Kaliteli kayısı için harekete geçildi
Malatya’nın milli ürünü kayısının kalitesini arttırmak üzere çalışmalar başlatıldı
Türkiye’nin önde gelen ihraç ürünlerinden olan kuru kayısının üretimine yönelik Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destekli proje geliştirdi. Buna göre, kuru kayısı üretiminde kükürtleme, kurutma ve depolama sistemine yönelik yaşanan sorunların aşılması ve bu sayede ihracat oranının arttırılmasını sağlamak üzere “Yüksek Kaliteli Kuru Kayısı Üretimi İçin Kükürtleme, Kurutma ve Depolama Sistemi Geliştirme Projesi” başlatıldı.
TBMM İdare Amiri ve AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, “Geleneksel yöntemle kükürtlenerek kurutulmuş ve paketlenmiş kuru kayısı ürünlerinin bir kısmı ihracat ve pazarlamada birçok kaybın yaşanmasına sebep olmaktadır. Kükürtlenerek kurutulmuş kuru kayısıda üst sınır AB ülkelerinde 2000 mg/kg, ABD’de ise 2800 mg/kg olmasına rağmen kontrolsüz odalarda kükürtleme, uluslararası limitlerin üzerinde üretimine neden olmaktadır. Kuru kayısı üretiminde karşılaştığımız diğer bir sorun ise kurutma ve paketlemeden kaynaklanmaktadır. Geleneksel yöntemle kurutma ve paketleme işlemleri, kayısıda kalite kayıplarına neden olmaktadır.
ÜÇ YIL BİLİMSEL ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLECEKTİR
Dünyanın en kaliteli kayısı çeşitlerini yetiştirmemize rağmen, kurutma, kükürtleme ve paketlemenden kaynaklanan sorunlar ihracatta önemli kayıpların yaşanmasına, dolayısıyla çiftçilerimizin ve ülkemizin ekonomik olarak önemli ölçüde zarar etmesine sebep olmaktadır. Kuru kayısı üretiminde yaşanan bu sorunların aşılması ve bu sayede ihracat oranının arttırılmasını sağlamak üzere ‘Yüksek Kaliteli Kuru Kayısı Üretimi İçin Kükürtleme, Kurutma ve Depolama Sistemi Geliştirme Projesi’ başlatıldı. Tarım Bakanlığı Malatya Meyvecilik Araştırma İstasyonu, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü, İnönü Üniversitesi ve özel bir firma tarafından yürütülecek proje kapsamında üç yıl bilimsel çalışmalar yürütülecektir. Projeyle kuru kayısı üretiminde uluslararası standartlara uygun otomatik kükürtleme ve kurutma sistemiyle işleme, ambalajlama ve depolama teknikleri geliştirilecektir. TÜBİTAK 1007 Programı kapsamında Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı tarafından desteklenen proje sonucunda çitçilerin kullanabileceği kolaylıkta ve alım gücüne uygun sistem geliştirilecektir. Kayısının da içinde bulunduğu kuru meyve tanıtım grubu faaliyetlerinin yanı sıra, lisanslı depoculuk uygulaması ve bu proje, kuru kayısı ihracatını önemli oranda artıracaktır. Bu sayede kayısı çiftçisi kaliteli ürününü daha yüksek fiyatlara satma imkanı bularak hem kendi kazanacak, hem ülke ekonomisine daha çok katkı yapmış olacaktır. Bu vesileyle projenin hazırlanmasında emeği geçen ve gerçekleştirilmesinde emeği geçecek herkese teşekkür ediyor, Malatya’mız ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.”
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.