Ayda 4 İşçimizi İş Kazalarında Kaybediyoruz
En fazla iş kazaları inşaatlarda yaşanıyor ve Türkiye bu kazalarda Dünya’ da 3. Avrupa’ da ise birinci sırada. Bu sıralamadan nasibini alan Malatya’da her ay ortalama 4 işçi yaşanan kazalarda yaşamını yitiriyor. Bu kazaların bilinçsizlikten ve denetimsizlikten kaynaklandığını vurgulayan İş Güvenliği Uzmanı Sezer, “Yaptığım araştırmaya göre iş kazalarında mağdur olan işçilerin büyük çoğunluğu işe başladıkları yıl kaza geçiriyor. Ve bunlarında 3’te 1’i i
En fazla iş kazaları inşaatlarda yaşanıyor ve Türkiye bu kazalarda Dünya’ da 3. Avrupa’ da ise birinci sırada. Bu sıralamadan nasibini alan Malatya’da her ay ortalama 4 işçi yaşanan kazalarda yaşamını yitiriyor. Bu kazaların bilinçsizlikten ve denetimsizlikten kaynaklandığını vurgulayan İş Güvenliği Uzmanı Sezer, “Yaptığım araştırmaya göre iş kazalarında mağdur olan işçilerin büyük çoğunluğu işe başladıkları yıl kaza geçiriyor. Ve bunlarında 3’te 1’i ilk gün kaza geçiriyor. Bu durum mesleki yeterlilik konusunun ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkarıyor. “dedi
İş kazalarında Türkiye dünyada ve Avrupa’da başı çekiyor. Her yıl yüzlerce vatandaşımızı bu kazalarda kaybediyoruz. Bu kazaların en fazlası inşaatlarda ve madenlerde meydana geliyor. Denetimsizlik ve kurallara uyulmadığı için bu kazaların yaşandığını söyleyen Malatya Analiz Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi İş Güvenliği uzmanlarından A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Fatih Sezer ile Malatya’da yaşanan iş kazalarını ve alınması gereken önlemleri konuştuk. En fazla kazaların inşaatlarda meydana geldiğini vurgulayan Sezer sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kurallara uyulmadığı için iş kazalarının en büyüğü ve en fazlası inşaatlarda yaşanıyor. Daha sonra ki sırada ise kapalı maden işletmelerinde meydana gelen kazalar yer alıyor. İş güvenliği yasası tam anlamı ile uygulanmıyor. İş güvenliği kurallarını tam anlamı ile dört dörtlük ve yerinde uygulamıyorlar. İnşaatlarda Malatya’da her ay ortalama iş kazalarında 4 işçi yaşamını yitiriyor. Bu çok büyük bir rakam. Malatya’da inşaatlarda yeterli önlemler alınmıyor. Bu da kazalara davetiye çıkarıyor. Bu rakamları azaltmak için biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz ama yeterli olmuyor. İnşaatta kaç işçi var ise 40 ile çarpılıyor bu bizim aylık eğitim vereceğimiz saati ifade ediyor ama bu süreler çok yetersiz oluyor.”
“YAŞANAN KAZALARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU İŞE BAŞLADIKLARI YIL MEYDANA GELİYOR”
Sezer: “Yaptığım araştırmaya göre iş kazalarında mağdur olan işçilerin büyük çoğunluğu işe başladıkları yıl kaza geçiriyor. Ve bunlarında 3’te 1’i ilk gün kaza geçiriyor. Bu durum mesleki yeterlilik konusunun ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkarıyor. İş sorunu var insanlar iş arıyorlar, işverenle görüştükleri zaman tecrübeli olduklarını karşı tarafı ikna ediyorlar ama aslında tecrübeli değiller, o işi de almak zorundalar. Bu sefer işi bilmeden o işe girmiş oluyor. Hayatında inşaata girmemiş bir insan ben bu işten anlıyorum diye işe giriyor ve o gün kaza yapıyor ya ölüyor ya da sakat kalıyor. Burada işverenin işçi alırken dikkat etmesi gereken çok önemli kurallar var. Mesleki yeterlilik ile ilgili meslek dallarındaki personelin mesleki yeterlilik belgesi olmadan işe başlatılmaması lazım. Biz iş güvenliği olarak düzenli bir şekilde firmaları denetliyoruz. O işçinin daha önce bir tecrübesi olup olmayacağını ben bilemem. Ben mesleki yeterlilik belgesine bakarım. Yoksa çalıştırılmaması gerektiğinin ilgili kişilere aktarırım. Ama işveren bunlara bakmıyor maalesef işçi lazım olduğu için. İşsizlik sorununun yanında işçi bulma sorunu da var.” ifadelerini kullandı.
“İŞ GÜVENLİĞİ KONUSUNDA İŞÇİLER BİLİNÇLİ DEĞİL”
İş güvenliği konusunda işçilerin de bilinçli olmadığını ifade eden Sezer: “İşçilerde bu konuda bilinçli değil. Almış olduğumuz iş güvenliği önlemlerine işveren iştirak ederken işçilerin bir kısmı buna iştirak etmek istemiyor. Örneğin inşaatta baret takan bir işçiyle diğer işçiler dalga geçiyor. Sen bu işten korkuyorsun yapamıyorsun diyorlar. Birbirleri arasında bir baskı var. İşçilerde de şöyle bir sorun var. İnşaatlarda asansör boşlukları var. Biz bunları kapatıyoruz ki kimse düşmesin. Kapatılan o boşlukları biz çıktıktan sonra işçiye kalas lazım olduğu zaman aşağıya inip almıyor oradakini söküp alıyor. Kendi işinde kullanıyor. Ondan sonra birisi düşüp ölüyor. “ şeklinde konuştu.
Rahime Gül Erbaş (Özel Haber)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.