© Malatya Objektif

Yepyeni bir Akçadağ

Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, Akçadağ ilçesinde Doğu, Kültür ve Başpınar Mahallelerinde 268 konutun bulunduğu 52 hektarlık bir alan üzerinde yapılacak Kentsel dönüşüm çalışmaları sayesinde yepyeni bir Akçadağ’ı ortaya çıkaracaklarını söyledi.

 

Haftanın konuğu: Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan

Ankara Vali Yardımcılığı görevini bırakarak neden Akçadağ’a geldi? Akçadağ’ı nasıl markalaştırma çabasında? Kentsel dönüşümün Akçadağ’a artıları neler? Hipodrom kurulacak mı? Doğalgaz geliyor mu? Muhalefetin ağzına sakız ettiği Kültür Sitesi yıkılıyor mu? Meslek Yüksek Okulu için kime teşekkür etti? Mermer OSB’nin son durumu ne? Biz sorduk, Ali Kazgan yanıtladı.

Ankara gibi bir ilin vali yardımcılığı görevinden ayrılarak neden geldiniz Akçadağ’a?

ALİ KAZGAN: Şuanda hükümette önemli görevlerde bulunan dostlarımızın, arkadaşlarımızın teklifi ile Akçadağ’a geldik. Bir taraftan da nasibimizde doğduğumuz, büyüdüğümüz ilçemize hizmet etmek varmış.

Peki, geldiğinizde nasıl bir Akçadağ gördünüz?

ALİ KAZGAN: Eğitimden sağlığa, kültürden altyapıya kadar hizmette sınıfta kalmış bir Akçadağ gördüm. Daha doğrusu sosyal yaşam kalitesi göstergelerinin diplerde olduğu bir Akçadağ gördüm.

Yani Akçadağ hizmet görmemiş mi?

ALİ KAZGAN: Aynen. Akçadağ 2000 yılında 49 bin olan nüfusu 2014 yılında 29 bin olan bir ilçeye dönüşmüş. Hizmetin olduğu, rahatlığın ve ihtiyacın giderildiği bir yer olmuş olsa idi nüfusu sizce düşer miydi?

Peki, amacınız nedir?

ALİ KAZGAN: Amacımız belli Akçadağ’ı 3.metropol ilçe yapmak. Şuanda ilçenin mevcut potansiyellerini harekete geçirmek için gayret sarf ediyorum.

Hakikaten Akçadağ’ın 77 mahallesine nasıl hizmet götüreceksiniz?

ALİ KAZGAN: Biz 77 mahalleyi 5 bölgeye ayırdık ve ilk etapta bu bölgelerin ihtiyaçlarını tespit ettik. Mahallelerin ilçe merkezine bağlantılarını sağlayacak ulaşım planlamasını yaptık. Bu planlamayla birlikte ilçe ekonomisinin sosyal, kültürel ve ekonomik manada canlanmasını hedefledik. Laf değil icraat ürettik ve üretirken de biz yaptığımız her işi ölçek ekonomisine göre yaptık. Bir yandan merkezi hükümetten, bir yandan büyükşehir belediyesinden, bir yandan da kendi belediyemizle birlikte hizmet üretiyoruz.

Bu hizmetleri vatandaşa götürme noktasında büyükşehir yasası işe yaradı mı diyorsunuz?

ALİ KAZGAN: Ben onu demek istemiyorum. Farklı bir pencereden bakarsanız Büyükşehir yasası bu haliyle bize uymuyor. Şimdi büyükşehir yasasıyla birlikte bizlerin elleri, kolları bağlı. Bizden yasayla ilgili fikrimiz soruldu. Ben bu yasadaki tespit ettiğim eksiklikleri ilgili mercilere aktardım.

Göreve geldiğinizde belediyenizin borcu çok muydu?

ALİ KAZGAN: Oda laf mı? Göreve geldiğimiz zaman belediyenin 14 milyon TL borcu vardı. Bu borcun 1,5 milyon TL’si kapanan Ören, Kozluca ve Bahri beldelerinden kalmaydı. Geri kalan 12,5 milyon TL ise Akçadağ Belediyesinin plansız, programsız yöneticilerinin kötü yönetiminden kaynaklanan borçlardı.

Şimdi siz, sizlerden önceki başkana laf çaktınız değil mi?

ALİ KAZGAN: Gülüyor… Ben laf çakmadım. Gerçekleri konuşuyorum. Göreve geldiğimiz zamanda bakın çıkıp borçları, belediyenin durumunu sizler(basın) aracılıyla kamuoyuna açıklamıştık. Amacımız vatandaşımıza bu neyin borcu diye geçmişin bir muhasebesini yaptırtmaktı.

Peki, vatandaş muhasebesini yaptı mı?

ALİ KAZGAN: Ben o konuya girmek istemiyorum, Akçadağ halkının vicdanına bırakıyorum. Zamanında borçları ödemeyen, çiçekçiden tutunda her türlü esnafa borç takan bir belediyeden şimdi tıkır tıkır geçmişin borcunu ödeyen ve hizmet üreten bir belediyeye dönüştürdük.

Bakıyorum da harbiden geçmiş yönetimin yanlışları çokmuş.

ALİ KAZGAN: Bunu gelin Akçadağ halkına sorun.

Tamam. Devam edelim. Sizin derdiniz, amacınız gayeniz nedir Akçadağ ile ilgili?

ALİ KAZGAN: Biz Akçadağ’ı eğitim, sağlık, kültür, sanat dahil her alanda cazibe merkezi haline getirmek. Bunu yapabilmek için ekibimizle gece gündüz demeden büyük bir gayretle çalışıyoruz. Biz vatandaşımızın dertlerini, sıkıntılarını gayet iyi biliyoruz ve o sorunları çözebilmek için azami gayret gösteriyoruz.

Ne diyelim şimdi Allah gayretlerinizi arttırsın demekten başka.

Şimdi artık Akçadağ’a yapılan hizmetleri konuşalım mı?

ALİ KAZGAN: Evet konuşalım.

Akçadağ Meslek Yüksekokulu ne oldu?

ALİ KAZGAN: Battalgazi Tacan kampüsündeki İnönü Üniversitesi Akçadağ Meslek Yüksek Okulu'muz ilçemize taşındı. İnönü Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik sayesinde Akçadağ ilçemizin Meslek Yüksek Okulu inşaatı bir yıl gibi kısa bir sürede tamamlanarak eğitim ve öğretim faaliyetlerine başladı. Anadolu Öğretmen Lisesi, Fen Lisesi’ne, Akçadağ Yatılı İlköğretim Bölge Okulu ( YİBO ) Sağlık Meslek Lisesi’ne dönüştürerek ilçemize kazandırdık. 300 öğrenci kapasiteli Akçadağ Fen Lisesi bitişiğindeki pansiyon faaliyete geçti.

İlçenizde 1992 yılında temeli atılan Akçadağ Kültür Merkezi binası bir türlü hizmete giremedi. Ne oldu bu kültür merkeziniz?

ALİ KAZGAN: 24 yıl önce ihalesi yapılmış bir Kültür Merkezimiz var, yıllardır enkaz şeklinde bekliyor, burası için çalışmalarımıza tamamladık, yapının güçlendirilmesine yönelik başlatılma talimatı geldi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz proje revizyonu üzerinde çalışıyor ve önümüzdeki günlerde çalışmalara başlanacak.

Kültür Merkezinin ödeneği var mı?

ALİ KAZGAN: Tabi ki var. Şuanda yaklaşık 3 milyon TL hali hazırda Kültür Merkezimizin ödeneği var. Zaten bu ödenekle merkezin faaliyete geçmesi için yeter diye düşünüyorum. Sonrasında ise hizmet binası tamamlandığında belediyemize devri gerçekleşecek.

Akçadağ’da hastane sıkıntısı var mı?

ALİ KAZGAN: Şuanda yok. 25 yataklı hastanemiz bitti. Bu arada ilçemize Toplum ve Aile Sağlığı Merkezinin yapılması da Sağlık Bakanlığımızın yatırım programına alındı.

Biraz önce konuşmanızın arasında Akçadağ’a mini bir AVM yapmayı düşünüyorum dediniz. Nedir bu AVM işi?

ALİ KAZGAN: Şimdi Akçadağ eski Devlet Hastanesinin Belediyemize devri için girişimde bulunduk. Devir işlemleri biterse oraya mini bir AVM yapacağız.

Akçadağ’a mini bir AVM gerekli mi?

ALİ KAZGAN: Tabi ki gerekli.

TOKİ konutlarına ruhsatı verdiniz mi?

ALİ KAZGAN: İlçemizdeki TOKİ ikinci etap 308 konut inşaatı bitti. Ruhsatını verdik. Hamd olsun ki konut sahibi insanlar bu kışı TOKİ’deki evlerinde geçirdi.

Başkanım Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) Projesi nedir?

ALİ KAZGAN: Belediyemiz ile ilçe emniyetimiz arasında imzalanan protokol gereğince 9 noktada kurulması planlanan ve 35 kameradan oluşacağı öngörülen MOBESE sisteminin altyapı çalışmalarıdır. Kent güvenliğinin sağlanmasında ve emniyetin suçla mücadelesinde vazgeçilmez bir unsur haline gelen MOBESE sistemini ilçemize kuruyoruz. MOBESE İlçede meydana gelen olayların aydınlatılması, suç ve suçlularla daha etkin mücadele edilebilmesi, trafik düzenlemesinde teknolojik imkanların kullanılabilmesi gibi konularda yardımcı olacak.

Merak ettik şimdi bu öve öve bitiremediğiniz Kentsel Dönüşüm projesini?

ALİ KAZGAN: Akçadağ ilçesinde Doğu, Kültür ve Başpınar Mahallelerinde 268 konutun bulunduğu 52 hektarlık bir alan üzerinde yapılacak Kentsel dönüşüm çalışmaları sayesinde Akçadağ’ın başka sorunlarının da çözümü mümkün olabilecektir. İmar planlarıyla birlikte yürütülecek çalışmaların ilerleyen aşamalarında Akçadağ Höyüğünün bir rekreasyon alanına dönüştürülmesi, park yapımı, şehir içi yolun genişlemesi, çarşı düzenlemesi gibi projelerde hedeflenmektedir.

Riskli binalar ne olacak?

ALİ KAZGAN: İlçemizdeki riskli binaların yerine fen ve sanat yapılarına uygun, sağlıklı binalar yapılarak halkımızın güvenli yaşama çevrelerine kavuşturulacak, diğer yandan Akçadağ’ın doğru planlanarak bir kent merkezi haline gelmesi için gerekli diğer projelerle desteklenmesi sağlanacak.

Yeni bir Akçadağ kurulacak mı?

ALİ KAZGAN: Evet yeni bir Akçadağ’ı kuracağız. Kentsel Dönüşüm Projesi, Akçadağ ilçe merkezinin neredeyse yarısına yakınında değişim ve dönüşümü sağlayarak yepyeni bir Akçadağ’ı ortaya çıkaracaktır. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile birlikte yerel seçimler sırasında vermiş olduğumuz “Yeni Malatya Yeni Akçadağ” sözünün gerçekleşmesinde önemli bir adım olan projenin bu aşamaya gelmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyorum.

Kentsel dönüşümde mağduriyet yaşanacak mı?

ALİ KAZGAN: Onu da nerden çıkardınız. Hiç kimse mağdur olmayacak. Kentsel dönüşüm projemizin hali hazır haritaları yapıldı, mevcut binaların değer ve risk tespitleri yapıldı. Jeolojik etüt raporu da tamamlandı. Koruma sınırının tamamlaması çalışmasını da şahsen ben takip ediyorum. Anıtlar Kurulunun gündemine alındı. Koruma sınırı da belirlenince kentsel dönüşüm planının önünde hiçbir engel kalmayacak.

Ne oldu bu Develi üzerinden Ankara bağlantı yolu?

ALİ KAZGAN: Karayolları tarafından Akçadağ’ı Develi Mahallesi üzerinden Ankara asfaltına bağlayacak 9 kilometrelik yolumuz yatırım programına alındı. Karayolları 9 kilometrelik bu yolumuzda iyileştirme ve genişletme çalışması yapacak. Şimdi Levent ile Güzyurdu hattındaki grup yollarını da yatırım programına aldırmak için girişimlerimiz sürüyor.

Belediyeye otobüs alacak mısınız?

ALİ KAZGAN: Şuanda iki güzergah üzerinden merkez mahaller dışında 9 mahallenin toplu taşımasını belediyemiz sağlıyor. Mevcutta 5 adet belediye otobüsümüz var. Araç alımı yapacağız.

Şimdi esas soruya geçelim. Ne olacak Mermer Organize Sanayi işi?

ALİ KAZGAN: Akçadağ Mermer ve İhtisas Organize Sanayi Bölgemiz uzmanlara göre 100 yıllık mermer rezervine sahip. Mermer OSB'nin faaliyete geçmesiyle yaklaşık bin kişiye istihdam sağlanacak. Söz konusu yer Akçadağ ilçe merkezine yaklaşık 2 km uzaklıkta olup Yaylımlı mahallesi mevkiindedir. Alanı 1088 dekar büyüklüğündedir. Bu alan OSB adına alındı. Bizlerde müteşebbis heyette yer aldık.(Hissemiz yüzde 20). Yönetim kurulu ilk toplantısı yaptı. İmar planı onay aşmasında. Altyapıyla ilgili bir çalışmayı yakında başlatacağız. Bir taraftan da bizler Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla Mermer OSB'nin bölgede faaliyete geçmesi için girişimde bulunduk. Bakanlığın bu yıl yatırım programında da yer aldı. Süreç içerisinde belediye olarak bizlerde müteşebbis heyet içerisinde yer aldık.

Mermer OSB işsizlere umut ışığı olur mu?

ALİ KAZGAN: Malatya’da olduğu gibi, Akçadağ'da da işsizlik sorunu yaşanmaktadır. Bu insanlarımızı iş sahibi yapabilmek için Akçadağ Mermer OSB gibi yatırımların hayata geçmesi gerekiyor. İşte Mermer işleme tesisleri kurulduğunda, hem ilçemiz hem de Malatya'nın işsizlerine umut ışığı doğacak.

Akçadağ’a Hipodrom kurulacak mı?

ALİ KAZGAN: Akçadağ’a ilk kazandırdığımız projemiz, Sultansuyu Tarım İşletmemizdeki Hippoterapi Merkezi oldu. Bölgeye birde hipodrom kazandırmayı düşünüyoruz, bu minvalde çalışmalarımızda sürüyor. Hipodromun yeri de belli. Sadece Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında onay çıkarttık mı bu iş tamam.

Akçadağ’a Doğalgaz geliyor mu?

ALİ KAZGAN: Doğalgaza hak kazandık. Akçadağ doğalgaz lisansı içerisine alınmasına karar verildi. Doğalgaz planlamasının yapılması için hâlihazırdaki haritalarda firmaya verildi. Kademe kademe Akçadağ doğalgaza kavuşacak.

Başka Akçadağ’a ne gibi hizmetler yaptınız?

ALİ KAZGAN: Hizmet binamız ihtiyaçları karşılayacak yeterlikte olmadığı için hizmet binamızda bir dizi iyileştirmeler gerçekleştirdik. Gençlerimize bir halı saha yaptık. Mezbahanemizi modernize ederek, yeniden hizmete açtık.

Eee peki neler yapacaksınız?

ALİ KAZGAN: Akçadağ’da önümüzdeki günlerde su ve kanalizasyon alt yapı çalışmaları başlayacak. Akçadağ merkeze sentetik çim yüzeyli bir futbol sahasının yapılması için girişimlerde bulunduk. Projemiz kabul gördü inşallah bu yıl içerinde ilçe merkezimize yeni bir stadyumu kazandıracağız. Akçadağ’a kapalı semt pazarı yapacağız. Fotokamp ile tanıtım sürdürülecek. Mevlit Salonu yapacağız. İnşallah Levent Vadisi milli bir parkımız olacak.  Kotangölü mahallesi civarında bir spor kompleksi yapacağız. Başpınar parkı artık vatandaşın hizmetine sunulacak. Aile parkı olacak, Oraya dönük Malatya Kernek şelalesine benzer bir şelale projesi hazırlıyoruz.

Bakıyorum da harbiden çok iş yapmışsınız.

ALİ KAZGAN: Bizim işimiz Akçadağ’a hizmet etmek.

En son neler söyleyeceksiniz?

ALİ KAZGAN: Bizim derdimiz Akçadağ’a hizmet etmek. Bu sevda sürdükçe dert bitmeyecektir. Bu yolda böyle yürüyoruz. Bu çalışmanın neticesinde insanımızın hayır duasını alıyoruz, bizim için en büyük onur ve şeref budur. Röportaj: Hanifi Evren-Süleyman Keskin

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER