© Malatya Objektif

Trafik kazaları kader değil

MOTAŞ personeline, “Güvenli ve Verimli Sürüş Teknikleri” konusunda eğitim verildi. MOTAŞ, eğitim seminerlerine devam ediyor.

 

 

 

MOTAŞ, eğitim seminerlerine devam ediyor. Malatya Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Güvenli ve Verimli Sürüş Teknikleri” programı alanında uzman Teknik Eğitmen Yener Gülünay tarafından verildi. Programda güvenli sürüş teknikleri slayt eşliğinde anlatıldı. Programda, “Güvenli sürücü, gelen kazayı önceden fark edip erken önlemini alan kişidir. Karşısındaki sürücüyü daime acemi bilerek önlemini ona göre alan kişidir güvenli sürücü. Trafikte araç kullanırken risk almayan ve karşıdaki sürücünün hatasını öngörebilmektir profesyonellik. Trafikte refleks çok önemlidir ve araç kullanırken direksiyon sizin hayat alanınızdır. Bunun için kaza anında araca müdahale edebilmenin yolu koltuğunuzda oturuyor olmanıza bağlıdır, yani emniyet kemeri hayat kurtarır. Trafikte altın kural riske girmemektir. Problem oluştuktan sonra çözmek her zaman mümkün olmayabilir. Trafik kazaları kader değildir. Hiçbir şey insan hayatından önemli değildir. Verimli sürüş teknikleriyle yakıttan tasarruf ederken hem sarsmayan bir araçla yolculuk yaptırdığımız için müşteri memnuniyetini sağlamış hem de çevreye salınacak karbondioksit salınımını en aza indirgemiş olacağız. Böylece akaryakıtta dışa bağımlı olan ülkemizin milli servetinin dışarıya akıtılmasına engel olacağız” gibi konular anlatıldı.

137 bin trafik kazası

Verilen eğitimle ilgili değerlendirmede bulunan MOTAŞ Genel Müdürü Enver Sedat Tamgacı Türkiye’de meydana gelen kaza ve kazalarda hayatını kaybedenlerle ilgili verileri paylaştı. Tamgacı, “TÜİK verilerine göre, 2015 yılında Türkiye’de 137 bin 278 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 469 oldu. Kazaların oluş nedenlerinin başında 121 bin 951 kusurla sürücü hataları gelmektedir. Bunu 12 bin 269 kusurla yaya hataları izlemektedir. Verdiğimiz bu sonuçları göz önünde bulundurarak sürücü hatalarından kaynaklanan trafik kazalarını masaya yatırdık. İstatistiki verilerdeki diğer etkiler de bizi yakından ilgilendiriyor ancak, toplu taşım hizmeti yürüttüğümüzden sürücü hataları bizi birinci derecek ilgilendiriyor. Bu nedenle yürüttüğümüz eğitim programlarına ‘Güvenli ve Verimli Sürüş Teknikleri’ni kapsayan eğitimlere ağırlık veriyoruz. Verilen eğitimlerde gördük ki kaza yapmanın nedenlerinin en başında dikkatsizlik ve hız gelmektedir. Tabii ki bunun da sebepleri var. Mesela eğitim sistemimizden kaynaklanan sürücü hataları, saygı ve hoşgörünün eksikliği, araç bakımlarının zamanında ve düzenli olarak yapılmaması, trafikte takip mesafesinin korunmaması. Bu ve buna benzer hatalar canımızdan can alıyor. Trafik kazaları ülkemizde terörden daha çok can alıyor. Bunu en aza indirgemek için eğitim programlarımızı sıklaştırdık, sıklaştırmalıyız. Araç kullanmaya başlamadan beynimizi devreye almalıyız. Biz, yaratılmışların en şereflisi ve en değerlisi olan insanı taşıyoruz. İnsan, kırılacak en değerli eşyadan daha değerlidir bizim için. Bu bilinçle taşırız yolcularımızı. Adeta sırtımızda yumurta küfesi taşır gibi titiz davranıyoruz. Tüm personelimizi bu bilince erişinceye kadar eğitime ara vermeden devam edeceğiz. Eğitimlerimizi pratikte de devam ettireceğiz. Eğitici eğitimleri de vererek en az beş eğitici personel yetiştirerek yıl boyu eğitimlerimizi belli periyotlarda sürdüreceğiz” diye konuştu. Haber Merkezi

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER