© Malatya Objektif

Uyuşturucuyla ortaklaşa mücadele edilecek

‘Geleceğine Sahip Çık, Madde Bağımlılığından uzak dur’ temasıyla “Güçlü Nesiller, Güçlü Şehirler” projesi başlatıldı.

 

 

 

Malatya Valiliği, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kalkınma Bakanlığı işbirliğiyle Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında ‘Geleceğine Sahip Çık, Madde Bağımlılığından uzak dur’ temasıyla “Güçlü Nesiller, Güçlü Şehirler” projesi başlatıldı. Proje kapsamında 12 kurum ve kuruluş ortak olarak hareket edecek.

Kongre Kültür Merkezi Kemal Sunal Salonu'nda düzenlenen proje tanıtım toplantısına Malatya Valisi Süleyman Kamçı İl Jandarma Alay Komutanı Albay Şerafettin Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Oktay Taş, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, Memur-Sen 1 nolu Şube Başkanı Kerem Yıldırım, bazı sendika temsilcileri, kurum amirleri ve sağlık çalışanları ve öğretmenler katıldı.  Proje Vali Yardımcısı Abdul Kadir Duran başkanlığında ve , Malatya Proje İl Halk Sağlığı personeli Bülent Ceylan koordinatörlüğünde yürütülecek.

Program öncesinde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener programın amacı, kapsamı ve paydaşları hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında “Güçlü Nesiller, Güçlü Şehirler” Uyuşturucu madde kullanımının ve madde kullanımına bağlı ölümlerin tüm dünyada ve ülkemizde yıllar içinde artış ciddi artış gösterdiğinin altı çizilen açıklamada “Bu durumun daha ciddi boyutlara ulaşmadan ülkemizde uyuşturucu kullanımının önlenmesi ve azaltılmasına yönelik önlemlerin daha önlemlerin daha ciddi olarak ek alınması gerektiğinden bağımlılıkla mücadele de öncelikle ele alınması koruyucu önlemlerdir” ifadelerine yer verdi.

Şener proje çalışmalarına da değinerek projenin  Malatya Valiliğinin desteği ve Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğünün Koordinatörlüğünde yapıldığına atıfta bulunarak “ 12 Kurum- Kuruluş, STK.larının katılımı ile oldukça kapsamlı ve  1 yıl süreli 'Güçlü Nesiller Güçlü Şehirler Projesi"  hayata geçirilmiş ve çok kapsamlı, çok boyutlu bir madde bağımlılığı ve farkındalık projesi oluşturulmuştur.Ülkemizde madde kullanımın artması ve kullanma yaşının ilköğretime kadar düşmüş olması endişe vericidir. Madde kullanımının endişe verici boyutlara gelmesi bu konuda öneyici çalışmaların önemini arttırmaktadır. Madde ile ilk karşılaşma yaşının 12-17 olduğu dikkate alındığında bu (bu guruba yönelik önleyici faaliyetlerin yoğunlaştırılması gerektiği kaçınılmaz olup maddeye başlanmadan önce. eğitim ve bilgilendirme ile ÖNLEME faaliyetleri önem taşımaktadır” ifadeleri yer aldı

150 kişiye özel eğitim verilecek

İl Halk Sağlığı personeli Proje koordinatörü Bülent Ceylan ise açılışta yaptığı bilgilendirmede projede yer alacak olan çoğunlukla rehber öğretmenlerden oluşan 150 kişiye İnönü Üniversitesinin kontrolü ve denetiminde sertifikalı olarak 40 saatlik bir "Madde bağımlılığı ile mücadele eğitici eğitimi" verilmektedir. Malatya il genelinde: 102bin öğrenci ( Orta Öğretim-Lise)- 275 rehber öğretmen. 348 müdürü. 1.740 okul aile birliği yönetim kurulu üyesi. Din görevlileri, Kuran kursu muhtarlar, öğrenci velileri. Bağımlılar ve aileleri, Emniyet mensupları, Aile ve sosyal politikalar il müdürlüğü bünyesinde koruma altındaki çocuklar ve çeşitli kamu kurumlarında çalışanlar Madde bağımlılığı ile mücadele projesi kapsamında olup hedef kitlemizi oluşturmaktadırlar. Bu projemizde ulaşılması hedeflenen toplam kişi sayısı 308.363 kişidir şeklinde bilgiler vererek Malatya il merkezi ve 11 ilçede yer alan okullarda ve farklı platformlarda eğitimler verilecektir dedi.

Projenin önemi ile ilgili konuşan Vali Süleyman Kamçı ise konuşmasında Uyuşturucu madde kullanımı, Önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve birçok dalıyla birlikte sosyal ve güvenlik boyutları olan önemli bir konu olduğunun altını çizdi. Kamçı açıklamasını “Türkiye ve dünyada hızla bağımlılık yapıcı madde alım oranları artmakta, maddeye başlama yaşları ise tüyler ürpertici bir şekilde gittikçe düşmektedir. Kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını yok insanı insan olmaktan çıkaran uyuşturucu maddelerle mücadele etmek, geleceğimiz olan çocuk maddelerden korumak ancak iyi bir koruyucu halk sağlığı yaklaşımıyla olabilecektir. Tedavinin zorluğu ve sürecin uzunluğu ve hatta Çoğu zaman başarı sağlanamaması koruyucu aktivitelerin önemini arttırmaktadır. Bu tür maddelerin kullanımı sadece gençlerin bireysel yaşamını olumsuz etkilemekle kalmaz, toplumu da etkiler. Şehirlerimizi ve tüm toplumu güçlü kılmak için gençlerimizi madde ile karşılaşmadan önce korumak, sosyal projeler ile desteklemek, çeşitli sanat ve spor faaliyetleri ile potansiyellerini ortaya çıkarmak hepimizin görevidir. Bu proje tüm bu faaliyetleri içermesi ve çok sesli olması nedeni ile büyük önem taşımaktadır.

Projede görev alan tüm kurum, kuruluş ve STK lara üstlenmiş oldukları bu zorlu ve önemli görevden dolayı teşekkür eder başarılar dilerim. Tüm toplumu olumsuz yönde etkileyen, üretkenliğini ve refahını bozan madde bağımlılığı ile mücadele etmek kaçınılmaz bir sorumluluktur. Bu aşamada en önemli görev başta rehberlik servisleri olmak üzere siz değerli öğretmenlere düşmektedir. Bilgilenme ve bilinçlenme faaliyetleri ile bağımlılıkla mücadele ile ilgili farkındalığın arttıran bu tür projeler bu nedenle oldukça değerli ve önemlidir” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından programa destek verecek öğretmenlere ise sertifikaları Vali Süleyman Kamçı tarafından verildi.

Haber-Foto : A.Vahap Kaygusuz 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER