© Malatya Objektif

Vergide Elektronik Tebligat Dönemi!

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, kağıt ortamında ve el ile yapılan tebligatları 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren elektronik ortama taşıyacak, böylece hem kağıttan ve zamandan tasarruf sağlanmış olacak hem de “Tebligat bana ulaşmadı” sorunu ortadan kalkmış olacak

 

Malatya Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz Elektronik Tebligat Sistemi ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Daire Binasında gerçekleşen toplantıda sistemle ilgili detaylı bilgiler aktaran Poyraz,  Mükelleflerin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için yıl sonunu beklemeden biran önce  Elektronik tebligat adreslerinin alınması gerektiğine vurgu yaparak şu ifadelere yer verdi;

 

ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİ NEDİR?

“Elektronik Tebligatın Amacı; 01 Ocak 2016 tarihinden itibaren Vergi Dairelerince düzenlenen ve mükellefler ile diğer muhataplarına 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre tebliği gereken evrakın, Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla elektronik ortamda tebliğ edilmesidir.

 

ELEKTRONİK TEBLİGAT KAPSAMINDA OLANLAR

Kurumlar vergisi mükellefleri, Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar, İsteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep edenler. Kazançları basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç bunun dışında tutulmaktadır.

 

YILSONUNA KADAR BAŞVURUNUZU YAPIN!

E-tebligat uygulaması 1 Ocak 2016 tarihinde başlayacaktır, ancak bu tarihten önce e-tebligat uygulamasına geçmek için bildirimde bulunanlara 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren e-tebligat yapılabilir. E-tebligat sistemini kullanması zorunlu olan mükelleflerimiz cezai işlemlere maruz kalmamaları için yılsonunu beklemeden belirlenen usul ve esaslara uymaları ve biran evvel Elektronik Tebligat adreslerini almaları yararlarına olacaktır.

 

E TEBLİGAT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Kurumlar Vergisi Mükellefleri, 01 Ocak 2016 tarihine kadar Elektronik Tebligat Talep Bildirimini, kanuni temsilcileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla bizzat vergi dairesine verecekler ve gerekli şartları taşıyan mükelleflere internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi verilerek elektronik tebligat adresi edinmiş olacaklardır. Gelir Vergisi Mükellefleri de aynı tarihe kadar  Elektronik Tebligat Talep Bildirimini, internet vergi dairesinde elektronik ortamda doldurmaları ve elektronik tebligat sistemini kullanmaya başlamaları gerekmektedir. Bu mükelleflerin, söz konusu bildirimi kendileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla vergi dairesi müdürlüğümüze bizzat vermeleri de mümkündür. İsteğe Bağlı Olarak Kendilerine Elektronik Tebligat Yapılmasını Talep Edenler ise kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküller katma değer vergisi veya gelir (stopaj) vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine başvuruda bulunarak sistemi kullanabileceklerdir. Gerçek kişiler de yine İnternet vergi dairesi aracılığıyla başvurarak veya ikametgahlarının bulunduğu yer vergi dairesine bizzat veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla başvuruda bulunarak sistemi kullanmaları mümkündür.

 

SMS YOLUYLA YA DA MAİL OLARAK BİLDİRİLECEK

Mükelleflere e-tebligat yapıldığında, Elektronik Tebligat Talep Bildiriminde yer alan telefon numarası veya e-posta adreslerine; SMS veya e-posta ile bilgilendirme yapılacaktır.

 

5 GÜN İÇİNDE TEBLİĞ EDİLMİŞ SAYILACAK

Elektronik imzalı tebliğ evrakı, muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır. Olay kayıtları, işlem zaman bilgisi eklenerek, erişilebilir şekilde arşivlerde otuz yıl süreyle saklanacaktır. Elektronik Tebligat edinme zorunluluğu. 01 Ocak 2016 tarihinden sonra mükellefiyet tesis ettiren kurumlar vergisi mükellefleri işe başlama tarihini takip eden 15 gün içerisinde, gelir vergisi mükellefleri ise mükellefiyet sırasında formu ilgili vergi dairesine vermek zorundadır. Elektronik Tebligat Sisteminden Çıkış, Tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının silindiği(nevi değişikliği ve birleşme halleri dahil) tarih itibarıyla, Gerçek kişilerde ise ilgilinin ölümü veya gaipliğine karar verildiğinin idare tarafından tespit edildiği durumlarda ölüm/karar tarihi itibarıyla ilgilinin elektronik tebligat adresi re’sen kapatılır.

 

DEĞİŞİKLİKLER BİLDİRİLMEZSE…

Mükelleflerin Sorumluluğu, Elektronik Tebligat Talep Bildirimini süresinde, tam ve doğru olarak vergi dairesine beyan etmekle, Beyan edilen bilgilerde meydana gelecek değişiklikleri öncesinde veya en geç değişiklik tarihinde vergi dairesine bildirmekle sorumludurlar. Getirilen yükümlülüklere uymamaları halinde, haklarında V.U.K’ nun Mükerrer 355 inci maddesindeki Özel Usulsüzlük Cezası uygulanır.

 

MAL MÜDÜRLÜKLERİNE BAĞLI MÜKELLEFLER ŞİMDİLİK KAPSAM DIŞINDA

Mal müdürlüklerinin elektronik tebligat sistemine teknolojik uyum çalışmaları devam etmekte olduğundan, mal müdürlüklerine bağlı mükellefler Elektronik Tebligat kapsamında değildir.”

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER