© Malatya Objektif

Uzmanlar Hamas'ın "Yeni Siyaset Belgesi"ni yorumladı

Hamas’ın dün açıkladığı "Yeni Siyaset Belgesi"ni konunun uzmanlarıyla değerlendirdik.

Uzun bir çalışmanın sonucu olarak Filistin İslami Direniş Örgütü (Hamas) yeni siyaset belgesini Katar'ın başkenti Doha'da bir basın toplantısıyla açıkladı. Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, belgenin Hamas'ın tüm liderlerinin, içerideki ve dışarıdaki kurumlarının ortak görüşünü yansıttığını ifade etti.

Hamas’ın Yeni Siyaset Belgesi’ni değerlendirdiğimiz gazeteci yazar Taha Kılınç “Yeni Siyaset Belgesi”nin 3 önemli noktasını şöyle özetledi.

“Belgenin en önemli maddesi, Hamas’ın 1967 sınırları üzerinden bir Filistin Devleti’ni kabul etmesidir. Böylece Hamas, pratikte İsrail’in varlığını kabul etmiş oluyor. Bu sahadaki gerçeklere uygun bir hamle” diyen Kılınç diğer iki maddeyi şöyle özetledi:

“İkinci olarak Belge, Mahmut Abbas ve tabi Arafat çizgisiyle Hamas’ın barışması ve buluşması anlamına geliyor. Üçüncü önemli noktası ise; Hamas bizim kavgamız Yahudilerle değil Siyonist İşgale karşı diyerek yeni bir açılım sağlıyor.” dedi.

TAHA KILINÇ: İNSANLAR ARTIK SLOGAN DEĞİL İCRAAT İSTİYOR

Hamas’ın bölgede var olan gerçekliği resmiyete döktüğünü aktaran Kılınç, “Yeni Siyaset Belgesi”ni yeni bir ufuk olarak değil mecburi bir çizgi değişikliği olarak yorumluyor ve ekliyor:

“İslam Dünyasında Türkiye’yi hariç tutarsak Filistin davasını gerçek sahiplenen devlet yok. Her ülke kendi menfaati doğrultusunda değerlendiriyor meseleyi, dolayısıyla Hamas Filistin meselesinin tek yüklenicisi değil artık elimdekini kaybetmeyeyim noktasına geldi. Şunu da görmek lazım; özellikle ekonomik anlamda insanlar bunalmış durumdalar ve patlama noktasındalar.

Bir patlama gerçekleştiğinde de bunun altında Hamas da kalacak. Hamas da bunun farkında. İnsanlar artık ideolojik slogan değil aş bekliyor, icraat bekliyor. Şuan Gazze’ye günde 4 saat elektrik veriliyor. Bütün bunlar düşünüldüğünde halk artık tamam slogan atmayı bırakın bizim hayatımızı kolaylaştıracak, elektrik, aş verin diyorlar. Hamas da bu isteklere kayıtsız kalamazdı.”

MUHAYMER EBU SAADE: HAMAS, FKÖ'NÜN PROGRAMINA ÇOK YAKLAŞTI

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gazze'deki Ezher Üniversitesi Siyasal Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhaymer Ebu Saade, Fetih Hareketi'nin, Hamas'ın açıklanan belgesinde yer alan "siyasal itidal" söylemine endişeyle bakabileceğini belirterek, "Hamas, FKÖ'nün 1988'de 'Filistin'in alt sınırı' başlığıyla ilan ettiği programına çok yaklaştı." dedi.

AZZAM TAMİMİ: MÜCADELE YAHUDİLERE DEĞİL SİYONİST PROJEYE KARŞI

Filistinli akademisyen yazar Azzam Tamimi ise yaptığı açıklamada; “Eski tüzük, Filistin’de politik olmaktan çok dini argümanlar sunuyor” diyor ve ekliyor:

“Yeni tüzük eskisine göre daha politik argümanlarla açıklıyor kendisini. Hamas’ın mücadelesinin Yahudilere karşı değil Siyonist Projeye karşı olduğunu vurguluyor. Yeni tüzük, Siyonist düşüncenin sömürgeci politikalara sürekli başvurmasına karşı çatışmanın temel nedenini açıkça ortaya koyuyor ve komplo teorilerinden arınmış oluyor.” 

Kaynak: Haber10

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER