KAYISI YANDI MI?
Dünya yaş kayısı ihtiyacının yüzde 20'sini, kuru kayısı ihtiyacının ise yüzde 80'ini karşılayan Malatya'da 16-17 Mart ile son iki gündür yaşanan don olayı nedeniyle çiçek açan kayısı ağaçları olumsuz etkilendi.
Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ile aynı zamanda Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılıç, 2016 yılının yine çiftçilerin sıkıntı yılı olduğunu söyledi. 16-17 Mart gecesi kayısı ağaçlarının çiçeklerinin yandığını belirten Kılıç, “Yıl boyunca emek sarf eden gübre, ilaç, sulama yaparak borçlanan çitçilerimiz yine kara kara düşünmeye başlamıştır. 16-17 Mart gecesi farklı oranlarda kayısı ağaçlarımızdaki çiçekler yanmıştır. Rakımı 900 metreden aşağı olan bölgelerden Battalgazi, Kale, Akçadağ gibi ilçelerde hasar çok büyüktür” dedi.
YAZIHAN’DA HASAR YÜZDE 80
Yazıhan ilçesindeki kayısı çiçeklerinde yaklaşık yüzde 80 oranında zarar olduğunu belirten Kılıç, ilçenin sadece dağ köylerinde kayısının yanmadığını ifade etti. Kılıç, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik ile gelecek ay bölge toplantısı Erzurum’da gerçekleşecek. Tarım İl Müdürlüğümüz konuşmacı olarak benim konuşmamı istediler. Ben kayısı üreticisinin sorunlarını orada dile getireceğim. Karakaya barajı yapıldıktan sora nem oranı yükseldi. Kayısı yakan don değil. Örneğin 17 Martta hava durum raporları eksi 5 olmasına rağmen rüzgâr olduğu için kayısı çok büyük bir zarar görmedi. Bazı geceler rüzgâr durduğu anda nemden dolayı çiğ düşüyor. Kayısıya da zara veren bu çiğ kırağıdır. Küresel ısınma ile birlikte mevsimler değişti. Kayısı artık Malatya ovasında 900 metre rakımın altında yetişmez. Bölgedeki özellikle ova kesimindeki üreticilerimizin bir yıllık geçim kaynağı bir gecede yok olmuştur. Yıllardır bu talihsizlikleri yaşayan çitçilerimizin çoğunluğu yokluk yüzünden Tarsim sigorta primlerini ödeyemeyeceği endişesi ile ürünlerini sigortalayamamış ve artık elini atacağı bir dalı kalmamıştır ”şeklinde konuştu.
YEŞİLYURT’TA HASAR YÜZDE 40
Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz da, bölgelere göre değişmekle birlikte orta ve yer yer kuvvetli don afeti meydana geldiğini söyledi. Solmaz, “ Yeşilyurt ilçesinde en çok kayısının zarar gördüğü yerler; Cumhuriyet Örnekköy, Çayırköy, Kuşdoğan, Oluklu, Kuyulu, Samanköy, Şahnahan, Dilek bölgeleridir. Yeşilyurt İlçesinde tahminen yanma oranı yüzde 30-40 civarındadır. Fakat tehlike hala devam ediyor. Bugünlerde oluşacak bir don kayısıya daha çok zara verecek” dedi.
BATTALGAZİ’DE HASAR YÜZDE 70
Battalgazi İlçesi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Başar da, don olayı nedeniyle kendi bölgelerinde bulunan kayısı ağaçlarının yüzde 70’inde ürünün yok olduğunu ifade etti. Diğer ilçelerin ziraat odaları ve çiftçi örgütleriyle yaptıkları değerlendirmelere göre don zararının şuan da Malatya da yüzde 60 civarında olduğunu dile getiren Başar, “Yetkililerden üreticilerin kayısı ile ilgili bankalara olan faizli borçların faizlerinin tamamen silinmesini istiyoruz. Geçtiğimiz yıl yanı başımızdaki Elâzığ’da zarar gören üreticilere dekar başına 110 lira destek verilirken, kayısının asıl üreticisi olan Malatyalılara 40 TL verildi. Devletin şimdi Malatyalı kayısı üreticilerine sahip çıkması gerekir ” ifadelerini kullandı.
DOĞANŞEHİRDE HASAR YÜZDE 40
Doğanşehir Ziraat Odası Başkanı Abdurrahman Doğan’da, 50 bin ailenin geçim kaynağı ve kent ekonomisinin bel kemiği olan kayısının bu yılda tehlikeli günler geçirdiğini ve don riskinin hala devam ettiğini söyledi. Doğan, “Soğuğun sirkülasyon olduğu yerlerde kayısıda çok fazla bir zarar yok. Fakat sirkülasyon olmayan yerlerde yüzde 80’e kadar bir domur bozukluğu var. Doğanşehir’de yüksek yerlerde çiçek geç açtığı için çok büyük bir hasar oluşmadı. Taban kesimlerinde dere yataklarında ise çiçek açan yerlerde yüzde 80’e kadar bir yanma söz konusu. İlçe geneline yayarsanız tahminen yüzde 40 oranında zarar var” şeklinde konuştu.
AKÇADAĞ’DA DOLU/DON HASARI
Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz’da yaptığı açıklamada, ilçe merkezi, Ören, Hisardere, Altunlu, Yağmurlu, Güzyurdu, Örükçü, Dedeköy, Büyükçemiş, Gölpınar, İkinciler ve Doğu mahalleleri civarında don olayından önce kısa süreli etkili olan dolunun kayısı çiçeklerine zarar verdiğini söyledi. Boyraz, ilçedeki kayısı bahçelerindeki kalan çiçeklerin meyveye dönüşmesi halinde esas hasarın ortaya çıkacağını sözlerine ekledi.
BALABAN, ILICA’DA HASAR VAR
Darende Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya ise, ilçenin Balaban, Yenice bölgeleri başta olmak üzere rakımı düşük yerlerdeki kayısı ağaçlarının bir süre önce yaşanan sıcak havanın da etkisiyle erken çiçek açtığını ve soğuk hava nedeniyle buralardaki ağaçların zirai dondan etkilendiğini dile getirdi. Kaya, "İlçemizde Tohma boyunda kalan kırsal mahallelerimiz Ilıca, Ozan, Çınar, Hisarcık, Yenice, Balaban, Mengelis ve Darende ilçe merkezinde rakımın bin 100 olduğu bölgeleri don vurmuştur. Şuan don zararının etkisini bilmiyoruz önümüzdeki günlerde bu tam olarak belli olacak. Çiftçilerimiz mağdur durumda. Çiftçilerimize bu yıl alan bazlı desteklerin ödenmesi gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
HER BÖLGE DE HASAR VAR
Organik Meyve Üreticiler Birliği Başkanı İlhan Tursun ise, hasarın bölgeler arasında değişkenlik gösterdiğini ifade ederek, “Hasar bölge bölge değişiyor. Doğanşehir ve Akçadağ’ın bazı bölgelerinde hasar çok fazla. Malatya’nın açık konuşmak gerekirse her bölgesinde hasar var. Hasar oranı bölgeler arasında değişiklik gösteriyor. Fakat şuanda zararın ne kadar olduğunu söylemek çok zor önümüzdeki 10 gün içerisinde zarar netleşir” şeklinde konuştu. Haber-Foto: Hanifi Evren-Yakup Arkın
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.