© Malatya Objektif

Yaylacılar Bayramı Bekliyor

Her yıl Mayıs ayının sonuna doğru yaylalara çıkan yaylacıların büyük bir bölümü Ramazan Bayramı sonrasında yaylaya çıkmayı bekliyor. Bayram sonrasında yaylalara çıkacak olan yaklaşık 300 bin hayvan 1 Ekime kadar yaylalarda otlayacak

Aileleriyle birlikte yaylalara çıkacak olan küçükbaş hayvan yetiştiricileri normal olarak açılan yayla sezonunun 1 Mayısta başladığını hatırlatarak yağışların yoğun bir şekilde mayıs sonuna kadar sürmesinin yaylaya çıkmaları ötelediğini belirttiler. Diğer bir yandan okulların tatil olmasını beklerken diğer yandan da Ramazan Bayramını aileleriyle geçirmek için bayram sonrası yaylaya çıkmanın hazırlıklarına başladıklarını ifade ediyorlar.

YAYLALARIMIZ KÜÇÜKBAŞ İÇİN DAHA UYGUN

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek gazetemize yaptığı açıklamada bir kısım yaylacıların yaylaya çıktıklarını hatırlatarak Malatya’daki yaylalarla ilgili şu bilgileri verdi. Bölgemizde ki mera ve yayla alanlarının bitki tür ve vejetasyonu iklim ve coğrafi yapı gereğince kısa boylu bitkilerden oluştuğu için ağırlıklı olarak Küçükbaş hayvan yani koyunculuğa daha müsaittir. Hayvanların ağız yapılarak beslenme şeklini birinci derecede etkilediği için kısa boylu bitkiler Büyükbaş hayvan beslenmesine otlamasına uygun değildir.

YAYLALARDA 300 BİN KÜÇÜKBAŞ HAYVAN OLACAK

İstatistik kayıtlarına göre 270.000 civarında koyun, 70.000 civarında ise keçi olmak üzere yaklaşık 340.000 civarında küçükbaş hayvan mevcut olup bunun büyük çoğunluğu yaz aylarında gerek sıcaklık nedeni gerekse de yeterli otlatma için yaylalara götürülmektedir. Bu rakamlara il dışından göçer şeklinde mevsimlik gelen hayvan sayıları da eklenince aktif ve yoğun olarak kullanılan yaylar artmaktadır.

150 GÜN YAYLALARDA KALACAKLAR

İlimizde Valilik tarafından belirlenen otlatma mevsiminin ise 2019 yılına esas olmak üzere yayla kullanım takvimi açılanmıştı. Yayınlanan takvime göre rakımı düşük olan ilçelerimizi kapsayan Battalgazi, Yazıhan ve Kale ilçelerinde yaylaya çıkış ve otlatma başlangıcı olarak 15 Nisan-  15 Eylül tarihleri diğer ilçelerde ise 1 Mayıs – 1 Ekim olarak yaklaşık 150 günlük bir otlatma peryodu belirlemiştir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER