ile belediyeler ve özel idarelerin durumunun tam manasıyla netleşmediğini belirterek, “İnşallah TBMM tarafından bir komisyon kurulup kimin yerelde devletine vatanına hizmet ettiğini kimin vatanına ihanet ettiğini bildirip ona göre bu ayrımı yaparak en kısa sürede özel idare ve belediyelerde çalışan arkadaşlarımızda aynı sevinci yaşar diye ümit ediyorum” diye konuştu.

TAŞERON İŞÇİ KALMAYACAK

AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı, Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun Parti Grup toplantısında yaptığı açıklamayla 1 Kasım 2015 tarihinden önce kamuda çalışan tüm taşeron işçilere kadro müjdesi verdiğini hatırlattı. Kahtalı, “Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, AK Parti Grup Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulunmuştur. Başbakanımız, kamuda çalışan taşeron işçilere müjdeler vererek, asıl ve yardımcı personel ayrımı gözetmeksizin tüm kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınacağının müjdesini verdi. Yani, kamuda çalışıp ister asıl iş olsun, ister yardımcı iş olsun dışarıda tek bir taşeron işçisi kalmayacak şekilde herkes kadroya geçirilecek. Ayrıca bu kamuda çalışın işçiler, aynı yerde çalışmaya da devam edecekler” dedi.

İŞÇİLERİMİZE HAYIRLI OLSUN

Kahtalı, Başbakan Davutoğlu’nun öncelikle yaklaşık 150-200 bin kişiyi ilgilendiren ve kamuda asıl iş olarak nitelendiren taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili bir beklentinin olduğuna dikkat çekerek, “Herkes Başbakanımızdan, 150-200 bin işçiyi ilgilendiren bir açıklama bekliyordu. Fakat Başbakanımız, daha geniş kapsamlı bir açıklama yaptı. Bundan sonra nasıl kadroya alınacaklar, nasıl bordrolama işlemi yapılacak, bunların hepsi bir süreç, hepsini takip edeceğiz. Bütün bunlar yasal düzenlemelerle belirlenecek. Bu müjde yaklaşık 720 bin kişiyi yakından ilgilendiriyor. Ben de, kamuda çalışan tüm taşeron işçilere hayırlı olsun dileklerimi iletmek istiyorum” diye konuştu.

TAŞERON SİSTEMİNİ AKP GETİRDİ

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ise, Taşeron işçilik sistemine en başından bu yana karşı olduklarını belirtti. Kiraz, “Özellikle belediyelerde, hizmetlerin taşeron eliyle yapılmaması gerekiyor. Çünkü belediyeler, kamu hizmeti veriyorlar ve kendi çalışanlarıyla bunu gerçekleştirmelidir. Biz, bu uygulamaya baştan beri karşı çıkıyorduk. Taşeron sistem, belası başımıza AKP hükümeti döneminde getirilmiş ve yine onun döneminde güçlenmiştir ” dedi.

BELEDİYE PERSONELİ KADROYA ALINMALI

Kiraz, “Mevcut taşeron sisteme bağlı çalışanlara, bu şartlar altında kadro verileceğine inanmıyorum. Şuanda, kadroya yaklaşık 150 bin işçinin alınacağı dile getiriliyor. Meclise sunulan taslakta da, kadroya alınacağı dile getirilen işçiler, bakanlıklarda yada bazı devlet kurumlarında çalışan kişilerden oluşmaktadır. Tasarının ayrıntısına bakıldığında, ‘Belediyeye bağlı şirketlerde, çalışanlar kadroya geçmeyecek’ deniliyor. Kısacası, yapılan çalışmalara göre; belediyeler ve il özel idarelerinin en yüksek karar organlarının kararlarıyla bu idarelerde çalışanlar da kadroya geçiş yapabilecek, ancak belediyeler tarafından yine belediyelere ait şirketlerden ihale yoluyla çalıştırılan taşeron işçilere kadro verilmeyecek. Ayrıca yine kadroya alınacak işçilerin maaşları aynı kalacak. Yapılan bu uygulamayı anlamak mümkün değil” ifadelerinde bulundu.

4B’LİLERDE KADRO ALMALI

MHP Malatya İl Başkanı Mehmet Erdem, “Çalışanlara adil bir şekilde siyasi bakılmadan kadro verilecekse yapılan uygulamayı düzenlemeyi olumlu buluyorum ”dedi. Erdem, partilerin seçim vaatleri arasında taşeron işçiler ile kamuda sözleşmeli, geçici, 4B’li, 4C’li, vekil ve benzer şekilde çalışanlara kadro vereceklerinin yer aldığını da hatırlatması dikkat çekti. Haber-Foto :Hanifi Evren-Yakup Arkın

 TAŞERONDA BÜYÜK SEVİNÇ,  Gündem

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER