© Malatya Objektif

Yöresel kıyafetler tarihe karışıyor.

26 Aralık 2013 Malatya kültüründe önemli bir yer tutan yöresel kıyafetler yok olmaya yüz tuttu.

Malatya’ya bağlı, Darende, Yeşilyurt, Doğanşehir, Pütürge gibi ilçelerde zaman zaman yaşlılar tarafından kullanılan yöresel giyimler, son zamanlarda sadece halk oyunları oynayanlar tarafından giyildiğinde göze çarpmaktadır.

Yöresel giysileri kullanan Darende, Ağılbaşı köyünden Fatma Gültekin (72) “ Biz bu giysileri, özel günlerimizde giyiyoruz. Bayram, düğün, gibi özel günlerin yanında özel bir misafir geldiğinde veya asker uğurlamalarda giyiyoruz. Toplumsal alanlara gittiğimizde de bu giysimizi sergiliyoruz. Köyümüzde bu giysileri kullanan 5-6 kadın kaldı. Bizden sonra ne olur bilemem. Ama gençlerimiz bu giysileri kullanarak kültürümüzü korumalıdır” ifadelerini kullandı.

Malatya yöresel giysileri ise kaynaklarda  “Kadınlar; başa "küllük" denilen ve keçeden yapılmış, çene altından "Sakındırak" adı verilen "fes" giyerler, iple tutturulan fesin üst tepesine "tepelik" adı verilir. Bunun üzerine gümüş veya bakırdan yapılan işlemeli ince bir tabaka yerleştirilir. Bazen tepelik denilen bu bölümün ön kısmına bir sıra altın da dizilir. Tepeliğin üzerine yazma veya siyah beyaz ve mor renkli "poşu" ince bir kasnağa geçirilerek oturtulur. Uçlar, arkadan bağlanır, küllüğün üzerine 1 -1.5 metre ebatlarında beyaz ince tülbentten yapılma "İzar" örterler. Sırt tarafına gelen kısım ise uzun bırakılır ve bel hizasını geçer” ifadeleriyle anlatılmaktadır.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER