Kayısıda konsey oluşturulmalı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kayısıda uluslararası bir konsey oluşturulmasını istediklerini belirterek, “Lisanslı depoculuk Malatya’da olması gereken ve gerçekten birilerinin buna el atması gereken karlı bir yatırım” dedi.
Tüfenkci, Malatya Ticaret Borsasını ziyaret ederek gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Borsaların Türkiye için önemli olduğunu belirten Bülent Tüfenkci, “Burada faaliyet gösteren gerek tacirlerimiz, gerekse çiftçilerimiz, üreticilerimiz ürettikleri ürünlerin hak ettiği değerde alınıp satılması için odalarımızın, borsalarımızın faal olması gerekir. Kendinden beklenen görevleri yerine getirmesi gerekir. Biz, üretilen ürünlerin hak ettiği değerde alım satımlarının yapılabilmesi için bakanlık olarak bir takım düzenlemelere imza atıyoruz. Lisanslı depoculuktan başlayarak, akredite olmuş laboratuvarlar tarafından sınıflandırılan ürünlerin Ürün İhtisas Borsaları kurularak burada alınıp satıldığı bir yapı oluşturmak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor, son aşamaya geldik. İlgili müdürlerden sunumları aldık, paydaşlarla bir araya gelerek son şeklini verecekler” diye konuştu. Bakan Tüfenkci, Ürün İhtisas Borsası’na borsaların da ortak olmasını istediklerini kaydederek, bununla ilgili ortaklık şekillerine de son halini verip, kamuoyu ile paylaşacaklarını belirterek, Ürün İhtisas Borsaları’nın artık diğer yatırım araçları gibi elektronik ortamda alınıp satılan ve üretilen elektronik senetlerin borsada yatırım aracı olarak işlem görmesini sağlayacağını kaydetti.
Lisanslı depoculuk olmalı
Kayısıda uluslararası bir konsey oluşturulmasını istediklerini dile getiren Tüfenkci, “Lisanslı depoculuk Malatya’da olması gereken ve gerçekten birilerinin buna el atması gereken karlı bir yatırım. Bakanlığımız kira destekleri bakımından yüzde 50’ye kadar destek veriyor. Oraya konulan ürünlerin kirasında yine çiftçiye destek veriyor. Böyle bir desteklediğimiz üründe sınıflandırılmış, akredite olmuş laboratuvarlarla beraber kuracağımız Ürün İhtisas Borsası’nda kayısının da yer almasını canı gönülden istiyoruz. Kayısı ile ilgili havza bazlı destek çalışmamızı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile beraber devam ettiriyoruz. Kayısının artık ulusal bir konsey veya uluslararası konseyde de sahiplenilmesi, uluslararası düzeyde bir konsey oluşturulmasını istiyoruz. Dünyada da bu işin liderliğinin Türkiye tarafından yapılmasını istiyoruz. Türkiye’de bu işin elbette ki, Türkiye’nin kuru kayısı üretiminin yüzde 80’ini yapan Malatya’nın dünyada da bu işin liderliğini yapmasını istiyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile görüşmelerimiz devam ediyor. İnşallah bu sene içerisinde bu konseyin kuruluşunu da tamamlamış olacağız” şeklinde konuştu.
Kırkma makinesi veriyoruz
Tüfenkci, DAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Malatya Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle yürütülen kırkma makinesi ve jeneratör dağıtım törenine katıldı. Törende konuşan Tüfenkci, “DAP, yapacağı hizmetlerle bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da farklılıklarını ortaya koyacak. Bugün burada 14 ildeki keçi ve koyun yetiştiricileri birliklerine kırkma makinesi veriyoruz. Bu projeyi de küçükbaş hayvan birliklerimiz hazırladı. DAP idaresi de buna el attı ve kısa zamanda üreticilerimizin hizmetine sunmuş oldu” dedi. Birliklerin, sulamaya da destek olduğunu ifade eden Tüfenkci, küçük gibi görünen bu tür desteklerin üretimin kalbine gittiğini söyledi.
Malatya ortak paydamız
Tüfenkci, muhalefet partilerinin Malatya il başkanlarıyla bir araya geldi. Bir restoranda basına kapalı gerçekleşen toplantıda Tüfenkci, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, AK Parti İl Başkanvekili Mahmut Üner Özer, CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, MHP Malatya İl Başkanı Mehmet Erdem'le Malatya'da yapılması gereken çalışmalar ve kentin sorularını görüştü. Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Tüfenkci, Malatya'nın "ortak payda" olduğunu belirterek, Malatya ile ilgili sözü olan herkesin sözlerinin önemli olduğunu ve dikkate alınması gerektiğini kaydetti. AK Parti İl Başkan vekili Özer de Malatya için yapılan çalışmalar kapsamında TBMM'de görüşülen yatırımların ilgililer tarafından yakinen takip edildiğini söyledi. Özer, "İnşallah çevre yolu, ikinci üniversite, onkoloji hastanesi, stat Malatya için güzel yatırımlar olacak. Biz bundan sonra da sık sık bir araya gelerek muhalefet partileri temsilcileriyle yapılan çalışmaları değerlendireceğiz" dedi. CHP İl Başkanı Kiraz da kentte yaşayan vatandaşların ortak paydası olan Malatya'nın gelişmesi için herkesin gereken çabayı göstermesi gerektiğini vurguladı. MHP İl Başkanı Erdem de, Malatya'nın trafik, çevre yolu, kayısı gibi bazı konularının, sorunlarının ele alınmasının önemli olduğunu ifade eden Erdem, sorunların kısa sürede çözülmesini umut ettiklerini belirtti. Erdem, Arena olarak anılan yapımı süren stadın isminin değişmesini, ayrıca Malatya Şeker Fabrikası'nın çalışmalarını sürdürmesini istedi. Haber-
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.