VALİLİK İŞ BULMA KURUMU DEĞİL
GÜNDEMMalatya Valisi Süleyman Kamçı, kentte iş arayanların aklına gelen ilk adreslerin Valilik ve belediyelerin görülmesinin yanlış olduğunu söyledi. Kamçı, “Bana mektup yazarak iş isteyenler bile oluyor. İş isteyenler arasında özel sektörde çalışanlar dahi var
Vali Süleyman Kamçı yaptığı açıklamada, Malatya’nın önemli problemleri arasında işsizliğinde yer aldığını ve işsizliğin çözümü noktasında Organize Sanayideki fabrikaların işçi çalıştırma kapasitelerinin arttırılması gerektiğini vurguladı. Kamçı, “Organize Sanayi bölgemiz bu anlamda istediğimiz, arzu ettiğimiz bir seviyede değil. Büyük yatırımcıları kentte getirerek en az bin işçi çalıştıran fabrikalar kurmasını arzuluyorum. Bu noktada girişimlerimiz sürmektedir” dedi. Kısa bir süre öncesine kadar düzenledikleri halk gününün arzuladıkları şekilde olmadığını belirten Kamçı, halk günlerinin sadece iş ve yardım olarak görülmesinden ziyade işadamların ve gazetecilerinde kent ile ilgili projelerini ortaya koyacakları şekilde gerçekleştirilmesini amaçladıklarını kaydetti. Kamçı, “Bizde maalesef halk günü yapılınca sadece yardım ve iş için gelenler olur, başka hiçbir şey için gelen olmaz. Güvenlikle sıkıntısı olan, polisle sıkıntısı olan, jandarmayla sıkıntısı olan, trafikle sıkıntısı olan hiç gelmedi” diye konuştu.
Malatya gerçek bir büyükşehir değil
Malatya’nın trafik sorunu olduğunu ve çözülmesi için gayret sarf ettiğini ifade eden Süleyman Kamçı, “Elimizde bir sihirli değnek olsa da çözsek. Malatya Büyükşehir “çok büyükşehir” değil ama “yine de bir Büyükşehir” statüsünde. Şehirde 600 bine yakın bir nüfusumuz var. Ancak Malatya özelliği olan bir il değil. Vatandaşın kafasında hala küçük kasabalarda olduğu gibi, nereye gidiyorsun deyince “çarşıya” gidiyorum der. Çarşı dediğiniz yer şehrin alışveriş yapılan yeridir. Maalesef Malatya'da çarşıya gidiyorum lafı geçerlidir. Çarşıya gidiyorum deyince neler aklımıza gelir; Valiliğin önü, Şire Pazarı, İnönü Caddesi. Bir avuç kadar yer ve çok toplu bir yer değil. Toplu bir yer Malatya'nın Çarşısı. Ama gelin görün ki özellikle mesai saatleri bitiminde ve sabah mesai saatlerinin başlangıcında yoğun bir trafik oluyor. Bunu önlemek çok kolay bir iş değil. Tümüyle hemen şöyle yapıp ortadan kaldıracağız demek mümkün değil. Zamanla bu ana cadde üzerindeki durma ve kalkmaları yasaklamamız lazım” ifadesinde bulundu.
Araç parkları kısa süreli olmalı
Kent içerisindeki park yasaklarının daha kısa süreli olması gerektiğini anlatan Kamçı, kendilerine bağlı trafik ekiplerinin ise sadece komisyonda bir üye olarak temsil edildiğini belirtti. Kamçı, “Dolayısıyla bu konu Büyükşehir'in görevleri arasında ancak, bizler asayiş ve emniyet yönünden bunun düzenlenmesinde yarar var diyoruz. Asıl ne yapılmalı derseniz; bahsettiğim İnönü Caddesi’nde, Kışla Caddesi'nde yani ana arterlerde park etmenin yada kalkmanın 3-5 dakika olması gerekir. Araçların duruşları 10-15 dakikayı geçiyor. Onlarında zamanla yasaklanacağını düşünüyorum. Bu ana arterler haricinde ve otoparkların ve trafik akımının sağlanması lazım. Kuzey Çevreyolu yapılmasıyla ilgili de yapıldığında şuandaki çevreyolu dediğimiz ama şehir içerisinde kalmış olan doğu ve batıyı birbirine bağlayan aksımız şehir içi trafiği olursa belki trafikte bir rahatlama sağlanır diye düşünüyorum” dedi. Güney Çevreyolu projesiyle ilgili bir takım çalışmaların yapıldığını kaydeden Vali Kamçı, projede incelemelerin sürdüğünü belirtti. Kuzey Çevreyolu projesinin ihalesinin yapıldığını anımsatan Kamçı, ihalenin sonuçlanmasına müteakip yapım işine başlanılacağını sözlerine ekledi.
Kayısı’da hasar yüzde 30 oranında
Kayısıdaki don hasarıyla ilgilide konuşan Kamçı, kentteki kayısı üreticilerinin TARSİM’e sigorta yaptırma oranlarının düşük olduğunu belirtti. “Bize gelen bilgilerde bazı ilçelerde yüzde 30 oranında dondan dolayı yanmalar var. Bazı yerlerde bu oran daha da fazla. Her yıl don olayının yüksek oranda olduğu bölgelere kayısı dikmemek gerekiyor. O bölgelerde alternatif ürünlere yönelmemiz gerekmektedir” dedi.
Sigorta yaptıranlar çok az
Kentteki kayısının ancak yüzde 25’inin sigortalanmış olduğunu ifade eden Kamçı, “40 bin civarında üreticimiz var. Bunun yaklaşık 10 bin civarında, tahmin olarak söylüyorum yüzde 25’i kadar sigorta yaptıran var. Aslında çok düşük bir oran. Bu oranın artması lazım. Şuan zarar, ziyan ne kadardır diye soracak olursanız ancak gelecek hafta belli olacak” diye konuştu.
Okullarda güvenliği arttırıyoruz
Malatya’nın huzurlu bir kent olduğunu söyleyen Kamçı, “Şu ortamda bizim en önemli görevlerimizden biri vatandaşın can, mal, namus, mevzusunu korumak ve gerekli önlemleri almaktır. Bu kapsamda okullarımıza büyük önem veriyoruz. Okullarımız çünkü suç odaklarının hedef kitlesi şeklinde olabiliyor. Başta uyuşturucu olmak üzere zaman zaman televizyonlarımızda istemediğimiz şeyler görüyoruz. Çok şükür Malatya’mızda bizi üzecek çok önemli hadiseler olmuyor. Ama o yöne meyilli olanlar olabilir. Okullarımızın tümünde hem resmi görevlilerimiz hem de sivil görevlilerimiz var. Resmi olunca onların bu tür faaliyette bulunanların yakalama konusunda biraz daha gücü azalıyor” dedi.
Beydağı yeşilleniyor
Beydağı’ndaki ağaçlandırma çalışmaları hakkında konuşan Vali Kamçı, şuan itibariyle orada ağaçlandırma alanı olarak tahsis edilen her yere fidanların dikilmiş durumda olduğunu belirtti. Kamçı, “Orman teşkilatına talimatınız oradaki ağaçlar kurumayacak, kuruyanın yerine yenisi dikilecek ve yeşillenecek yavaş yavaş Beydağı’da yeşillenmeye başladı” ifadesinde bulundu.
Geçmişteki hatalar olmayacak
Malatya’nın bir fuar kenti olma yolunda önemli mesafeler kat ettiğini ifade eden Kamçı, bu yıl yine Kitap Fuarı belediyenin arkasındaki alanda yapılacağını ve yerel basına yönelik geçmişte yaşanılan hataların tekrarlanması noktasında talimatlarının olduğunu belirtti.
Turist sayısı gülünç bir rakam
Adıyaman'ın Kahta ilçesinde yer alan ve kentin simgesi haline gelen Nemrut Dağı, Malatya'nın da dağa yönelik yatırım çalışmaları nedeniyle yıllardır iki kent arasında tartışma konusu olduğunu hatırlatan Kamçı, bu tartışmaların yerine artık turizm potansiyelini arttırmak meselesi olmalıdır dedi. Kamçı, “Nemrut Adıyaman'ın olsa ne olur Malatya'nın olsa ne olur orada güzel bir dünya mirası olarak duruyor. Ondan biz yatırımcılar turizmciler nasıl daha fazla yararlanabilir, illerimize nasıl daha fazla katkı sağlayabilir diye düşünüyorum bunun hesabını yapmayı, planlamalarını düşünüyorum. Onlarındır, bizimdir diye bir şey yok zaten devlet sınırını çizmiş kuzey tarafta belli bir kısım Adıyaman'ın öbür tarafı bizim. İşin uzmanları diyor ki Adıyaman'dan gelen kişi Nemrut’u geldikten sonra Malatya üzerinden dönmeli, Malatya'dan giden kişide buradan Adıyaman üzerinden dönmeli. Bir önceki sene verileri 35 bin kişi Adıyaman'dan,15 bin kişi bizden Nemrut’a giden olmuş. Toplamda 40 bin kişi yani çok gülünç bir rakam” şeklinde konuştu.
Gelen yatırımcılara kenti anlatmalıyız
14-17 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan Malatya Tarım Fuarına katılan firmaları kente yatırım yapmaya yöneltme noktasında çalışmalar yapılacağını ifade eden Kamçı, “Şuanda açılacak olan tarım fuarı ile ilgili arkadaşlara talimat verdim. Konya gibi bazı illerimizde tarım aleti üreten makinalar üreten fabrikalar oldukça fazla. O gelen yatırımcılara bedava arsa verdiğimizi çeşitli vesilelerle anlatırım dedim. Benim Vali olarak anlatmam yerine siz sivil toplum örgütleri olarak anlatın, ziraatçı olarak anlatın dedim. Orada arkadaşları tarım fuarına beklediğimiz anlamında bilgilendirdik ve onlardan rica ettik. Tarım aletleri yapanlara öncelik vermeyi planlıyoruz. Onların ilimize gelmesi yaklaşık bin işçi çalıştıran 5-10 tane fabrika kurmaları önemlidir” dedi.
500 arsa tahsisi yapacağız
Malatya’da kayısının halen bir sanayi ürünü olamadığını vurgulayan Kamçı, kayısının katma değerinin arttırılmasıyla ilgili çalışmaların yürütülmesinin önemli olduğunu söyledi. Kamçı, “Malatya'nın hedefi 50 bin işçi çalıştıran bir Organize Sanayi Bölgesi olmalı. Şu anda üçüncü Organize Sanayi Bölgesi'nde 500 arsa tahsisi yapacağız. Şu anda 800 kişi oradan arsa istiyor. Ancak biz çok seçici oluyoruz o konuda. Ekonomik yönden yararını araştırıp ona göre izin veriyoruz. 500 arsa oranın tüm alt yapısı tamamlandığında hizmete geçmiş olacak. Bu yüz bin işçiye tekabül edebilir. İnşallah Malatyalılar o günleri de görecek” diye konuştu.
Kütüphane başka yerde olmalı
Kernek Meydanındaki kütüphanenin başka bir noktada olmasını arzu ettiğini ifade eden Kamçı, “Kütüphanenin oradan kaldırılmasını, caminin yıkılmasını yerine güzel bir cami yapılarak o meydanın Kernek Meydanı'na bir güzellik atmasını arzu ediyorum. Gönlümden geçen oydu ama kütüphanemize uygun bir yer bulamadık. Beylerderesi yakınlarında bir yer söylediler bakanlıktan gelen yetkililer haklı olarak kabul etmediler. Kütüphaneye çocuklarımızın kolayca ulaşabilecekleri, kolayca okuyabilecekleri bir yer olmalıdır. Oranın güçlendiriliyor olması bunun yapılmayacağı anlamına gelmez onu özellikle ifade edeyim. Şuan için güçlendirilmesi gerekiyordu az bir masrafla o yapılıyor, henüz bir yer bulamadık bir karar veremedik” şeklinde konuştu. Vali Kamçı’nın Perşembe günü saat 20.40 da Vuslat TV ekranlarında olacağı kaydedildi. Haber-Foto: Hanifi Evren-A.Vahap Kaygusuz-Yakup Arkın
İlginizi Çekebilir